Συμπληρώματα διατροφής: Πότε είναι απαραίτητα;

Τις τελευταίες δεκαετίες εμφανίστηκε στην αγορά πλήθος διατροφικών συμπληρωμάτων και η κατανάλωσή τους αυξάνεται ραγδαία σε όλη την Ευρώπη και ιδίως στις γυναίκες.

Ευσταθία Παπαδά
Συμπληρώματα διατροφής: Πότε είναι απαραίτητα;

Για ποιους όμως είναι απαραίτητα; Είναι πραγματικά ευεργετικά ή μήπως μπορούν να γίνουν βλαβερά όταν δεν χρησιμοποιούνται σωστά;

Η ιδέα για τα διατροφικά συμπληρώματα γεννήθηκε για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά των ατόμων που δεν μπορούσαν να τις καλύψουν μέσω της διατροφής. Τα σκευάσματα αυτά μπορούν να αποτελούνται από βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία, αμινοξέα, λιπαρά οξέα και άλλα βιοδραστικά συστατικά. Ωστόσο, ο οργανισμός χρειάζεται συγκεκριμένες ποσότητες από κάθε θρεπτικό συστατικό και μεγαλύτερες ποσότητες μπορούν να είναι επιζήμιες.

Για το λόγο αυτό, τα συμπληρώματα διατροφής θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο από όσους τα χρειάζονται.

Ποιες ομάδες του πληθυσμού είναι πιθανό να χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής;

Τα συμπληρώματα διατροφής δε θα πρέπει να καταναλώνονται αλόγιστα από οποιονδήποτε, καθώς η ισορροπημένη διατροφή που περιέχει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, άπαχη πρωτεΐνη και καλά λιπαρά είναι διατροφικά επαρκής. Ωστόσο, τα συμπληρώματα μπορούν να γίνουν απαραίτητα σε γυναίκες στην εγκυμοσύνη ή στη γαλουχία, σε αθλητές επαγγελματικού επιπέδου, σε ασθενείς με προβλήματα δυσαπορρόφησης του εντέρου και σε ηλικιωμένους όταν δεν μπορούν να σιτιστούν επαρκώς.

simpliromata diatrofis 2

Ποιες είναι οι πιο συχνές διατροφικές ελλείψεις;

Επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν πως λόγω του σύγχρονου τρόπου διατροφής σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού δεν καλύπτει τις διατροφικές του απαιτήσεις σε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Πιο συγκεκριμένα, οι πιο συχνές διατροφικές ελλείψεις είναι μεταξύ άλλων αυτές της βιταμίνης D, του φυλλικού οξέος, του ασβεστίου, του σιδήρου και των ω-3 λιπαρών οξέων και απαντώνται αρκετά συχνά σε γυναίκες και έφηβες.

Πώς αξιολογείται η ανάγκη για τη χορήγηση ενός διατροφικού συμπληρώματος;

Οι αρμόδιοι για να αξιολογήσουν την αναγκαιότητα χορήγησης ενός διατροφικού συμπληρώματος είναι ο παθολόγος που θα αξιολογήσει την κλινική κατάσταση και θα διεξάγει τον απαραίτητο εργαστηριακό έλεγχο σε συνδυασμό με το διαιτολόγο που αξιολογήσει τη διατροφική κατάσταση και την επάρκεια της διατροφής.

Συμπερασματικά, αν καταναλώνετε ποικιλία τροφίμων από όλες τις κατηγορίες και δεν ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω ομάδες είναι απίθανο να χρειάζεστε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Για να αποφύγετε τις πιο συχνές ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά συμβουλευτείτε τον παρακάτω πίνακα για να εντοπίσετε σε ποιες τροφές θα τα βρείτε.

pinakas

Ευσταθία Παπαδά
Δρ. Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Κάντε Bookmark τις σελίδες του Newsbomb.gr για τα Exit Poll 2019 και τα Αποτελέσματα Εκλογών της 7ης Ιουλίου, ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι και με εγκυρότητα!

Διαβάστε επίσης όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις επερχόμενες Εθνικές Εκλογές 2019

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved