Κλιμακτήριος και σεξ: Υπάρχει ερωτική ζωή μετά την εμμηνόπαυση;

Θάνος Ασκητής

Πολλά λέγονται για την εμμηνόπαυση. Μία κατάσταση που τρομάζει αρκετά αρκετές γυναίκες. Τι συμβαίνει όμως στη σεξουαλική ζωή μιας γυναίκας σε αυτό το μεταβατικό στάδιο; Ένα στάδιο που αισθάνεται πως μεγαλώνει, πως δεν θα είναι πλέον τόσο ελκυστική και ποθητή.

Μέσα από τις ορμονικές αλλαγές αλλά και τις ψυχολογικές αντιδράσεις που προκαλούν, παρατηρούνται και επιδράσεις στη σεξουαλικότητά της.

Μειώνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων με αποτέλεσμα την εμφάνιση κολπικής ξηρότητας και τη μείωση της ελαστικότητας του κόλπου. Αποτέλεσμα η γυναίκα να μην έχει καλή κολπική εφύγρανση και να πονάει κατά τη σεξουαλική επαφή, που αρχίζει να την αποφεύγει. Ποιος θέλει να κάνει κάτι όταν εισπράττει πόνο; Παρόλα αυτά, η κατάσταση αυτή είναι αντιμετωπίσιμη με την χρήση κολπικών τζελ που θα της προτείνει ο γυναικολόγος της (ενίσχυση της εφύγρανσης του κόλπου), σε συνδυασμό με την τακτική κολπική σεξουαλική δραστηριότητα (ενίσχυση της αιματικής κυκλοφορίας και της εκγύμνασης των μυών στην περιοχή των γεννητικών οργάνων).

Μειώνονται τα επίπεδα της τεστοστερόνης με αποτέλεσμα την μείωση της ερωτικής επιθυμίας (μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, απουσία ερωτικών φαντασιώσεων, αποφυγή της σεξουαλικής επαφής)

Η ψυχική της κατάσταση αναστατώνεται. Η γυναίκα που νιώθει ότι μεγαλώνει, που βλέπει το δέρμα της και το σώμα της να αλλάζουν, να παίρνει πολύ πιο εύκολα βάρος, την ομορφιά της να αλλοιώνεται, αλλά και να έχει συναισθηματικές διακυμάνσεις που δεν μπορεί εύκολα να ελέγξει, είναι λογικό να επηρεάζεται σε όλα τα επίπεδα της αίσθησης του εαυτού της. Αποτέλεσμα να μην νιώθει θελκτική προς τον σύντροφό της και να αποφεύγει το σεξ μαζί του.

H αποφυγή του σεξ εν τέλει είναι κάτι φυσιολογικό ή όχι;
Μέσα από έρευνες γνωρίζουμε πως οι γυναίκες είναι 2 έως 3 φορές πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας, καθώς μεγαλώνουν σε σχέση με τους άνδρες. Επίσης, αρκετά ερευνητικά δεδομένα, δείχνουν ότι η αισθητή μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας μίας γυναίκας δεν αποδίδεται μόνο στην περίοδο αυτή, αλλά και σε ένα σύνολο εξωτερικών παραγόντων (π.χ., ανεπίλυτες συγκρούσεις με τον ερωτικό σύντροφο, γενικευμένο στρες, προβλήματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη, ποικίλα οργανικά προβλήματα, κοινωνικό-οικονομικοί παράγοντες).

Όλοι οι παραπάνω λόγοι μπορεί να συντρέχουν και μία γυναίκα να μην θέλει να έχει σεξουαλική ζωή με τον σύντροφό της. Επομένως, η επιθυμία της να απέχει από τη σεξουαλική συνεύρεση, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, θεωρείται φυσιολογική, όσο το σώμα της και η ψυχολογία της το απαιτούν. Χρειάζεται όμως η γυναίκα να μην παραιτηθεί και να προσπαθήσει να βρει τρόπους σε συνεργασία με το γυναικολόγο της αλλά και με ψυχολόγο ή ακόμα και ψυχίατρο αν χρειαστεί, για να κερδίσει πίσω την ερωτική της ζωή, την σεξουαλική της υγεία αλλά και την ψυχική της ηρεμία.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved