Οικογενειακά γεύματα: Γιατί είναι τόσο σημαντικά;

Καθώς η σχολική χρονιά ξεκίνησε και τα παιδιά έχουν επιστρέψει στις σχολικές αλλά και τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες, ενώ οι γονείς δουλεύουν πολλές ώρες κι επιστρέφουν αργά στο σπίτι, τα οικογενειακά γεύματα αποτελούν πρόκληση τις καθημερινές.

Είναι όμως τόσο σημαντικό να προσπαθούμε να τρώμε όλοι μαζί οικογενειακά; Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι οι οικογένειες που τρώνε μαζί τακτικά (τουλάχιστον 3 φορές ανά εβδομάδα), φαίνεται να έχουν καλύτερους δείκτες υγείας, οικογενειακές σχέσεις και κοινωνική ανάπτυξη.

Τα οικογενειακά γεύματα είναι ακόμα περισσότερο σημαντικά για τα παιδιά, καθώς κατά τη διάρκειά τους τα παιδιά αλληλεπιδρούν με τους ενήλικες, βελτιώνουν την ομιλία τους, ενώ μπορούν να μοιραστούν την καθημερινότητά τους και να μιμηθούν τις διατροφικές συνήθειες των ενηλίκων.

Σε περίπτωση που δεν σας είναι εύκολο να εντάξετε τα οικογενειακά γεύματα στο καθημερινό πρόγραμμα ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.

  • Βάλτε στόχο να τρώτε οικογενειακά τουλάχιστον 1 φορά τις καθημερινές. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορείτε να οργανώσετε καλύτερα το Σαββατοκύριακο, εντάσσοντας ακόμα και το πρωινό σαν μια στιγμή που μπορεί να συγκεντρωθεί όλη η οικογένεια.
  • Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μην ανησυχείτε αν δεν μπορούν να συγκεντρωθούν όλοι στο τραπέζι. Ακόμα και αν δύο μέλη της οικογένειας είναι στο σπίτι, μπορείτε να φάτε μαζί και να αξιοποιήσετε έτσι αυτό το χρόνο.
  • Όταν κάθεστε όλοι μαζί στο τραπέζι, κλείστε την τηλεόραση και αφήστε τα κινητά εκτός του τραπεζιού. Έτσι η προσοχή σας θα είναι στραμμένη στο γεύμα σας και την οικογένειά σας χωρίς να αποσπάται.
  • Παρακινείτε τα παιδιά να μοιράζονται τις εμπειρίες τους από το σχολείο και τις υπόλοιπες δραστηριότητές τους, κάτι που βελτιώνει την επαφή σας με τα παιδιά ακόμα και αν περνάτε αρκετές ώρες μακριά τους.
  • Μην ξεχνάτε πως αποτελείτε το παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά, γι’ αυτό φροντίστε να ακολουθείτε ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής κάτι που θα αυξήσει τις πιθανότητες των παιδιών να ακολουθήσουν το ίδιο πρότυπο.
  • Τέλος, ενθαρρύνετε τα παιδιά να σας βοηθούν στην προετοιμασία του φαγητού αλλά και του τραπεζιού. Τα μικρά παιδιά μπορούν να ετοιμάζουν τα υλικά για τη συνταγή σας που κόβονται εύκολα με τα χέρια, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να σας βοηθούν σε πιο περίπλοκες συνταγές.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved