Πρώτη σεξουαλική επαφή: Πώς ενημερώνουμε ένα κορίτσι

Θάνος Ασκητής

Οι περισσότεροι γονείς αναρωτιούνται σε ποια ηλικία και με ποιον τρόπο πρέπει να ενημερώσουν το παιδί τους για το σεξ.

Όταν μάλιστα, έχουν κορίτσι, οι ίδιοι μπορεί να νιώθουν πιο αμήχανοι και φοβισμένοι απέναντι στο ενδεχόμενο να ανοίξουν μία τέτοια κουβέντα μαζί του.

Η αλήθεια είναι, πως τα παιδιά, ανεξαρτήτως φύλου, έχουν ανάγκη να συζητούν και να επικοινωνούν ουσιαστικά και ανοιχτά με τους γονείς τους. Τώρα, στο ερώτημα με ποιον τρόπο ακριβώς μπορούν οι γονείς να μιλήσουν στην κόρη τους για την πρώτη της φορά, είναι σημαντικό να έχουν στο μυαλό τους, πως αυτή είναι μία συζήτηση, που θα πρέπει ιδανικά να γίνει από τους ομόφυλους γονείς, δηλαδή ανάμεσα στην μητέρα και στην κόρη. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, αυτή η κουβέντα μπορεί να γίνει είτε με τον πατέρα, εφόσον βρίσκεται κοντά στο κορίτσι και είναι πιο εύκολο να επικοινωνήσουν, είτε με κάποιο άλλο πρόσωπο, που το παιδί εμπιστεύεται και μπορεί να νιώσει άνετα μαζί του να συζητήσει.

Η καλύτερη ηλικία για να μιλήσουν οι γονείς στην κόρη τους για την πρώτη της φορά είναι από την έναρξη της ήβης και μετά, δηλαδή από τα 11-12 χρόνια του παιδιού. Ένα κορίτσι σε αυτήν την ηλικία θα έχει αρχίσει ήδη να βιώνει τις ορμονικές αλλαγές, τις σωματικές αλλά και ψυχολογικές μεταβολές και θα είναι πλέον έτοιμο να ακούσει και να κατανοήσει τι να περιμένει στην πρώτη του φορά.

Θα πρέπει λοιπόν, να τονίσετε πως η πρώτη της φορά καλό είναι:

  • να γίνει με εκείνον που εμπιστεύεται και αγαπά και
  • να γίνει όταν θα νιώσει η ίδια σωματικά και ψυχικά ώριμη και έτοιμη να το κάνει και όχι γιατί την πιέζει ο σύντροφός της και την απειλεί ότι μπορεί να πάει με κάποιαν άλλη αν εκείνη του αρνηθεί το σεξ
  • να χρησιμοποιήσει μέτρα όχι μόνο αντισύλληψης αλλά και προφύλαξης από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα
  • να μην βιαστεί να προχωρήσει στη σεξουαλική πράξη αλλά να ζητήσει και να δώσει χρόνο και η ίδια στα προκαταρκτικά σεξουαλικά παιγνίδια, έτσι ώστε να επιτύχει καλύτερη προετοιμασία του σώματός της πριν τη διείσδυση.

Ηλικιακά θα λέγαμε ότι δεν υπάρχει «σωστή» ηλικία για το σεξουαλικό άνοιγμα της έφηβης, μέσα όμως από όσα γνωρίζουμε, θα προτείναμε να μην βιαστεί, καθώς ναι μεν μπορεί να είναι βιολογικά έτοιμη, είναι όμως και ψυχοσυναισθηματικά; Ίσως είναι προτιμότερο να περιμένει και τη ψυχοσεξουαλική της ωρίμανση να ακολουθήσει τη σωματική, γεγονός που συνήθως φαίνεται να λειτουργεί πιο ολοκληρωμένα προς το κλείσιμο της εφηβικής περιόδου, δηλαδή στα 17-19 χρόνια ζωής.

Αναφέρω την ψυχοσυναισθηματική ωρίμανση επειδή είναι αυτή που θα δώσει στην έφηβη τη «γνώση» και τη «σοφία» για τις πιο σωστές επιλογές, τη «δύναμη» του να εκφράσει και να στηρίξει τις θέσεις και τις απόψεις της, τις φοβίες και τα άγχη της.

Καταλήγοντας, οι γονείς δεν θα πρέπει να αποφεύγουν να κάνουν με την κόρη τους μία τέτοια συζήτηση, φοβούμενοι, όπως πολλές φορές ακούμε, πως με αυτόν τον τρόπο θα ωθήσουν την κόρη τους στο να κάνουν πρόωρα σεξ. Αντίθετα, όσο πιο έγκαιρα ενημερωμένη είναι τόσο πιο υγιή σεξουαλική συμπεριφορά θα υιοθετήσει, χωρίς να βιαστεί να εμπλακεί σε μία σεξουαλική σχέση.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved