Πώς αντιμετωπίζουμε τις γαστρεντερικές διαταραχές μέσω της διατροφής στα παιδιά;
Από τη Διατροφολόγο του Mothersblog, Ευσταθία Παπαδά
Η καλή λειτουργία του πεπτικού σωλήνα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία και την ευεξία μικρών και μεγάλων. Σήμερα λοιπόν θα μιλήσουμε για το πώς θα αντιμετωπίσετε μέσω της διατροφής τις διάφορες διαταραχές στο πεπτικό σύστημα των παιδιών σας.
• Εμετός και διάρροια. Τα δύο αυτά συμπτώματα συνήθως αποτελούν ένδειξη κάποιας μόλυνσης από κάποιο παθογόνο βακτήριο ή ιό ή σημάδι κάποιας τροφικής δηλητηρίασης. Σε αυτήν την περίπτωση, δώστε έμφαση στην καλή ενυδάτωση του παιδιού δίνοντας του μικρές γουλιές νερού ή διαλύματος ηλεκτρολυτών έτσι ώστε να αποφύγετε την αφυδάτωση. Με την πάροδο 8 ωρών και όταν τα συμπτώματα αρχίσουν να υποχωρούν δοκιμάστε απλά τρόφιμα όπως καλά μαγειρεμένο ρύζι, μαλακό ψωμί, φρυγανιές, κομπόστα μήλο και μπανάνα. Εάν το παιδί αισθάνεται καλύτερα μετά από 24 ώρες περάστε σε πιο ελεύθερη δίαιτα αποφεύγοντας όμως τα καυτερά και πολύ λιπαρά τρόφιμα. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν επικοινωνήστε με τον παιδίατρο.
• Δυσκοιλιότητα. Αν οι κενώσεις του παιδιού δεν είναι τακτικές και σας παραπονιέται συχνά ότι έχει πονόκοιλο, πιθανόν να έχει δυσκοιλιότητα. Αυξήστε τις φυτικές ίνες στο διαιτολόγιό του, εξασφαλίστε καλή ενυδάτωση και τακτική φυσική δραστηριότητα. Αν υπάρχουν ταυτόχρονα και άλλα συμπτώματα όπως πυρετός κι έμετος ειδοποιήστε τον παιδίατρο.
• Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Παρόλο που η παλινδρόμηση είναι πιο σύνηθες φαινόμενο σε ενήλικες, ωστόσο παρατηρείται κάποιες φορές και σε παιδιά που αναφέρουν αίσθημα καύσου στον οισοφάγο και παλινδρόμηση του φαγητού από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Περιορίστε τα μεγάλα γεύματα, αποφύγετε όξινες, λιπαρές και καυτερές τροφές και δώστε το τελευταίο γεύμα στο παιδί τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο.
• Κοιλιοκάκη. H κοιλιοκάκη χαρακτηρίζεται από τη δυσανεξία στη γλουτένη και συνοδεύεται από συμπτώματα όπως οι έμετοι, οι διάρροιες, ο κοιλιακός πόνος και η καθυστέρηση στην ανάπτυξη. Η διαταραχή αυτή αντιμετωπίζεται με τη διατροφή ελεύθερη γλουτένης. Σε περίπτωση που το παιδί σας πάσχει από κοιλιοκάκη θα πρέπει να αποφεύγετε προϊόντα από σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και βρώμη.
• Δυσανεξία στη λακτόζη. Αν το παιδί σας παραπονιέται για πόνους, αέρια, ναυτία και διάρροιες μετά την κατανάλωση γάλακτος και προϊόντων του, τότε είναι πολύ πιθανό να έχει δυσανεξία στη λακτόζη. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει έλλειψη του ενζύμου λακτάση που διασπά τη λακτόζη του γάλακτος. Η αποφυγή του γάλακτος ή η επιλογή ενός γάλακτος ελεύθερου λακτόζης είναι απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις. Πιθανόν το γιαούρτι και τα τυριά να είναι καλύτερα ανεκτά από κάποια άτομα λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητας σε λακτόζη.
Αν λοιπόν το παιδί σας ταλαιπωρείται από διαταραχές του πεπτικού είναι σημαντική η σωστή διατροφική αντιμετώπιση σε συνδυασμό με την παρακολούθηση του παιδίατρου.
Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!
Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com