Πώς θα μειώσουμε την κατανάλωση νατρίου στα παιδιά;
Το έτοιμο, γρήγορο φαγητό καθώς και τα συσκευασμένα προϊόντα που πωλούνται στα supermarket αποτελούν μία βολική λύση όταν δεν έχετε χρόνο να μαγειρέψετε για τα παιδιά.
Ωστόσο, τα παραπάνω προϊόντα φαίνεται να συμβάλουν σημαντικά στην περιεκτικότητα νατρίου της διατροφής των παιδιών.
Πρόσφατη μελέτη σε δείγμα παιδιών σχολικής ηλικίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έδειξε ότι το 89% το παιδιών ξεπερνούν κατά πολύ τη σύσταση της πρόσληψης νατρίου (<2300mg καθημερινά). Επιπρόσθετα, η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε ότι οι βασικές πηγές νατρίου στη διατροφή των παιδιών είναι τα έτοιμα συσκευασμένα τρόφιμα και το fast-food (π.χ. pizza, burgers).
Γιατί όμως η υπερβολική κατανάλωση νατρίου είναι επικίνδυνη;
Όπως πιθανόν γνωρίζετε η υπερβολική πρόσληψη νατρίου συνδέεται με την εμφάνιση υπέρτασης και καρδιαγγειακών προβλημάτων, και δυστυχώς δεν πρόκειται για μακροπρόθεσμα προβλήματα. Η υπέρταση εμφανίζεται ήδη από την παιδική κι εφηβική ηλικία!
Επομένως είναι σημαντικό να δράσετε ΣΗΜΕΡΑ, έτσι ώστε τα παιδιά να μην υιοθετήσουν τη συνήθεια αυτή εφόρου ζωής.
Διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων
Πριν αγοράσετε ένα προϊόν είναι σημαντικό να διαβάσετε την ετικέτα πληροφοριών για τον καταναλωτή. Συγκρίνετε τις διαφορετικές εκδοχές των προϊόντων και προτιμήστε εκείνα των οποίων η περιεκτικότητα σε νάτριο δεν ξεπερνά τα 140mg ανά μερίδα.
Προσφέρετε στα παιδιά υγιεινά snacks
Αντικαταστήστε τα αλμυρά έτοιμα snacks με φρέσκα φρούτα, ανάλατους ξηρούς καρπούς ή γιαούρτι με μέλι. Αν τα παιδιά σας ζητούν κάτι αλμυρό, τότε μπορείτε να φτιάξετε σπιτικά chips λαχανικών στο φούρνο. Κόψτε σε λεπτές φέτες πατάτες, καρότα, παντζάρια και ψήστε τα στο φούρνου με λίγο ελαιόλαδο και μυρωδικά.
Επιλέξτε τα πιο ελαφριά πιάτα όταν τρώτε έτοιμο φαγητό
Όταν τρώτε σε κάποιο εστιατόριο με τα παιδιά σας ή όταν παραγγέλνετε έτοιμο φαγητό, επιδιώκετε πάντα να επιλέγετε με τα παιδιά τα πιο ελαφριά πιάτα αντικαθιστώντας τις τηγανητές πατάτες με λαχανικά ή ρύζι ατμού. Επιπρόσθετα, το ψωμί καλό θα είναι να καταναλώνεται με φειδώ καθώς περιέχει αρκετό αλάτι.
Ενισχύετε τη γεύση του φαγητού με μυρωδικά και βότανα
Αποφεύγετε την προσθήκη αλατιού στο φαγητό κι εμπλουτίστε το με μυρωδικά και βότανα για να ενισχύσετε τη γεύση του. Επίσης, ενθαρρύνετε τα παιδιά να δοκιμάζουν πρώτα το φαγητό τους και μετά να προσθέτουν αλάτι εφόσον το επιθυμούν.
Κι αν τα παιδιά αντιδρούν στις αλλαγές αυτές, μην ξεχνάτε ότι ένα παιδί μπορεί να προσαρμοστεί πιο εύκολα από έναν ενήλικα και σύντομα οι αλλαγές αυτές θα γίνουν συνήθεια.
Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!
Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com
Διαβάστε επίσης
Παιδί και διατροφή:Ποιες τροφές έχουν «κρυμμένο» αλάτι
Αλάτι: Οι επιπτώσεις του στην υγεία των παιδιών