Οδηγός αγοράς τροφίμων για να τρώμε υγιεινά!
Η υγιεινή διατροφή είναι ακρογωνιαίος λίθος για την προαγωγή και τη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας όλης της οικογένειας. Παρόλο που οι οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολες, θα πρέπει να κάνετε όσο γίνεται περισσότερο ποιοτικές επιλογές τροφίμων, προτιμώντας περισσότερο τα μη επεξεργασμένα προϊόντα.
Από τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο του Mothersblog, Ευσταθία Παπαδά
Ας δούμε λοιπόν πώς θα πρέπει να επιλέγετε τα τρόφιμα που καταναλώνετε.
• Φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Οι δύο αυτές κατηγορίες τροφίμων θα πρέπει να αποτελούν βάση στην καθημερινή διατροφή όλης της οικογένειας, φροντίζοντας να προσλαμβάνετε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Αποφεύγετε τα κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα προϊόντα, αλλά όταν δεν μπορείτε να τα αποφύγετε, διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων κι επιλέγετε εκείνα με το λιγότερο αλάτι και ζάχαρη. Ακόμη, αποφύγετε τους έτοιμους χυμούς φρούτων και προτιμήστε να φτιάχνετε εσείς τους χυμούς σας από φρέσκα φρούτα.
• Προϊόντα ολικής άλεσης. Τα προϊόντα που είναι πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά και το λευκό ρύζι είναι πιο φτωχά σε θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τα προϊόντα ολικής άλεσης. Έτσι λοιπόν είναι καλύτερα να επιλέγετε προϊόντα ολικής άλεσης που έχουν περισσότερες φυτικές ίνες και σχετίζονται με πολλαπλά οφέλη υγείας. όπως η μείωση του κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου παχέος εντέρου, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.
• Ζάχαρη και αλάτι. Τα φυσικά τρόφιμα είναι συνήθως χαμηλά σε ζάχαρη και αλάτι, η υπερκατανάλωση των οποίων συνδέεται με χρόνια νοσήματα. Έτσι λοιπόν διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων, καθώς ακόμη και τροφές που δεν θα αναμένατε να είναι πλούσιες σε ζάχαρη και αλάτι μπορεί να αποτελούν κρυφές πηγές των παραπάνω. Τέτοια προϊόντα μπορεί να είναι οι έτοιμες σάλτσες ντομάτας, τα επιδόρπια γιαουρτιού, το παγωμένο τσάι και πολλά ακόμα.
• Συντηρητικά. Τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν ένα ή συνήθως περισσότερα συντηρητικά, γι’αυτό και οι ετικέτες τροφίμων θα σας βοηθήσουν και πάλι να τα αποφύγετε.
• Βιολογικά προϊόντα. Παρόλο που οι τιμές των βιολογικών τροφίμων είναι αυξημένες σε σχέση με τα συμβατικά, αξίζει τον κόπο να επιλέγετε βιολογικά προϊόντα, ιδίως όταν πρόκειται για το κρέας και τα προϊόντα του που είναι περισσότερο επιβαρυμένα με ορμόνες και αντιβιοτικά.
Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!
Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com