Μήπως πάσχετε από Σεξυπνία;

Θάνος Ασκητής

Σας έχει συμβεί ένας από τους δύο να έχει σεξουαλική διάθεση τη νύχτα, την ώρα του ύπνου, να κάνετε σεξ και την επόμενη μέρα να μην το θυμάται; Και όχι δεν αναφέρομαι στην περίπτωση που μπορεί να ήσασταν μεθυσμένοι.

Το παραπάνω συνέβη σε ένα ζευγάρι, όπου έκαναν σεξ, και μετά κοιμήθηκαν. Η σύζυγος αντιλήφθηκε μετά από κάποια ώρα, ότι εκείνος ξεκίνησε να αυνανίζεται ενώ κοιμόταν, γεγονός που την προβλημάτισε ιδιαιτέρως. Την άλλη μέρα το πρωί, εκείνος δεν θυμόταν τίποτα. Το ίδιο περιστατικό συνέβη και άλλες φορές, μέχρι που η γυναίκα του αποφάσισε να αναζητήσει βοήθεια από ειδικό.

Το πρόβλημά τους όπως ανέφεραν, ήταν πως ο άνδρας αυνανιζόταν κατά τη διάρκεια του ύπνου του, κάνοντας τη σύντροφό του να αισθάνεται ανεπαρκής, τόσο σεξουαλικά, όσο και συναισθηματικά.

Όπως φάνηκε τελικά, ο άνδρας αυτός έπασχε από μία διαταραχή ύπνου, που ονομάζεται σεξυπνία (Sexsomnia), κάτι ανάλογο με την υπνοβασία και τα παραμιλητά κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Τι είναι η σεξυπνία;
Πρόκειται για μία διαταραχή που εμφανίζεται στη διάρκεια του βαθύ ύπνου. Το άτομο που πάσχει από τη συγκεκριμένη διαταραχή, την ώρα του ύπνου του μπορεί να αυνανιστεί, να κάνει σεξ ή ακόμα σε πιο σπάνιες περιπτώσεις βέβαια, να αναγκάσει τον/τη σύντροφό του να κάνει σεξ με το ζόρι. Μία τέτοια περίπτωση ήταν ένας άνδρας που δικάστηκε για βιασμό και τελικά αθωώθηκε λόγω της πάθησης αυτής.

Από τι προκαλείται η σεξυπνία;
Οι γιατροί δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα γύρω από το τι ακριβώς προκαλεί την σεξυπνία. Δεν πρέπει να την συγχέουμε με τα σεξουαλικά όνειρα αλλά με την κανονική εμπλοκή σε σεξουαλική πράξη, καθώς μάλλον σχετίζεται µε την ακανόνιστη λειτουργία του εγκεφάλου και όχι µε κάποιο σοβαρό ψυχικό ή σεξουαλικό πρόβλημα.

Εμφανίζεται περίπου στο 1/3 του γενικού πληθυσμού (κυρίως μετά την εφηβεία) και είναι πιο συνηθισμένη στα άτομα που υπνοβατούν ή παραμιλούν στον ύπνο τους. Είναι επίσης πιο συχνή στα άτομα με άγχος και φόβο συναισθηματικής και σεξουαλικής εγκατάλειψης, στην κατάχρηση αλκοόλ και/ή λήψη ναρκωτικών ουσιών και υπνωτικών φαρμάκων. Επίσης, η έλλειψη ύπνου και το στρες, όπως και η σωματική και ψυχική κόπωση μπορεί να την φέρουν στην επιφάνεια. Παρόλα αυτά, ακόμα οι ερευνητές δεν έχουν επαρκή στοιχεία για τη συχνότητα της διαταραχής, την παθογένεια ή τα δημογραφικά χαρακτηριστικά.

Εάν κάποιο άτομο αντιληφθεί πως πάσχει από αυτήν τη διαταραχή καλό θα ήταν να αναζητήσει βοήθεια. Η μέθοδος που συνιστάται είναι ο συνδυασμός αντικαταθλιπτικής αγωγής με ψυχοθεραπεία.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved