Πώς θα προστατευτούμε από τον ιό της γρίπης μέσω της διατροφής;
Ο εμβολιασμός αποτελεί την καλύτερη άμυνα έναντι στον ιό της γρίπης, ωστόσο δεν μπορεί να μας προστατεύσει 100% αν η διατροφή μας είναι ελλειπής σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Η ποιότητα της διατροφής μας μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού μας. Πώς θα το επιτύχουμε όμως αυτό;
Τρώμε φρούτα και λαχανικά με διάφορα χρώματα
Όσο περισσότερα διαφορετικά χρώματα επιλέγουμε στα λαχανικά και τα φρούτα μας τόσο μεγαλύτερη ποικιλία θρεπτικών συστατικών προσλαμβάνουμε. Λαχανικά όπως οι γλυκοπατάτες, τα κολοκυθάκια, οι πιπεριές και τα παντζάρια είναι πλούσια σε β-καροτένιο το οποίο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό και συμβάλλει στην πρόληψη των λοιμώξεων. Άλλα πολύ θρεπτικά φρούτα είναι τα πορτοκάλια, το μήλο και ρόδι. Προτιμούμε τα φρούτα και τα λαχανικά να καταναλώνονται περισσότερο ωμά παρά μαγειρεμένα όταν αυτό είναι δυνατόν για να μη χάνουμε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που καταστρέφονται με το μαγείρεμα.
Ενισχύουμε την πρόσληψη βιταμίνης C
Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για να μας προστατεύσει από τις λοιμώξεις και θα πρέπει να λαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες προτού αρρωστήσουμε. Tα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, ο αρακάς, τα ακτινίδια και τα εσπεριδοειδή είναι καλές πηγές βιταμίνης C. Η ανάγκη για χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης C θα πρέπει να αξιολογείται με βάση τις ανάγκες κάθε ατόμου, του ιατρικού ιστορικού αλλά και των διατροφικών του συνηθειών.
Λαμβάνουμε επαρκή ποσότητα βιταμίνης D
Η βιταμίνη D είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό με πολλαπλούς ρόλους για τη λειτουργία του οργανισμού. Μεταξύ άλλων επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είναι πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και ιδίως του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Η βιταμίνη D συντίθενται κατά μεγάλο ποσοστό στον οργανισμό μας μετά την απορρόφηση ηλιακής ακτινοβολίας, ωστόσο μέρος της λαμβάνεται και από τη διατροφή. Ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, τα χαμηλά επίπεδα ηλιακού φωτός καθιστούν σημαντικότερη την πρόσληψη βιταμίνης D από τη διατροφή μας. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η σαρδέλα και το σκουμπρί, τα αυγά, τα μανιτάρια αλλά και τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά είναι μερικές καλές πηγές βιταμίνης D για να προσλαμβάνουμε την απαραίτητη ποσότητα. Η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D θα πρέπει να γίνεται μόνο μετά από την καθοδήγηση ιατρού, καθώς η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα.
Προσθέτουμε τη βρώμη στο διαιτολόγιό μας
Η βρώμη είναι πλούσια σε έναν τύπο υδατοδιαλυτών φυτικών ινών, τις β-γλυκάνες, με πολλές ευεργετικές δράσεις όπως η μείωση της χοληστερόλης και η ενίσχυσει του κορεσμού. Πέρα από αυτές οι δράσεις, οι β-γλυκάνες δρουν ανοσορυθμιστικά αυξάνοντας τον αριθμό και τη λειτουργία των προστατευτικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.
Προσθέτουμε σκόρδο και κρεμμύδι στις συνταγές μας
Αυτά τα λαχανικά περιέχουν έλαια με ισχυρή αντιμικροβιακή δράση βοηθώντας έτσι στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις βακτηρίων και ιών. Επιπλέον, το κρεμμύδι και το σκόρδο περιέχουν συστατικά που λειτουργούν ως πρεβιοτικά, δηλαδή ως τροφή για την ανάπτυξη των ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου.
Διατηρούμε την υγεία του εντέρου μας
Τα τελευταία χρόνια οι επιστημονικές μελέτες σχετικά με την επίδραση που έχει η ισορροπία του εντέρου στη συνολική υγεία του οργανισμού πληθαίνουν. Άλλωστε το έντερο και ο βλεννογόνος του αποτελεί μία πολύ σημαντική γραμμή άμυνας κατά των λοιμώξεων, καθώς έρχεται σε επαφή όχι μόνο με τα θρεπτικά συστατικά των τροφών αλλά και επιβλαβείς παράγοντες που προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής. Έτσι, η διατήρηση της υγείας του εντέρου είναι πολύ σημαντική για προστασία από λοιμώξεις. Η ενίσχυση της εντερικής μικροχλωρίδας, δηλαδή των ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου, κρίνεται απαραίτητη. Επιλέγουμε λοιπόν τροφές πλούσιες σε προβιοτικά όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και τα ζυμωμένα λαχανικά που συμβάλλουν στη διατήρηση και τον πολλαπλασιασμό των ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου.
Τέλος, δεν ξεχνάμε να ασκούμαστε συχνά καθώς η άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα μέσω της αύξησης των λευκών αιμοσφαιρίων που μας προστατεύουν από λοιμώξεις.
Περιμένω τις απορίες σας εδώ!
Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com