Πώς θα καταλάβω ότι η όρεξη του παιδιού μου για φαγητό είναι φυσιολογική;

Καθώς τα παιδιά περνούν από τη βρεφική, στην προσχολική και στη σχολική παιδική ηλικία ολοένα και περισσότερο οι γονείς ανησυχούν για το αν τα παιδιά τρώνε αρκετά με βάση τις ανάγκες τους ή αν θα πρέπει να τα πιέζουν για να τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες.

Επειδή η πίεση για την κατανάλωση περισσότερου φαγητού μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα είτε την άρνηση του παιδιού προς το φαγητό είτε την υπερκατανάλωση είναι καλό να λάβετε υπόψη τα παρακάτω.

Η όρεξη των παιδιών για φαγητό αλλάζει.

Ο ρυθμός ανάπτυξης των παιδιών μειώνεται στη σχολική ηλικία σε σύγκριση με την προσχολική ηλικία. Για το λόγο αυτό μειώνεται συνήθως και η όρεξή τους. Αυτό είναι φυσιολογικό οπότε δε χρειάζεται να σας αγχώνει το γεγονός ότι τα παιδιά δεν καταναλώνουν ολόκληρη τη μερίδα που σερβίρατε. Αν το παιδί σας αναπτύσσεται φυσιολογικά, είναι υγιές κι έχει ενέργεια τότε σημαίνει πως προσλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Σε περίπτωση που διαπιστώσετε απώλεια βάρους ή σοβαρή μείωση της ενεργητικότητας των παιδιών απευθυνθείτε στον παιδίατρο.

Τα παιδιά ξέρουν πόσο πρέπει να φάνε.

Αν δεν πιέσετε το παιδί, συνήθως αυτό γνωρίζει πότε πεινάει για να φάει περισσότερο και πότε έχει χορτάσει για να σταματήσει. Είναι στο χέρι σας να παρέχετε διαφορετικές υγιεινές εναλλακτικές στο παιδί σας αλλά και σχετικά σταθερά ωράρια φαγητού, αλλά θα πρέπει να είναι στο χέρι του παιδιού τί θα επιλέξει, πότε και πόσο θα φάει. Μόνο έτσι θα μάθει να αντιλαμβάνεται τα σημάδια πείνας και κορεσμού που θα το βοηθήσουν να υιοθετήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες εφ’ όρου ζωής.

Η αυξημένη όρεξη αποτελεί πρόβλημα όπως και η μειωμένη όρεξη.

Στον αντίποδα της μειωμένης όρεξης που ανησυχεί τους γονείς βρίσκεται η αυξημένη όρεξη που συχνά οδηγεί στην αύξηση του βάρους και μακροπρόθεσμα σε επιπλοκές υγείας όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αν το παιδί σας συγκαταλέγεται σε αυτήν την περίπτωση, αποφεύγετε να σερβίρετε μεγάλες μερίδες, προσφέρετε πάντα υγιεινές εναλλακτικές και προσπαθήστε να διακρίνετε αν πρόκειται για πραγματική πείνα ή για λαιμαργία. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που ένα παιδί μπορεί να τρώει λόγω του ότι βαριέται, γι’ αυτό φροντίστε να το απασχολείτε δημιουργικά εντός ή εκτός του σπιτιού.

Τα παιδιά σάς μιμούνται.

Αν το παιδί σάς βλέπει να τρώτε λαίμαργα μεγάλες μερίδες, είναι αναμενόμενο να διαμορφώσει παρόμοιες διατροφικές συνήθειες, κι αν όχι στο παρόν τότε στο μέλλον. Σερβίρετε λογικές μερίδες και μόνο αν πεινάτε σερβίρετε ξανά φαγητό στο πιάτο σας. Υπακούτε στα σημάδια πείνας και κορεσμού και μην τρώτε όταν είστε αγχωμένοι ή στεναχωρημένοι.

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να τρώει την κατάλληλη ποσότητα φαγητού;

• Σερβίρετε μικρές μερίδες και αφήστε το παιδί να ζητήσει περισσότερο φαγητό αν δε χορτάσει.

• Αφιερώστε αρκετό χρόνο στο γεύμα. Έτσι θα δώσετε στο παιδί την ευκαιρία να αισθανθεί χορτάτο.

• Πάρτε το φαγητό από το τραπέζι όταν παιδί έχει σταματήσει να τρώει.

• Μην απαγορεύετε αυστηρά το φαγητό όταν το παιδί πεινάει εκτός των προγραμματισμένων γευμάτων, αλλά προσφέρετε ένα μικρό και υγιεινό σνακ.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Διαβάστε επίσης

Τι πρέπει να κάνω όταν το παιδί μου δεν τρώει κάποια φαγητά;

Διατροφή παιδιού: Επιλέγοντας υγιεινά επιδόρπια για τα παιδιά

Δεκαπέντε απίστευτοι λόγοι που ένα παιδί δεν τρώει το φαγητό

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved