Δίαιτα χωρίς γλουτένη: Πότε πρέπει να την ακολουθήσετε;
Τα τελευταία χρόνια, η διατροφή χωρίς γλουτένη προωθείται ως ένας αποτελεσματικός τρόπος για απώλεια βάρους και ιδιαιτέρως στην περιοχή της κοιλιάς. Ας δούμε όμως τί είναι η γλουτένη.
Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Στον παρακάτω πίνακα θα δείτε αναλυτικά τροφές με και δίχως γλουτένη.
Τροφές χωρίς γλουτένη | Τροφές με γλουτένη |
Δημητριακά και άλευρα, όσπρια Ρύζι, καλαμπόκι και τα άλευρά τους, δημητριακά πρωινού με βάση το ρύζι και το καλαμπόκι, όσπρια, σόγια και σογιάλευρο, κεχρί, φαγόπυρο, σουσάμι | Δημητριακά και άλευρα Σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη και τα άλευρά τους, δημητριακά πρωινού με βάση τα παραπάνω, σιμιγδάλι, πλιγούρι |
Ζυμαρικά Ζυμαρικά από καλαμπόκι και ρύζι, ειδικά προϊόντα χωρίς γλουτένη | Ζυμαρικά Όλα τα υπόλοιπα ζυμαρικά |
Ψωμί και άλλα αρτοσκευάσματα Αρτοσκευάσματα με βάση το ρυζάλευρο και το καλαμποκάλευρο Ειδικά προϊόντα χωρίς γλουτένη | Ψωμί και άλλα αρτοσκευάσματα Όλα τα υπόλοιπα ψωμιά, κέικ, κρουασάν, μπισκότα και πίτες |
Κρέας, ψάρια, πουλερικά, αυγά Όλα τα προϊόντα | Κρέας, ψάρια, πουλερικά Προϊόντα που έχουν παρασκευαστεί με αλεύρι, όπως κροκέτες ψαριών, και προϊόντα που συνοδεύονται από σάλτσες με αλεύρι |
Γαλακτοκομικά προϊόντα Γάλα, γιαούρτι, τυριά, κρέμα γάλακτος, βούτυρο | Γαλακτοκομικά προϊόντα Γιαούρτι με δημητριακά, κρέμα τυριού, τυροκροκέτες |
Σάλτσες Σάλτσες χωρίς «επικίνδυνα» άλευρα | Σάλτσες Σάλτσα σόγιας, μαρινάδες με «επικίνδυνα» άλευρα και ξύδι που περιέχει βύνη |
Ποτά αναψυκτικά, τσάι, καφές, αλκοολούχα όπως κρασί, ρούμι, τεκίλα | Ποτά Μπύρα, τζιν, καφές από κριθάρι |
Είναι όμως αποτελεσματική η δίαιτα χωρίς γλουτένη;
Η αλήθεια είναι πως οι τροφές που περιέχουν γλουτένη έχουν και υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, πράγμα που σημαίνει ότι αποκλείοντας αυτές από το διαιτολόγιο, πρακτικά μειώνεται η πρόσληψη υδατανθράκων. Οπότε είναι επόμενο να δει κανείς μία ενδεχομένως εντυπωσιακή απώλεια βάρους, όπως συμβαίνει όταν ακολουθούμε π.χ. μία πρωτεϊνική διατροφή.
Ωστόσο, ο αυστηρός αποκλεισμός της γλουτένης από τη διατροφή μπορεί να είναι δύσκολος στην εφαρμογή του, αν και τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στο εμπόριο πολλά προϊόντα ελεύθερα γλουτένης. Επιπρόσθετα, η δίαιτα χωρίς γλουτένη, αν δεν είναι καλά σχεδιασμένη, μπορεί να είναι ελλειπής σε θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη και το φυλλικό οξύ. Τέλος, η επανένταξη της γλουτένης στη διατροφή μετά από μεγάλο διάστημα αποκλεισμού της μπορεί να δημιουργήσει γαστρεντερικές διαταραχές.
Σε ποιους απευθύνεται;
Ο αποκλεισμός της γλουτένης θα πρέπει να εφαρμόζεται ΜΟΝΟ αν κάποιος εμφανίζει κοιλιοκάκη, ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα που χαρακτηρίζεται από δυσανεξία στη γλουτένη.
Η δίαιτα χωρίς γλουτένη δεν θα πρέπει να ακολουθείται με σκοπό την απώλεια βάρους, που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ισορροπημένης διατροφής σε συνδυασμό με την άσκηση.
Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!
Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com