Υγιεινή διατροφή για παιδιά: 6 διατροφικοί μύθοι που παχαίνουν τα παιδιά
Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μείζον πρόβλημα της δημόσιας υγείας, καθώς τα ποσοστά της αυξάνονται ραγδαία ανά τον κόσμο με τη χώρα μας να κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Για το λόγο αυτό η βιομηχανία τροφίμων μέσω του marketing προωθεί ορισμένες τροφές ως υγιεινές χωρίς ωστόσο αυτό να είναι πάντα αληθές. Ας δούμε λοιπόν μερικούς διατροφικούς μύθους στην παιδική διατροφή.
Μύθος 1: Οι χυμοί φρούτων είναι υγιεινοί για τα παιδιά.
Αν πρόκειται για φυσικούς χυμούς φρούτων χωρίς προσθήκη ζάχαρης, τότε ναι μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μία υγιεινή επιλογή για τα παιδιά. Αν όμως επιλέγετε συσκευασμένους χυμούς εμπορίου, τότε θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με την ανάγνωση της διατροφικής ετικέτας, καθώς η προσθήκη ζάχαρης είναι συχνή πρακτική της βιομηχανίας τροφίμων για τη συντήρηση και τη βελτίωση της γεύσης του προϊόντος. Αν δεν έχετε το χρόνο να ετοιμάσετε το χυμό των παιδιών είναι προτιμότερο να τους προσφέρετε το φρούτο, παρά να καταφεύγετε σε συσκευασμένες επιλογές.
Μύθος 2: Τα δημητριακά πρωινού είναι πολύ καλή επιλογή πρωινού για τα παιδιά.
Τα δημητριακά πρωινού διαφημίζονται ως πηγή πολλών βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών, ωστόσο η ποσότητα της ζάχαρης που περιέχουν μπορεί να φτάνει σε αντίστοιχη ποσότητα με αυτή ενός επιδορπίου. Όροι όπως «οργανική μελάσα», «οργανική ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο» συχνά χρησιμοποιούνται στις διατροφικές ετικέτες προκειμένου οι γονείς να θεωρούν ότι πρόκειται για υγιεινά συστατικά. Προτιμήστε τη βρώμη ως καλή επιλογή δημητριακών, και ως εναλλακτικές επιλογές πρωινού προσφέρετε φρέσκους χυμούς, φρούτα, σπιτικό κέικ, γιαούρτι χαμηλών λιπαρών κτλ.
Μύθος 3: Το ψωμί ολικής άλεσης είναι πάντα υγιεινό.
Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι μία καλή πηγή φυτικών ινών και βιταμινών και συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Ωστόσο θα πρέπει να αναζητάτε εκείνα τα προϊόντα που είναι αποκλειστικά παρασκευασμένα από σιτάρι ολικής άλεσης. Συνήθης πρακτική στη βιομηχανία τροφίμων είναι να γίνεται πρόσμιξη λευκών και ολικής άλεσης αλεύρων με σκοπό τη μείωση του κόστους. Σαν αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής, τα προϊόντα που διαφημίζονται ως ολικής άλεσης αλλά δεν είναι, αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όπως και τα αντίστοιχα προϊόντα από λευκά άλευρα.
Μύθος 4: Τα προϊόντα διαίτης είναι υγιεινά για τα παιδιά.
Τα light προϊόντα έχουν λανσαριστεί εδώ και πολλά χρόνια σε διάφορες εκδοχές. Ωστόσο, για τη βελτίωση της γεύσης των light προϊόντων συνήθως ενισχύεται η περιεκτικότητά τους σε αλάτι και άλλα πρόσθετα με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο υγιεινά όσον πιστεύουν οι καταναλωτές. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, είναι προτιμότερο να γίνονται υγιεινές επιλογές που μπορεί να έχουν λίγο πιο αυξημένο θερμιδικό περιεχόμενο αν παρέχουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών και να προσέχουμε την ποσότητα αλλά και το γενικότερο πρότυπο διατροφής που ακολουθεί η οικογένεια.
Μύθος 5: Το παγωμένο γιαούρτι είναι ένα υγιεινό επιδόρπιο.
Το frozen yoghurt έχει λανσαριστεί ως ένα υγιεινό επιδόρπιο που μπορεί να αποτελέσει και μία πολύ καλή επιλογή για τα παιδιά. Το γεγονός όμως ότι παρασκευάζεται από γιαούρτι δεν το κάνει απαραίτητα υγιεινό. Το γεγονός ότι τα διάφορα toppings που αρέσουν στα παιδιά όπως η σοκολάτα, το μπισκότο, οι καραμέλες, τα σιρόποια είναι πλούσια σε ζάχαρη, αυξάνουν το θερμιδικό του περιεχόμενο και την περιεκτικότητά του σε ζάχαρη παρόμοια με ενός άλλου επιδορπίου.
Μύθος 6: Τα παιδιά πρέπει να ακολουθούν μία δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά.
Το λίπος είναι ένα απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη των παιδιών και θα πρέπει να αποδίδει το 30-35% της ενέργειας που λαμβάνει ένα παιδί καθημερινά. Η διατροφή χαμηλή σε λιπαρά δεν έχει θέση στην παιδική διατροφή. Η επιλογή τροφών χαμηλών σε κορεσμένα και trans λιπαρά όμως είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Τα λιπαρά κρέατα και τυριά, το βούτυρο, οι έτοιμες σφολιάτες και τα τηγανητά τρόφιμα θα πρέπει να απουσιάζουν από το διαιτολόγιο των παιδιών και τη θέση τους να παίρνουν, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο και το άπαχο κρέας.
Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!
Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com