Νηστεία στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέχουμε;
Από Από τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο του Mothersblog, Ευσταθία Παπαδά
Η περίοδος της εγκυμοσύνης χαρακτηρίζεται από την ανάγκη για ισορροπημένη και ποιοτική διατροφή που καλύπτει τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου. Για το λόγο αυτό πολλές μέλλουσες μητέρες αναρωτιούνται αν η νηστεία της Σαρακοστής είναι κατάλληλη για εκείνες.
Αρχικά πρέπει να τονίσουμε ότι η έγκυος θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου αλλά και του διαιτολόγου της για να νηστέψει, διότι σε ιδιαίτερες περιπτώσεις η νηστεία μπορεί να μην είναι ενδεδειγμένη (π.χ. ιστορικό αναιμίας). Αν οι παραπάνω κρίνουν ότι η νηστεία είναι ασφαλής στην περίπτωση της κάθε εγκύου, τότε θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω, έτσι ώστε μητέρα και έμβρυο να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
• Πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητα συστατικά για την ομαλή ανάπτυξη ιστών, όπως η μήτρα και ο πλακούντας, καθώς και για την ανάπτυξη του εμβρύου. Καθώς κατά τη νηστεία, τα ζωικά προϊόντα που περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας αποκλείονται, η έγκυος θα πρέπει να λαμβάνει πρωτεΐνες από εναλλακτικές πηγές. Τέτοιες είναι τα όσπρια, τα δημητριακά και οι ξηροί καρποί, τα οποία θα πρέπει να συνδυάζονται με τέτοιο τρόπο (π.χ. φακόρυζο), ώστε να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Ας μην ξεχνάμε ότι και τα θαλασσινά είναι μία καλή πηγή πρωτεΐνης που θα πρέπει όμως να επιλέγονται κατάλληλα προκειμένου να είναι ασφαλή προς κατανάλωση.
• Σίδηρος. Λόγω της αποχής από το κρέας, η πρόσληψη αιμικού σιδήρου, δηλαδή του σιδήρου που απορροφάται σε μεγαλύτερο ποσοστό από τον οργανισμό είναι μειωμένη κατά την περίοδο της νηστείας. Η επαρκής πρόσληψη σιδήρου θα πρέπει να επιτυγχάνεται μέσω της κατανάλωσης πηγών μη αιμικού σιδήρου, όπως τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα μπρόκολο και το κουνουπίδι. Για την ενίσχυση της απορρόφησης του μη αιμικού σιδήρου θα πρέπει παράλληλα με αυτές τις τροφές να καταναλώνονται και τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως τα εσπεριδοειδή. Επιπρόσθετα, καλή πηγή σιδήρου είναι τα θαλασσινά.
• Ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη δόμηση γερών οστών και δοντιών του εμβρύου, αλλά και για τη διατήρηση της οστικής υγείας της μητέρας. Τα γαλακτοκομικά αποκλείονται κατά την περίοδο της νηστείας, ωστόσο υπάρχουν τρόφιμα φυτικής προέλευσης που περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες ασβεστίου, όπως οι ξηροί καρποί, το ταχίνι, τα όσπρια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα αποξηραμένα φρούτα.
• Βιταμίνη Β12. Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και η κύρια πηγή της είναι τα ζωικά προϊόντα. Σε περιόδους νηστείας θα τη βρούμε σε θαλασσινά, εμπλουτισμένα προϊόντα δημητριακών και σόγιας.
Συμπερασματικά η νηστεία μπορεί να είναι ασφαλής σε μία ομαλή εγκυμοσύνη, και αν προσέχουμε τα παραπάνω σημεία μπορεί να εξασφαλίζει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο.
Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!
Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com