Μάθετε αν έχετε μια απόμακρη σχέση με τον σύντροφό σας!
Ο γάμος ξεκινά με την προσδοκία ότι ο άνθρωπος που αγαπάμε έχει τη μαγική ικανότητα να μας κάνει ευτυχισμένους. Όσο πιο ώριμοι είμαστε συναισθηματικά, τόσο πιο σύντομα συνειδητοποιούμε μέσα στη σχέση ότι την ευθύνη για την ευτυχία μας την έχουμε μόνο εμείς οι ίδιοι.
Το προχώρημα μέσα στη σχέση γίνεται όταν αποδεχτούμε αυτή την πραγματικότητα από το σύντροφό μας και έρθουμε αντιμέτωποι με την ίδια μας την ζωή και πώς θέλουμε εμείς οι ίδιοι να εξελιχτούμε.
Όλοι οι γάμοι περνάνε από κρίση αφού όλοι οι άνθρωποι περνάμε διάφορα στάδια εξέλιξης- μεγαλώνουμε, αποκτάμε παιδιά, τα παιδιά μεγαλώνουν, φεύγουν, αρρωσταίνουμε κτλ. τα οποία μας κάνουν να αναζητάμε μαγικές λύσεις για να ανακουφιστούμε από το εσωτερικό μας άγχος. Ακραίες και δυσλειτουργικές αντιδράσεις δε μας βοηθάνε να προχωρήσουμε στην ζωή αλλά δηλητηριάζουν τις σχέσεις μας με το σύντροφό μας, τα παιδιά μας, τους ανθρώπους γύρω μας και τελικά εμάς τους ίδιους. Ας δούμε όμως ποιες είναι οι προβληματικές συμπεριφορές μέσα στο γάμο μας.
Στις απόμακρες σχέσεις, όπου διατηρείται ένα είδος συναισθηματικού διαζυγίου, οι σύζυγοι έχουν αποσυρθεί από τη σχέση και δεν έχουν πραγματική συναισθηματική επικοινωνία. Οι ίδιοι είναι δυστυχισμένοι αλλά αυτό δεν είναι φανερό. Αρνούνται να αποδεχτούν είτε την υπαιτιότητα του άλλου είτε την ευθύνη τους στη σχέση.
Βρίσκουν διάφορους τρόπους να καλύπτουν τα συναισθηματικά κενά τους ώστε όλοι να νομίζουν ότι όλα πάνε καλά. Όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε μια σταθερή σχέση όπως αυτή δεν έρχονται σε επαφή με την πραγματικότητα του άλλου, αλλά συνεχίζουν να ζουν στη σιωπή, κατηγορώντας τους άλλους για την δυστυχία τους.
Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή
Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!