Οι γυναίκες είναι μονογαμικές από τη φύση τους;
Αρκετοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η πολυγαμία είναι "ανδρική" υπόθεση και πως η γυναικεία απιστία είναι απλά φαινόμενο μίμησης, ανώριμης φεμινιστικής τάσης, ανεξαρτητοποίησης και ανώριμης γυναικείας συμπεριφοράς, που απλά προσπαθεί να ανταγωνιστεί την ανδρική.
Στον αντίποδα, άλλοι ερευνητές ισχυρίζονται, ότι και τα δύο φύλα είναι από τη φύση καθορισμένα να εναλλάσσουν πολλούς και διαφορετικούς συντρόφους (πολυγαμία) για την εξασφάλιση της διαιώνισης του είδους.
Όμως ποια γνώμη φαίνεται να επικρατεί περισσότερο; Οι γυναίκες είναι εν τέλει από τη φύση τους μονογαμικές ή πολυγαμικές;
Σύμφωνα με την εξελικτική προσέγγιση, γνωρίζουμε πως η φύση δεν είναι μονογαμική εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων! Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές αποπειράθηκαν πρόσφατα να χρησιμοποιήσουν τα δακτυλικά αποτυπώματα από το DNA ορισμένων ζώων, που στο παρελθόν είχαν κατηγοριοποιηθεί ως μονογαμικά, και ανακάλυψαν, ότι τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά προτιμούν την ανταλλαγή διαφορετικών σεξουαλικών συντρόφων. Λίγο αργότερα, ορισμένοι μελετητές προσπάθησαν να επεκτείνουν τα αποτελέσματα αυτά και στον άνθρωπο, διαπιστώνοντας, ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να είναι πολυγαμικοί, με τους πρώτους να δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση στις ευκαιριακές ερωτικές συνευρέσεις.
Συγχρόνως, η επεξήγηση της εξελικτικής αξίας του οργασμού στη γυναίκα, φαίνεται, ότι ενισχύει τις απόψεις περί πολυγαμίας. Για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι τα θηλυκά απολαμβάνουν περισσότερους οργασμούς, όταν έρχονται σε σεξουαλική επαφή με κάποιον άλλον πέρα του πρωτογενούς συντρόφου τους. Επίσης, είναι πολύ πιο πιθανό να έρθουν σε οργασμό, όταν συνευρίσκονται με έναν άνδρα υψηλής γενετικής αξίας (συμμετρικό πρόσωπο, υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα), γεγονός που αυξάνει την δυνατότητα γονιμοποίησης από τον συγκεκριμένο εραστή.
Αν έρθουμε στο ανθρώπινο είδος, φυσικά και ακολουθεί τους νόμους της φύσης, παρόλα αυτά όμως γνωρίζουμε και ερευνητικά ακόμα, πως η γυναίκα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη συναισθηματική απιστία, καθώς φοβάται μήπως χάσει τον σύντροφό της ως φροντιστή και των παιδιών της. Συνήθως, δεν ενδιαφέρεται τόσο για την σεξουαλική απιστία, όσο δεν την "απειλεί" και συναισθηματικά. Ο άνδρας από την άλλη, φαίνεται ότι λυγίζει περισσότερο μπροστά στην σεξουαλική απιστία της συντρόφου του, λόγω του φόβου μην χάσει το "θηλυκό και δυνατό ταίρι" που έχει επιλέξει για να δώσει το γενετικό του υλικό και βέβαια παίζει και ο ανδρικός ανταγωνισμός τον ρόλο του. Αν παρατηρήσουμε στη φύση θα δούμε τις μάχες που δίνουν μεταξύ τους τα αρσενικά για να κατακτήσουν σεξουαλικά το θηλυκό!
Έτσι λοιπόν, ισχύει και για την ανθρώπινη φύση η πολυγαμία. Γιατί δεν είμαστε όλοι πολυγαμικοί; Ή τουλάχιστον νομίζουμε πως είμαστε συγκυριακά μονογαμικοί; Ερευνητικά, η πιο αποδεκτή εξήγηση, είναι ότι η μονογαμία εξελίχθηκε σε μία κατάσταση κοινής συμβίωσης για τον άνθρωπο (κοινωνική μονογαμία), όπου του επιτρέπει να επιβιώσει και να αναπαραχθεί. Πρόκειται λοιπόν πιθανότατα για μία κοινωνικά κατασκευασμένη επιλογή, που απαιτεί αρκετή προσπάθεια και βαραίνει περισσότερο σήμερα, λόγω στερεοτύπων και προκαταλήψεων τη γυναίκα, η οποία δεν πρέπει να εναλλάσσει τους ερωτικούς της συντρόφους για να μην θεωρηθεί ανήθικη, σε αντίθεση με τον άνδρα που θεωρείται «μάγκας».
Επίσης, μην ξεχνάμε και το ρόλο που παίζει ο ηθικός μας κώδικας, αυτός που μας βάζει τα "Πρέπει" και τα "Θέλω", ο τρόπος που μεγαλώνουμε, η εμπιστοσύνη που δείχνουμε στις σχέσεις μας, οι ηθικοί φραγμοί, η κοινωνία, η κουλτούρα κλπ...
Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή