«Ο σύζυγός μου δεν κοιμάται πια στο κρεβάτι μας αλλά στον καναπέ όταν τσακωνόμαστε. Πώς μπορεί να επηρεάσει αυτό τα παιδιά μας;»
Είναι γεγονός ότι πολλές φορές οι γονείς ξεχνούν ότι δεν είναι μόνοι τους στο σπίτι, με αποτέλεσμα να βγάζουν όλη την εχθρότητα ο ένας στον άλλον με θεατές τα ίδια τους τα παιδιά.
Πολλές φορές μάλιστα, τους ζητούν να πάρουν και θέση, υπερασπίζοντας τον "σωστό γονιό". Θα αναρωτηθείτε, μα είναι δυνατόν; Δεν καταλαβαίνουν αυτοί οι δύο άνθρωποι ότι με αυτό τον τρόπο πληγώνουν τις παιδικές αθώες ψυχούλες;
Γιατί, η απάντηση είναι ότι η συγκρουσιακή σχέση των γονιών επιβαρύνει τον ψυχισμό των παιδιών τους. Η ανασφάλεια που δημιουργείται μέσα του καθώς βλέπει τους δύο θεούς του να μετατρέπονται σε Ολύμπιους Θεούς με ανθρώπινα μίση και πάθη, γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν αντιλαμβάνεται ότι ο ένας γονιός απουσιάζει από το συζυγικό κρεβάτι. Μία εικόνα, που όσο και αν προσπαθήσει να την κρύψει ο γονιός, το παιδί θα την αντιληφθεί, καθώς οι κεραίες του είναι πολύ ευαίσθητες και "πιάνει" σήματα που ίσως εμείς οι μεγάλοι να αγνοούσαμε. Μία εικόνα που ενισχύει το φόβο, το άγχος, την αγωνία αλλά και την απειλή της οικογενειακής ισορροπίας.
Μέσα από έρευνες που έχουν γίνει στο συγκεκριμένο θέμα, έχει φανεί ότι το κλίμα έντασης και η κακή σχέση ανάμεσα στους δύο γονείς, μπορεί να τραυματίσουν τη συναισθηματική ισορροπία και να υπονομεύσουν την παιδική συναισθηματική εξέλιξη στο μέλλον. Συχνά, τα συμπτώματα αγχωδών ή καταθλιπτικών διαταραχών πηγάζουν ή ενισχύονται από τέτοιες αρνητικές καταγραφές που το παιδί μπορεί να ζει από πολύ νωρίς, σε μικρή ηλικία.
Άλλες φορές, η διαταραγμένη ισορροπία στο οικογενειακό περιβάλλον γεννά στο παιδί αντιδραστικές ή και αντικοινωνικές συμπεριφορές που παρεμποδίζουν την ομαλή κοινωνική και διαπροσωπική του ζωή και εξέλιξη.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς; Αυτό που θα ΠΡΕΠΕΙ να κάνουν οι δυο γονείς που σέβονται τον εαυτό τους και αγαπούν τα παιδιά τους ή ακόμα πιο σκληρά να το τοποθετήσω έχουν χρέος απέναντι στα παιδιά τους, είναι να αναζητήσουν την βοήθεια ενός ειδικού, εφόσον οι δυο τους δεν μπορούν πλέον να συνεργαστούν και να επικοινωνήσουν με βοηθητικό τρόπο, τόσο για αυτούς τους δύο, όσο και για τα μικρά τους!
Χρειάζεται να μάθουν πως να δουλέψουν την αντιμετώπιση των δυσκολιών και των προβλημάτων που έχουν ήδη παρουσιαστεί και που προφανώς δεν μπορούν να λύσουν και να τακτοποιήσουν μόνοι τους!
Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή
Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!