Τα οικογενειακά τραπέζια ωφελούν την υγεία και όχι μόνο
Ανατρέχοντας πίσω στα παιδικά μας χρόνια, μία από τις αναμνήσεις που έχουμε, είναι και τα οικογενειακά τραπέζια. Επιστρέφοντας από το σχολείο, βρίσκαμε το τραπέζι στρωμένο και όλοι μαζί καθόμασταν να φάμε.
Σήμερα, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. Οι ρυθμοί έχουν αλλάξει, οι συνήθειες έχουν αλλάξει, μαζί και η καθημερινότητα. Σε πολλές οικογένειες δουλεύουν και οι δύο γονείς, ενώ τα παιδιά μένουν στο ολοήμερο καθώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Έτσι, τα οικογενειακά τραπέζια έχουν περιοριστεί τα σαββατοκύριακα ή ακόμη και τις Κυριακές. Έστω και τη μία αυτή μέρα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ώρα που όλη η οικογένεια μαζεύεται γύρω από το τραπέζι για φαγητό, έχε πολλαπλά οφέλη τόσο στην υγεία μας, όσο και στην ψυχολογία.
Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι αυτά και γιατί είναι σημαντικό να συνεχίσετε τα οικογενειακά τραπέζια. Και αφού δεν είναι εύκολο να συγκεντρώνεστε τα μεσημέρια, να το κάνετε τα βράδια. Όπως τότε, που ήμασταν παιδιά.
- Τα παιδιά τρώνε καλύτερα
Σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά που τρώνε με την οικογένεια, έχουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες. Και αυτό διότι τον έλεγχο του τι τρώνε τα παιδιά τον έχει η μαμά, η οποία μπορεί να βγάλει από το μενού ανθυγιεινές τροφές.
- Τα παιδιά θα αγαπήσουν τα λαχανικά
Μία έρευνα σε παιδιά ηλικίας 8 έως 14 χρόνων, έδειξε πως εκείνα που κάθονταν σε οικογενειακά τραπέζια έτρωγαν πιο συχνά λαχανικά και φρούτα και λιγότερο τηγανιτά ή αναψυκτικά. Εξάλλου, υπάρχουν διάφορα κόλπα, που μία μαμά μπορεί να χρησιμοποιήσει ώστε να κάνει το παιδί να φάει και τα λαχανικά.
- Είναι μία καλή ευκαιρία για νέες γεύσεις
Τα οικογενειακά τραπέζια αποτελούν και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, να δοκιμάσει η μαμά, ακόμη και ο μπαμπάς, νέα πιάτα και νέες συνταγές. Και είναι μία διαδικασία ωφέλιμη για τα παιδιά, αφού πέρα από τις νέες γεύσεις που θα δοκιμάζουν, θα μπορούν να μπουν στο ρόλο του κριτή και να αποκτήσουν έτσι μία κριτική άποψη.
- Μειώνονται οι πιθανότητες το παιδί να γίνει παχύσαρκο
Σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά που τρώνε συχνά με την οικογένεια τους, έχουν 15% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα. Κι αυτό, διότι οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τι και πόσο τρώνε τα παιδιά.
- Η οικογένεια έχει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει
Με τα γεύματα δίνεται η δυνατότητα σε μία οικογένεια να επικοινωνήσει. Μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις, να μιλήσουν για την καθημερινότητά τους, για θέματα που τους προβληματίζουν, να κάνουν σχέδια. Μπορούν ακόμη και θέματα επικαιρότητας να συζητήσουν, αν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα.
- Είναι το καλύτερο αγχολυτικό
Μετά από μία κοπιαστική εβδομάδα ή μέρα (αν τρώτε τα βράδια οικογενειακά), το να κάθεστε όλοι μαζί στο τραπέζι είναι το καλύτερο αγχολυτικό. Ειδικά, για τους γονείς, αφού δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή, από αυτή, που κάθεστε με τα παιδιά, τρώτε, συζητάτε και γελάτε. Και αφήνετε έτσι πίσω, όσα σας άγχωσαν, κούρασαν ή δυσκόλεψαν στην εργασία σας.
- Μία παράδοση που πρέπει να διατηρηθεί
Τα οικογενειακά τραπέζια είναι κάτι σα θεσμός, που πρέπει να διατηρηθεί. Είναι μία ανάμνηση που θα μας συντροφεύει, γεμάτη αρώματα, γεύσεις, χρώματα, γέλια. Αυτές τις αναμνήσεις μέσα από τις παραδόσεις, αξίζει να τις μεταδώσετε και στα παιδιά σας.