«Είμαι 17 χρονών και αντιμετωπίζω ένα σεξουαλικό πρόβλημα. Σε ποιον να μιλήσω;». Γράφει ο Θάνος Ασκητής
Αρχικά, μπορείς να μιλήσεις για το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις στους γονείς σου.
Οι γονείς σου θα σε ακούσουν για τη δυσκολία που έχεις χωρίς να σε επικρίνουν και θα ενδιαφερθούν να αναζητήσουν τρόπους επίλυσής της. Μέσα από τη συζήτηση με τους γονείς σου είναι πιθανό να νιώσεις ανακούφιση από τα δυσάρεστα συναισθήματα που μπορεί να σε βασανίζουν, όπως είναι η στεναχώρια και η απογοήτευση. Η καλή επικοινωνία, που είναι ωφέλιμο να υπάρχει μεταξύ γονιών και εφήβων, θα συμβάλλει στο να αισθανθείς άνετα να συζητήσεις ένα τέτοιο ζήτημα εκφράζοντας παράλληλα τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τους φόβους σου.
Τα σεξουαλικά προβλήματα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη σεξουαλική υγεία του ατόμου καθώς και τη σχέση του με το/τη σύντροφό του. Παράλληλα, αυτού του είδους τα προβλήματα, υπάρχει ενδεχόμενο να προκαλέσουν στο άτομο συναισθήματα ενοχής και ντροπής, με συνέπεια να μην επιθυμεί να τα γνωστοποιήσει και να τα αποκρύπτει.
Η απόκρυψη όμως δρα ανασταλτικά στην αντιμετώπισή τους.
Ουσιώδη σημασία έχει η διεκδίκηση της λύσης για το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις. Στην εποχή μας, οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες μπορούν να ξεπεραστούν και είναι σημαντικό να απευθυνθείς σε εξειδικευμένους επιστήμονες σε θέματα σεξουαλικής υγείας. Μπορείς με τους γονείς σου να επισκεφτείς ένα εξειδικευμένο κέντρο ή μία μονάδα υγείας που διαθέτει ειδικό τμήμα για σεξουαλικές δυσλειτουργίες όπου θα μιλήσεις με τους κατάλληλους επιστήμονες, γιατρούς και ψυχολόγους.
Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος - Ψυχίατρος
Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής κ' Σεξουαλικής Υγείας