Πώς αλλάζει μία γυναίκα όταν γίνεται μητέρα και γιατί απομακρύνει τον άνδρα της;
Πόσες φορές έχουμε ακούσει τη φράση: "Έδεσε το γάιδαρο;" Μία φράση χιλιοειπωμένη που δυστυχώς όμως ακόμη και σήμερα είναι τόσο επίκαιρη.
Το αποτέλεσμα είναι να απομακρύνονται οι δύο σύντροφοι και μάλιστα όταν αυτό γίνει αντιληπτό, συνήθως εκείνος που έχει δέσει το γάιδαρο παραπονιέται γιατί λύθηκε...
Πώς αλλάζει λοιπόν μία γυναίκα όταν γίνεται μητέρα;
Δίνει όλη τη προσοχή της στο μωρό. Κάτι που είναι κατανοητό και φυσιολογικό έως έναν βαθμό, πολλές φορές όμως το παρακάνει. Αρχίζει και έχει υπερβολικές απαιτήσεις από τον σύζυγο, του ζητάει πράγματα που πριν δεν τα σκεφτόταν καν, και δεν λέμε για το αν ζητήσει βοήθεια σε σχέση με το μωρό ή το σπίτι. Σίγουρα και εκείνη κουράζεται περισσότερο σε αυτή τη φάση ζωής, βλέπουμε όμως πολλές φορές αυτές τις απαιτήσεις να παίρνουν την μορφή απειλής, ότι χειρότερο στην επικοινωνία του ζευγαριού.
Απειλές: "Αν δεν μου κάνεις αυτό που σου λέω, θα πάρω το μωρό και θα φύγω!" Ότι λέγαμε παραπάνω. Η γυναίκα νιώθει πολύ πιο ισχυρή όταν γίνεται μητέρα, καθώς αισθάνεται πως όλος ο κόσμος περιστρέφεται ή πρέπει να περιστρέφεται γύρω από εκείνη και το μωρό. Πολύ εύκολα καταφεύγει στις απειλές σαν να είναι ένα ανώριμο κοριτσάκι που αν ο μπαμπάς του δεν του πάρει τη κούκλα που θέλει, τον απειλεί ότι δεν θα φάει το φαί του... Ας ωριμάσουμε και ας σοβαρευτούμε!
Γκρίνια, γκρίνια, γκρίνια! Σίγουρα η κούραση δεν είναι και ότι καλύτερο για κανέναν, ούτε και η αϋπνία όταν υπάρχει βρέφος. Με τη γκρίνια όμως δεν βγαίνει τίποτα. Έχετε προσπαθήσει να μιλήσετε στο σύντροφό σας για το πώς αισθάνεστε; Και όταν λέω να μιλήσετε, απλά να ...μιλήσετε. Συνήθως αυτό που γίνεται είναι η γυναίκα να ξεκινάει να περιγράφει πόσο κουρασμένη είναι και ότι δεν αντέχει άλλο, με ακραίες συμπεριφορές, χαρακτηρισμούς και φωνές, κατηγορώντας έμμεσα ή άμεσα τον σύζυγό της σαν να είναι εκείνος η αιτία του κακού! Δεν προσπαθεί να του εξηγήσει πως αισθάνεται σε ήρεμους και ήπιους τόνους και να ζητήσει και βοήθεια αν θέλει.
Γίνεται βαρετή. Ξαφνικά σαν όλος ο πλανήτης να μην έχει σημασία, σαν η ζωή να έχει σταματήσει και το μόνο που υπάρχει είναι εκείνη! Και όμως και η ζωή συνεχίζεται και η γη εξακολουθεί και γυρίζει! Μην γίνεστε εγωκεντρική, δεν είστε μόνο εσείς και το μωρό σας! Έχει και ο σύζυγος ανάγκες που χρειάζεται να ικανοποιηθούν, θέλει και φροντίδα και τρυφερότητα. Θυμηθείτε τι κάνατε πριν τον ερχομό του μωρού σας; Σίγουρα τα πράγματα είναι περιορισμένα τώρα, τι άλλο μπορείτε όμως να κάνετε; Μιλάτε για άλλα θέματα; Συζητάτε (όχι για το μωρό και εσάς μόνο) για θέματα άσχετα; Για το τι γίνεται γύρω σας; Βρίσκεστε με φίλους; Περνάτε χρόνο οι δυο σας; Κάνετε πράγματα μαζί; Χρειάζεται ο καθένας μας να προσπαθεί να εμπλουτίζει τη καθημερινότητά του για να μην γίνει στάσιμη, ανιαρή και βαρετή!
