Τι θα συμβεί στο σώμα μου αν σταματήσω να τρώω ψωμί;
Μία ερώτηση που δεχόμαστε πολύ συχνά οι διαιτολόγοι είναι το τι θα συμβεί στο σώμα αν σταματήσουμε να τρώμε ψωμί.
Είναι μάλιστα σύνηθες το φαινόμενο όταν κάποιος θέλει να χάσει βάρος να διακόπτει την κατανάλωση ψωμιού. Είναι όμως αποτελεσματική αυτή η τακτική ή πρόκειται για έναν ακόμη διατροφικό μύθο;
Ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν σταματήσουμε να τρώμε ψωμί.
1. Όταν καταναλώνουμε αρκετή ποσότητα ψωμιού και το διακόψουμε τότε αυτομάτως μειώνουμε την ενεργειακή μας πρόσληψη. Αν μάλιστα μπούμε στη διαδικασία να μειώσουμε συνολικά την πρόσληψη υδατανθράκων τότε θα δούμε μία γρήγορη απώλεια βάρους. Δυστυχώς όμως δεν πρόκειται για την επιθυμητή απώλεια λίπους αλλά για απώλεια υγρών, και με την επανένταξη των υδατανθράκων στη διατροφή το βάρος που χάθηκε επανακτάται.
2. Οι υδατάνθρακες είναι η πιο άμεσα διαθέσιμη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό και η μειωμένη κατανάλωσή τους μας οδηγεί πιο γρήγορα σε κόπωση και αδυναμία συγκέντρωσης. Αν μάλιστα γυμναζόμαστε η μείωση των υδατανθράκων θα επηρεάσει αρνητικά και την απόδοσή μας.
3. Όταν αποκλείσουμε το ψωμί και γενικότερα μειώσουμε την πρόσληψη υδατανθράκων χάνουμε και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Το ψωμί και τα σιτηρά, πέρα από τους υδατάνθρακες, περιέχουν πρωτεΐνες και είναι πηγή φυτικών ινών που είναι ωφέλιμες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και τον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης και της χοληστερόλης στο αίμα. Ακόμη, είναι πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Συνεπώς τα σιτηρά είναι εξαιρετικά θρεπτικά, και γι’ αυτό άλλωστε βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας διατροφής.
Επομένως, η διακοπή της κατανάλωσης ψωμιού και σιτηρών έχει περισσότερο μειονεκτήματα παρά πλεονεκτήματα για τον οργανισμό μας. Το μυστικό βρίσκεται στην ποσότητα του ψωμιού που θα καταναλώσει κανείς αλλά στο συνδυασμό με τα υπόλοιπα τρόφιμα.
• Αποφεύγετε την ταυτόχρονη κατανάλωση ψωμιού όταν το γεύμα σας περιέχει κάποια πηγή υδατανθράκων, όπως το ρύζι, τα μακαρόνια, οι πατάτες.
• Το τσιμπολόγημα φρυγανιών και παξιμαδιών εύκολα μπορεί να σας οδηγήσει σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων.
• Προτιμήστε το ψωμί στο πρωινό σας (π.χ. 1-2 λεπτές φέτες ψωμί με μέλι) για να έχετε την απαραίτητη ενέργεια να ξεκινήσετε την ημέρα σας.
• Το ψωμί μπορεί να συμπεριλαμβάνεται στο κυρίως γεύμα σας σαν συνοδευτικό ενός ελαφρού γεύματος (π.χ. άπαχο κρέας, σαλάτα και 1-2 λεπτές φέτες ψωμί).
Περιμένω τις ερωτήσεις σας εδώ!
Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com