Πώς θα μάθουμε να διαβάζουμε σωστά τις ετικέτες τροφίμων;
Οι ετικέτες τροφίμων αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του καταναλωτή.
Διαβάζοντας και κατανοώντας τις ετικέτες τροφίμων μπορούμε να κάνουμε πιο ωφέλιμες τις διατροφικές μας επιλογές ή τουλάχιστον να έχουμε επίγνωση των συστατικών που καταναλώνουμε. Ο παρακάτω οδηγός θα σας βοηθήσει να τις κατανοήσετε.
Αναζητούμε τις πληροφορίες που αναφέρονται στο μέγεθος της μερίδας
Αυτό θα σας βοηθήσει στον ορισμό της μερίδας, ενώ συνήθως αναφέρεται και ο αριθμός των μερίδων που περιέχει η συσκευασία. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αποφύγετε την υπερκατανάλωση του προϊόντος.
Ελέγχουμε το ενεργειακό περιεχόμενο
Στη συνέχεια ανατρέχουμε στο θερμιδικό περιεχόμενο ανά μερίδα. Οι περισσότερες συσκευασίες το αναφέρουν, αν και υπάρχουν ετικέτες τροφίμων που αναφέρονται μόνο στο θερμιδικό περιεχόμενο ανά 100 γραμμάρια προϊόντος. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ανάγετε τις θερμίδες αυτές στην ποσότητα της μερίδας που θα καταναλώσετε εσείς.
Εντοπίζουμε τα επιζήμια για την υγεία μας θρεπτικά συστατικά
Δεν είναι όλα τα είδη λιπαρών αλλά ούτε και όλα τα είδη σακχάρων επιζήμια. Εντοπίστε το περιεχόμενο σε κορεσμένα και trans λιπαρά, πρόσθετα σάκχαρα και αλάτι (ή νάτριο όπως αναγράφεται). Αν πρόκειται να επιλέξετε το ίδιο προϊόν μεταξύ δύο διαφορετικών εταιρειών, συγκρίνετε τις ετικέτες και επιλέγετε το πιο υγιεινό.
Κατανοούμε τη Συνιστώμενη Ημερήσια Ποσότητα (ΣΗΠ)
Πολλές ετικέτες περιέχουν το ποσοστό της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας που καλύπτει η μερίδα του προϊόντος. Έτσι λοιπόν για το καθημερινό μας διαιτολόγιο δίνουμε έμφαση σε εκείνες τις τροφές που καλύπτουν υψηλότερο ποσοστό σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο. είναι Παρολαυτά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η Συνιστώμενη Ημερήσια Ποσότητα αναφέρεται συνήθως σε ένα διαιτολόγιο 2000 θερμίδων, ωστόσο οι ανάγκες κάθε ατόμου διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τη φυσική δραστηριότητα.
Τέλος, είναι απαραίτητο να προσέχουμε αρκετά τη σύσταση light προϊόντων ή προϊόντων χωρίς ζάχαρη, καθώς προκειμένου να βελτιωθεί η γεύση τους συνήθως προστίθεται αρκετό αλάτι ή άλλα ενισχυτικά γεύσης που είναι επιζήμια για την υγεία μας.
Περιμένω τις ερωτήσεις σας εδώ!
Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com