Αισθάνεται ότι σας είναι βαρετός! Όταν ο σύζυγος βλέπει ότι η γυναίκα του δεν ασχολείται καθόλου μαζί του, όταν νιώθει παραμελημένος, όταν το μόνο σημείο συζήτησης είναι το μωρό, η δική της κούραση ή οι οικονομικές συναλλαγές της καθημερινότητας, αισθάνεται και εκείνος με τη σειρά του ότι εκείνη δεν τον θέλει άλλο πια...
Το σύνδρομο του καλού και κακού γονιού: Σίγουρα κανένας γονιός δεν θέλει να είναι εκείνος που βάζει σε τάξη τα παιδιά και φαίνεται ο κακός! Συχνά όμως βλέπουμε ότι η μητέρα - κυρίως αν δεν αργάζεται - περιμένει τον πατέρα να γυρίσει από τη δουλειά του και να τα τιμωρήσει για κάτι που έκαναν ...ώρες πριν! Πρώτα από όλα, η τιμωρία είναι κάτι που γίνεται εκείνη τη στιγμή, και δεύτερον, δεν μπορεί αυτός που δεν είναι παρών να είναι ο τιμωρός! Για να μην υπάρχει λοιπόν καλός και κακός γονιός, το ζευγάρι χρειάζεται από κοινού να έχει συμφωνήσει τι κάνει και πως συμπεριφέρεται σε αυτές τις περιπτώσεις, χωρίς να ανταγωνίζεται ο ένας τον άλλον στη παιδική καρδιά.
Παραμέληση της εμφάνισης: "Τι να κάνω; Τρία παιδιά του έκανα, πώς να είμαι καλλίγραμμη;" Ας αφήσουμε αυτή τη δικαιολογία στην άκρη. Αν εμείς οι γυναίκες δεν προσέχουμε τον εαυτό μας και την εμφάνισή μας, αν παχαίνουμε, αν ντυνόμαστε με ότι πιο πρόχειρο έχουμε στο σπίτι, αν τα μαλλιά μας είναι χάλια, αν... τότε γιατί ο σύντροφός μας να θέλει να μας βλέπει; Τι είναι δηλαδή αυτό που βλέπει πάνω μας και τον ελκύει; Ας μην κεχνάμε πως ο άνδρας λειτουργεί πολύ με την αίσθηση της όρασης. Κάντε το τεστ: Αν κάποιος σας πει ότι θα έρθει στο σπίτι σας σε μισή ώρα, έτσι θα τον υποδεχτείτε ή θα προσπαθήσετε να ...σουλουπωθείτε;
Αποχή από το σεξ: Η δικαιολογία της κούρασης έρχεται πρώτη, καθώς η σύζυγος "πατάει" πάνω σε αυτή. Δεν λέμε ότι δεν είναι κουρασμένη αλλά και το σεξ δεν είναι κάτι που θα την καταπονήσει σωματικά ή χρειάζεται ιδιαίτερη ενέργεια για να γίνει! Επίσης ακούμε από τους άνδρες να παραπονιούνται πέρα από τη σεξουαλική συχνότητα και για την ποιότητα στο σεξ, λέγοντας πως εκείνη δεν κάνει τίποτα, δεν παίρνει πρωτοβουλίες, περιμένει πάντα από εκείνον το πρώτο βήμα που και εκείνος φοβάται πλέον άλλη μία της απόρριψη... με αυτό τον τρόπο το ζευγάρι μπαίνει σε έναν φαύλο κύκλο, όπου η σχέση τους αρχίζει και χαλάει, ο ένας κατηγορεί τον άλλον, από δύο σύντροφοι και ομάδα γίνονται δύο ανταγωνιστές...
Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή