Ο καρκίνος του μαστού και η γυναικεία σεξουαλικότητα

Θάνος Ασκητής

Ο καρκίνος του μαστού είναι ένα πλήγμα που απειλεί όχι μόνο τη ζωή της γυναίκας αλλά και την θηλυκότητά της καθώς ο μαστός είναι το σύμβολο της ομορφιάς της, της μητρότητας αλλά και πηγή απόλαυσης και ευχαρίστησης στη σεξουαλικότητά της.

Το γυναικείο στήθος είναι μία από τις βασικές ερωτογενείς ζώνες στις περισσότερες γυναίκες, όπου παίζει μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο στα προκαταρκτικά παιχνίδια. Θεωρείται πηγή ηδονής και στους δύο συντρόφους μέσα από την πρόκληση και τη διέγερση που τους προκαλεί.

Όταν η γυναίκα πάσχει από καρκίνο μαστού και μάλιστα χρειάζεται να κάνει μερική ή ολική μαστεκτομή, τρομοκρατείται. Οι παρενέργειες της θεραπείας που αλλοιώνουν την εικόνα της π.χ. απώλεια των μαλλιών, την γεμίζουν ανασφάλεια και ντροπή, ο πιθανός ακρωτηριασμός του μαστού της, της δίνει μία "αίσθηση αναπηρίας".

Είναι λογικό να επηρεαστεί και η ερωτική της επιθυμία από τη μία λόγω των παρενεργειών της θεραπευτικής αντιμετώπισης και από την άλλη λόγω της ψυχικής της κατάστασης. Φοβάται ότι θα "εκτεθεί" στα μάτια του συντρόφου της που εκείνος δεν θα την θέλει πια με τις ουλές στο σώμα της, αισθάνεται πως δεν είναι ελκυστική, χάνει τη θηλυκότητά της, αγωνιά για το αν εκείνος τώρα πια θα την θέλει γενικότερα ή αν θα βρει κάποια άλλη... Αν προσθέσουμε και τα καταθλιπτικά συμπτώματα λόγω της θεραπείας αλλά και της δυσάρεστης ψυχικής της κατάστασης την βλέπουμε συχνά να παραιτείται, να αρνείται και να αποτραβιέται από την σεξουαλικότητά της.

Και όμως, η σεξουαλική διέγερση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και ο οργασμός εξακολουθούν να υπάρχουν. Επίσης σημαντικό είναι να υπάρχει άμεση αποκατάσταση του μαστού με πλαστική επέμβαση αμέσως μετά την αφαίρεση, για να μπορέσει η γυναίκα να συμφιλιωθεί πιο γρήγορα με τη νέα της εικόνα, και να μην αισθανθεί ότι ακρωτηριάζεται.

Σημασία επίσης έχει και η στάση του συντρόφου της για το πώς θα αισθανθεί και πόσο δυνατή θα δείξει στην αντιμετώπιση της ασθένειάς της. Βέβαια και εκείνος δεν γνωρίζει τι πρέπει να κάνει, πως πρέπει να φερθεί, ενώ αρκετές φορές τον βλέπουμε να φοβάται πολύ περισσότερο από εκείνη για την εξέλιξη της ασθένειας. Όσον αφορά το σεξ, και εκείνος μπορεί να νιώθει αμήχανος καθώς δεν ξέρει αν πρέπει να της το ζητήσει ή αν θα φανεί "αναίσθητος". Είναι γεγονός πως στην αρχή τουλάχιστον δεν είναι το σεξ αυτό που έρχεται πρώτο αλλά η ουσιαστική συναισθηματική επαφή. Η γυναίκα έχει ανάγκη από την συναισθηματική στήριξη συντρόφου της και την συμπαράστασή του.

Ας μην ξεχνάμε επίσης το περιβάλλον στήριξης της γυναίκας που νοσεί αλλά και την ψυχολογική υποστήριξη που θα την βοηθήσει όχι μόνο να αντιμετωπίσει τον καρκίνο αλλά και να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση στη ζωή της.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved