«Νομίζω ότι το παιδί μου βιάζεται να αρχίσει τη σεξουαλική του ζωή. Τι να κάνω;»

Θάνος Ασκητής

Η ανησυχία των γονιών, κυρίως αν έχουν κορίτσι, είναι αυτή του πότε θα αρχίσουν να ενδιαφέρονται για το σεξ και θα θέλουν να το γνωρίσουν! Και αν πρόκειται για αγόρι, τα πράγματα είναι πιο ελαστικά. Αν πρόκειται για κορίτσι πιο αυστηρά.

Ας έχουμε στο μυαλό μας όμως πως είτε αγόρι, είτε κορίτσι, τα σεξουαλικά μηνύματα είναι τα ίδια. Οι σεξουαλικές ορμές και η επιθυμία επίσης. Δεν έχει να κάνει λοιπόν με το φύλο αλλά με την ωρίμανση του ατόμου.

Σίγουρα το πόσο βιάζεται το παιδί ή μάλλον ο έφηβος για να το πούμε πιο σωστά, έχει να κάνει με την ηλικία του, με τα μηνύματα που έχει πάρει από το σπίτι του, με την επιρροή των φίλων του, των συμμαθητών του... Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζει ο γονιός είναι πως αν έχει κάνει "καλή δουλειά" τα προηγούμενα χρόνια, δεν χρειάζεται να ανησυχεί ιδιαίτερα.

Ας τα δούμε όμως ηλικιακά. Όταν έχουμε να κάνουμε με προέφηβο (βρίσκεται δηλαδή στην πρώιμη εφηβεία) είναι σκόπιμο να του εξηγήσετε ότι είναι νωρίς ακόμα για να έχει ολοκληρωμένες σχέσεις. Δεν χρειάζεται να βιαστεί καθώς μπορεί να εκφράσει με πολλούς άλλους τρόπους το ρομαντισμό και το ερωτικό του ενδιαφέρον, χωρίς απαραίτητα να κάνει σεξ.

Κάνουμε σεξ όταν νιώθουμε έτοιμοι, όταν αγαπάμε τον άλλον, νιώθουμε ασφάλεια, εμπιστοσύνη και άνεση. Η σεξουαλική ζωή ενός ανθρώπου ξεκινά όταν ο ίδιος το επιθυμήσει, με τον άνθρωπο που επιλέγει να έρθει πιο κοντά ψυχικά, συναισθηματικά και σωματικά, μέσα από τη σεξουαλική επαφή. Το σεξ είναι η ύψιστη έκφραση συναισθημάτων, το μοίρασμα, μεταξύ δύο ανθρώπων που αισθάνονται ερωτικά ο ένας για τον άλλον ενώ αποτελεί ταυτόχρονα και μία βιολογική του ανάγκη.

Έχει λοιπόν αξία ο έφηβος να ξεκινήσει τη σεξουαλική του ζωή, όχι γιατί το ίδιο κάνουν οι φίλοι του, ούτε γιατί αποτελεί μόνο επιθυμία του συντρόφου του, αλλά γιατί ο ίδιος νιώθει την ανάγκη να μοιραστεί όσα νιώθει με τον άνθρωπό του μέσα από τη σεξουαλική έκφραση.

Ηλικιακά, θα λέγαμε ότι από τα 16 έτη και πάνω μπορεί να ανοίξει η σεξουαλική ζωή του εφήβου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει αργότερα ή ότι θα θεωρηθεί οπισθοδρομικός ή συντηρητικός.

Γονιέ, είναι σημαντικό να χτίσεις από νωρίς μία καλή επικοινωνία και σχέση με το παιδί σου, ώστε το ίδιο να νιώθει ότι μπορεί να σε εμπιστευτεί, να σου μιλήσει και να σου εκφράσει όλα όσα το απασχολούν, χωρίς να φοβάται την αρνητική κριτική σου. Δεν θα είσαι φίλος του όπως πολλοί γονείς θέλουν να λένε, καθώς ο γονιός είναι πάντα γονιός! Μπορείς όμως να είσαι διαλλακτικός, να φροντίζεις να ανοίξεις τους δικούς σου ορίζοντες αλλά και του παιδιού σου!

Τέλος, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να τονιστεί η σημασία της προστασίας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και της αντισύλληψης, χωρίς όμως να το τρομοκρατήσετε. Ο έφηβος πρέπει να πάρει το μήνυμα ότι το σεξ είναι κάτι πολύ όμορφο, που θα γίνει όμως όχι γιατί "πρέπει" αλλά μόνο όταν νιώθει ψυχολογικά έτοιμος και με κυρίαρχα στοιχεία τον αυτοσεβασμό και την αυτοπροστασία.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved