Προδιαβήτης: Είναι αναστρέψιμος;

Ευσταθία Παπαδά

Ο προδιαβήτης αποτελεί μία συνήθη κατάσταση που εμφανίζεται σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού.. Πιο συγκεκριμένα, τα επίπεδα γλυκόζης είναι αυξημένα πάνω από τα ανώτατα φυσιολογικά όρια, αλλά όχι τόσο αυξημένα ώστε να τεθεί η διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη.

Πρόκειται για μία μεταβολική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την αντίσταση του οργανισμού στη δράση της ινσουλίνης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για την είσοδο της γλυκόζης στα κύτταρα προκειμένου να μεταβολιστεί. Το αποτέλεσμα είναι τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα να παραμένουν αυξημένα επιβαρύνοντας τον οργανισμό μας.

Καθώς στο προδιαβητικό στάδιο δεν εμφανίζεται κάποιο συγκεκριμένο σύμπτωμα, η μέτρηση της γλυκόζης νηστείας και συγκεκριμένα τιμές από 100-125mg/dl θέτουν την κατάσταση του προδιαβήτη. Η πιθανότητα εμφάνισης του προδιαβήτη αυξάνεται μετά την ηλικία των 45 ετών αλλά και σε καταστάσεις υπέρβαρου και παχυσαρκίας. Η αντιμετώπισή του κρίνεται απαραίτητη καθώς σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη και των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα καλά νέα είναι ότι το προδιαβητικό στάδιο είναι αναστρέψιμο με αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής.

Ας δούμε λοιπόν τί πρέπει να κάνετε αν εμφανίσατε προδιαβήτη:

Μειώστε το σωματικό σας βάρος σε περίπτωση υπέρβαρου ή παχυσαρκίας. Ακόμα και μία μικρή απώλεια της τάξης του 5-10% του παρόντος σωματικού σας βάρους μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετική για επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Οι δίαιτες express δεν ενδείκνυνται. Ξεκινήστε με μικρές αλλαγές που σταδιακά θα γίνουν μεγαλύτερες και θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε το στόχο σας,
Τρώτε πιο υγιεινά. Επιλέγετε πιο φυσικά και λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε βλαβερά λιπαρά. Θα σας βοηθήσει πολύ ο παρακάτω κανόνας. Το μισό σας πιάτο θα πρέπει να είναι γεμάτο με διάφορα λαχανικά, το ένα τέταρτο με αμυλούχα τρόφιμα (π.χ. καστανό ρύζι, πατάτες, αρακά), και το υπόλοιπο ένα τέταρτο με κάποια πηγή άπαχης πρωτεΐνης (π.χ. κοτόπουλο, ψάρι, όσπρια). Θα σας βοηθήσει πολύ να τηρείτε ένα ημερολόγιο καταγραφής των τροφίμων που καταναλώνετε.
Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα. Ακόμα και αν δεν ακολουθείτε κάποιο οργανωμένο τρόπο άσκησης, καλό είναι να αφιερώνετε τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά σε έναν γρήγορο περίπατο.
Αφιερώστε 7-8 ώρες στον ύπνο. Οι επαρκείς ώρες ύπνου θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αν δυσκολεύεστε, αποφεύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ αργά τις απογευματινές ώρες και προσπαθήστε να τηρήσετε μία σταθερή ρουτίνα.
Διακόψτε το κάπνισμα. Οι καπνιστές συνήθως είναι πιο δύσκολο να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου κι επιπλέον έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη.
Συμβουλευτείτε τους ειδικούς. Ο θεράπων ιατρός και ο διαιτολόγος θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε καλύτερα τον προδιαβήτη με αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη στο μέλλον.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved