Πώς θα βελτιώσουμε τη λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος;
Οι ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό σύστημα είναι συχνό φαινόμενο και μάλιστα ολοένα αυξανόμενο λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής που χαρακτηρίζεται από κακή διατροφή, καθιστική ζωή και στρες.
Από τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο του Mothersblog, Ευσταθία Παπαδά
Τέτοιου είδους διαταραχές μπορεί να περιλαμβάνουν φούσκωμα, δυσπεψία, αίσθημα καύσου και παλινδρόμησης στον οισοφάγο, πόνο στην κοιλιακή χώρα και δυσκοιλιότητα. Για να επαναφέρετε την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος ακολουθήστε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές:
• Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών. Η καθημερινή πρόσληψη 20-25 γραμμαρίων φυτικών ινών βοηθά στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στις τακτικές κενώσεις. Φροντίστε λοιπόν να καταναλώνετε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά, 2-3 μερίδες οσπρίων σε εβδομαδιαία βάση και 1 μερίδα ανάλατων ξηρών καρπών τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Ακόμη, αντικαταστήστε τα λευκά δημητριακά με δημητριακά ολικής άλεσης.
• Δώστε έμφαση στην ενυδάτωση. Η καλή ενυδάτωση βοηθά στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα, γι’ αυτό φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά 1,5-2L υγρών συμπεριλαμβάνοντας το νερό, τους φυσικούς χυμούς, τις σούπες και τα αφεψήματα.
• Δοκιμάστε τα προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι «καλά» βακτήρια τα οποία ζουν φυσιολογικά στο έντερό μας και συμβάλλουν στην ομαλή του λειτουργία. Φαίνεται ότι άτομα που αντιμετωπίζουν γαστρεντερικές διαταραχές εμφανίζουν μία ανισορροπία μεταξύ των «καλών» και των «κακών» βακτηρίων που ζουν στο έντερό μας. Για το λόγο αυτό μπορείτε να δοκιμάσετε εμπλουτισμένα με προβιοτικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι, κάποιοι χυμοί αλλά και συμπληρώματα.
• Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να εντείνει το αίσθημα καύσου στον οισοφάγο και να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα προβλήματα στο ήπαρ και το πάγκρεας.
• Περιορίστε τα λιπαρά και τα μεγάλα γεύματα. Τέτοιου είδους γεύματα εντείνουν την αίσθηση φουσκώματος, τη δυσπεψία και την παλινδρόμηση. Σερβίρετε λοιπόν τη μερίδα σας σε μικρότερο πιάτο και τρώτε αργά μασώντας καλά την τροφή σας.
• Κρατήστε ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων. Είναι πιθανόν τα συμπώματά σας να είναι εντονότερα μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Για το λόγο αυτό είναι χρήσιμο να τηρείτε ένα ημερολόγιο όπου θα καταγράφετε τα τρόφιμα που καταναλώσατε και τα συμπτώματα που είχατε για να εντοπίσετε αν κάποια συγκεκριμένη τροφή σας ενοχλεί. Για παράδειγμα, αν η λακτόζη που περιέχεται στα γαλακτοκομικά είναι το πρόβλημα, μπορείτε να δοκιμάσετε προϊόντα χωρίς λακτόζη.
• Διατηρείτε το βάρος σας στο φυσιολογικό εύρος. Η απώλεια βάρους σε περίπτωση που είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι μειώνει τα συμπτώματα δυσπεψίας και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
• Εισάγετε την άσκηση στο καθημερινό σας πρόγραμμα. Η ήπια άσκηση για τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Επιλέξτε λοιπόν την άσκηση που σας ευχαριστεί, καθώς είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσουμε το στρες που συμβάλει επίσης στην κακή λειτουργία του πεπτικού μας σωλήνα.
Και μην ξεχνάτε ότι οι παραπάνω αλλαγές θα πρέπει να είναι μόνιμες για να μπορέσετε να δείτε βελτίωση μακροπρόθεσμα.
Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!
Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com