Είναι τόσο κακό να καταναλώνω περισσότερο φαγητό το βράδυ;
Αυτή είναι μία ερώτηση που ακούμε πολύ συχνά οι διαιτολόγοι, καθώς η σύχρονη καθημερινότητα πολλές φορές δεν επιτρέπει να καταναλώσουμε το κυρίως γεύμα μας μέσα στην ημέρα, αλλά το βράδυ μετά την επιστροφή στο σπίτι.
Είναι όμως τόσο επιζήμιο για την υγεία να καταναλώνουμε μεγάλο ποσοστό των ημερήσιων θερμίδων που χρειαζόμαστε καθημερινά τις βραδινές ώρες;
Η αλήθεια είναι ότι καλύτερο είναι να καταναλώνουμε την μεγαλύτερη ποσότητα του φαγητού κατά τη διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε ο οργανισμός να έχει το χρόνο να ολοκληρώσει τη διαδικασία της πέψης μέχρι το βράδυ. Άλλωστε το ρητό “Το πρωί να τρως σα βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκηπας και το βράδυ σα ζητιάνος” δεν είναι τυχαίο.
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες για να φτάσουμε τα βέλτιστα επίπεδα καύσης λίπους θα πρέπει να παραμείνουμε περίπου 12 ώρες νηστικοί, πράγμα που σημαίνει ότι καλό θα είναι η κατανάλωση τροφής να έχει σταματήσει περίπου μέχρι τις 8 με 9 το βράδυ.
Όταν κατά τη διάρκεια της ημέρας τρώμε περισσότερο από αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να καλύψει τις ανάγκες του, η περίσσεια ενέργειας αποθηκεύεται στο ήπαρ ως γλυκογόνο. Έτσι λοιπόν κατά τη διάρκεια της νύχτας το γλυκογόνο μετατρέπεται σε γλυκόζη με αποτέλεσμα να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Όταν το γλυκογόνο εξαντληθεί, τότε ο οργανισμός κινητοποιεί τα αποθέματα λίπους. Αν λοιπόν, το τελευταίο γεύμα μας είναι αργά το βράδυ, ο οργανισμός θα χρησιμοποιήσει την ενέργεια από το φαγητό και το γλυκογόνο, με αποτέλεσμα να μην κινητοποιεί αποθέματα λίπους.
Επιπρόσθετα, άλλο ένα σημαντικό μειονέκτημα της κατανάλωσης φαγητού αργά το βράδυ είναι οι διαταραχές ύπνου που μπορεί να προκαλέσει. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι επιστημονικές μελέτες που έχουν συνδέσει την κακή ποιότητα ύπνου με την κατανάλωση μεγάλων και λιπαρών γευμάτων το βράδυ. Επίσης, ο διαταραγμένος ύπνος συνδέεται μακροπρόθεσμα με αύξηση του σωματικού βάρους και των ποσοστών υπέρβαρου και παχυσαρκίας. Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι η κατάκλιση αμέσως μετά την κατανάλωση ενός κυρίως γεύματος μπορεί να εντείνει προβλήματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Συμπερασματικά, εφόσον γνωρίζουμε ότι ο μεταβολισμός λειτουργεί καλύτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι προτιμώτερο να προσλαμβάνουμε το μεγαλύτερο μέρος της τροφής μας την ημέρα και να σταματούμε την κατανάλωση νωρίς το βράδυ.
Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!
Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com