«Δεν θέλω να κάνω σεξ με τον σύντροφό μου. Γιατί συμβαίνει αυτό;»

Θάνος Ασκητής

«Δεν θέλω να κάνω σεξ με το σύντροφό μου, δεν παίρνω την πρωτοβουλία να τον πλησιάσω και δεν σκέφτομαι το σεξ. Νιώθω σαν να μην με αφορά το θέμα αυτό... Όταν ο σύντροφός μου με προσεγγίσει μετά από λίγη προσπάθεια συμμετέχω και νιώθω ευχάριστα στη σεξουαλική επαφή, αλλά δεν κάνω εγώ την αρχή...Εκείνος είναι ενοχλημένος, θεωρεί ότι δεν τον θέλω πια και ότι μπορεί να τον έχω βαρεθεί...»

Η Π. είναι 42 ετών, είναι διαζευγμένη και έχει 2 κόρες. Έχει σχέση με τον Κ., 50 ετών, 6 χρόνια. Τον τελευταίο χρόνο δεν αισθάνεται ερωτική επιθυμία και σπάνια έχει ερωτικές φαντασιώσεις. Η Π. έχει υποθυρεοειδισμό και παίρνει αγωγή.

«Νομίζω ότι κάτι δεν πάει καλά με εμένα ...δεν είναι φυσιολογικό αυτό που μου συμβαίνει... Φοβάμαι ότι ο σύντροφός μου θα με χωρίσει αν δε βρω λύση στο πρόβλημα... Τι μου συμβαίνει;»

Οι διαταραχές της επιθυμίας αναφέρονται στη μειωμένη σεξουαλική διάθεση της γυναίκας ή ακόμα και στην παντελή απουσία αυτής μέχρι το σημείο της σεξουαλικής αποστροφής. Η υποτονική ή μειωμένη σεξουαλική επιθυμία της γυναίκας είναι το πιο συχνό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τη γυναίκα, όσο και το σύντροφό της.

Από τη διερεύνηση του προβλήματος προέκυψε ότι τον τελευταίο 1 ½ χρόνο η Π. έχει άγχος για ορισμένα οικογενειακά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις κόρες της, με αποτέλεσμα να έχει επηρεαστεί η γενικότερη διάθεσή της σε ένα βαθμό από αυτό. Επίσης, μιλάει για πίεση που νιώθει από το σύντροφο στο σεξουαλικό τομέα. Πράγματι τα αίτια αυτού του προβλήματος μπορούν να έχουν σχέση είτε με την ίδια τη γυναίκα, είτε με το σύντροφο, είτε με τη σχέση τους.

«Κάποιες φορές ο σύντροφός μου θυμώνει και με πιέζει περισσότερο από όσο θέλω... Όσες φορές του το έχω πει, στενοχωριέται και για αυτό πλέον αποφεύγω να του ότι πιέζομαι...»

Η στάση του συντρόφου στη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία της γυναίκας παίζει σημαντικό ρόλο. Δεν είναι λίγες οι φορές που μία τέτοια δυσλειτουργία φέρνει το ζευγάρι σε έντονο προβληματισμό, οδηγώντας το πολλές φορές σε καυγάδες και εντάσεις. Απέναντι σε αυτό το πρόβλημα, ο άντρας-σύντροφος είναι αυτός που κάνει συνεχείς προσπάθειες για σεξουαλική επαφή, χωρίς πάντα να βρίσκει ανταπόκριση στο κάλεσμά του.

Τέλος, η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία μπορεί να οφείλεται και σε οργανικά αίτια, όπως ορμονικές διαταραχές, ενδοκρινολογικά νοσήματα και παρενέργειες φαρμάκων. Για το λόγο αυτό γίνεται σύσταση στην Π. να έχει τακτική παρακολούθηση του θυρεοειδούς της.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved