Ποιοι είναι οι καταλληλότεροι υδατάνθρακες για τους εφήβους με ακμή;

Ευσταθία Παπαδά

Πρόσφατα δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν ότι δύο κατηγορίες τροφίμων μπορούν να επιδεινώσουν την ακμή συμβάλοντας σε εξάρσεις.

Πρόκειται για τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τις τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Φαίνεται ότι οι τροφές αυτές συμβάλλουν στην έκκριση αυξητικών παραγόντων και ορμονών που διεγείρουν τους σμηματογόνους αδένες.

Τι είναι όμως οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη;

Ο γλυκαιμικός δείκτης προσδιορίζει την αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, 2 με 3 ώρες μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου που περιέχει 50 γραμμάρια υδατάνθρακες, σε σύγκριση με ένα τρόφιμο αναφοράς (γλυκόζη ή λευκό ψωμί). Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη περιέχουν υδατάνθρακες που απορροφώνται πολύ γρήγορα από γαστρεντερικό σύστημα, αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα οδηγώντας επίσης σε απότομη αύξηση της ινσουλίνης στο αίμα. Αυτή η ξαφνική αύξηση της ινσουλίνης διεγείρει την έκκριση ορμονών που σχετίζονται με την ακμή.

Έτσι λοιπόν οι τροφές κατηγοριοποιούνται σε τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη (>70), όπως τα δημητριακά πρωινού με ζάχαρη, το λευκό ψωμί, οι πατάτες, τα αρτοσκευάσματα και τα μπισκότα, και σε τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (<50), όπως η βρώμη, το καστανό ρύζι, τα όσπρια, οι γλυκοπατάτες και ορισμένα δημητριακά ολικής άλεσης.

Πόσο εύκολο είναι όμως για έναν έφηβο να περιορίσει τις τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και να επιλέξει εκείνες με το χαμηλότερο;

Συμβουλείτε τον παρακάτω πίνακα προκειμένου να βοηθήσετε το παιδί σας με υγιεινότερες εναλλακτικές που δε θα επιβαρύνουν το πρόβλημα της ακμής.

Όταν ο έφηβος θέλει...

Αντικαταστήστε με...

Αναψυκτικά

Νερό αρωματισμένο με φρούτα ή λεμόνι

Πατατάκια

Σπιτικό ποπ κορν

Γλυκά

Φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και ανάλατοι ξηροί καρποί

Λευκό ρύζι

Καστανό ρύζι

Λευκό ψωμί

Ψωμί ολικής άλεσης

Δημητριακά πρωινού με ζάχαρη

Βρώμη και μούσλι

Γάλα

Φυτικό γάλα (π.χ. αμυγδάλου) χωρίς ζάχαρη

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι η υγεία της επιδερμίδας ωφελείται πολύ από αντιοξειδωτικά συστατικά που βρίσκονται σε τροφές φυτικής προέλευσης όπως τα λαχανικά.

Περιμένω τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved