Ποια είναι η διαφορά της υπογονιμότητας και της υπογεννητικότητας στη ζωή μιας γυναίκας;

Θάνος Ασκητής

Κυρίαρχο κεφάλαιο στη ζωή τα γυναίκας είναι ο μητρικός της ρόλος. Είναι αλήθεια ότι στις μέρες μας μια γυναίκα, όταν αποφασίσει να κάνει ένα παιδί, να συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να μείνει έγκυος για βιολογικούς λόγους ή ακόμη να εισπράττει και το πρόβλημα που μπορεί να έχει ο σύντροφός της πίσω από μια ασθένεια που έχει «χαλάσει» το σπέρμα.

Η αγωνία, ο φόβος, η ρετσινιά ότι είναι στείρα αυξάνουν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις στην ίδια και στον άνδρα της να προστρέξουν στον ειδικό που θα τους βοηθήσει στο πρόβλημα της γονιμότητας και θα τους επιτρέψει να αποκτήσουν και αυτοί το δικό τους παιδί. Και είναι ευχάριστο γεγονός ότι η σημερινή ιατρική ευγονική ( εξωσωματική γονιμοποίηση – ενίσχυση της γενετήσιας λειτουργίας) προσφέρει σημαντικές λύσεις και δίνει τη δυνατότητα σε μια υπογόνιμη γυναίκα ή σε ένα υπογόνιμο ζευγάρι να κάνει παιδί.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που η γυναίκα είναι υγιής, φυσιολογική, έχει σεξουαλική ζωή αλλά δεν θέλει να μείνει έγκυος; Πόσο πράγματι το δικαίωμα της προσωπικής της επιλογή της να καθορίσει το χρονικό διάστημα που θα κυοφορήσει είναι το βασικό της προνόμιο και επιλογή στην καθημερινή της επιβίωση;

Ποια είναι η αλήθεια της σημερινής σύγχρονης γυναίκας να βάλει όρια και φραγμούς στο ρόλο της γονιμότητάς της; Και όταν αλήθεια σκεφτεί μετά την καριέρα της, την κοινωνική της αυτονομία, την επιλογή του συντρόφου που τον βλέπει πέρα από εραστή της στο κρεβάτι της και σύντροφο στη ζωή της αλλά και πατέρα του παιδιού της ότι « το πουλί πέταξε» και πλέον ο χρόνος της ζωή της «ξέχασε» τη γονιμότητά της, άραγε τι θα σκεφτεί; Μήπως θα αναλογιστεί τι έχασε, κάνοντας τη να αισθάνεται ψυχικά άδεια και ίσως και χωρίς νόημα όλα αυτά που κατέκτησε μεν, αλλά εκείνη θα κοιμάται μόνη της ή με τον καλό της, χωρίς όμως να έχουν το παιδικό δωμάτιο, τα όνειρα, τα οράματα αλλά και τα κλάματα του μωρού τους.

Μια γυναίκα που δεν μπορεί να κάνει ένα παιδί κοιτάζει τη ζωή της αισιόδοξα ζώντας την πορεία της αναζήτησής του. Και είναι βέβαιο ότι μια μέρα θα έχει ένα παιδί και θα προσφέρει στον εαυτό της αλλά και στον σύντροφό της το μεγαλύτερο δώρο της ανθρώπινης ύπαρξης που είναι να γεννήσεις και να μεγαλώσεις « τον δικό σου άνθρωπο». Η γυναίκα όμως εκείνη που χτίζει το αύριό της μέσα στη δική της δύναμη και εξουσία κάθε πρωί που ξυπνάει αυτοθαυμάζεται στον καθρέφτη της , εάν δεν θελήσει να κάνει ένα παιδί, είναι σίγουρο ότι θα σπάσει τον καθρέφτη της που ποτέ δεν της είπε « πόσο όμορφη είσαι σήμερα και πόσο άσχημη θα είσαι αύριο αν δεν γίνεις μάνα...». Η υπογόνιμη γυναίκα και η γυναίκα που αρνείται τη γονιμότητά της , ίσως αξίζει να συναντηθούν με ένα μωρό στην αγκαλιά. Είναι σίγουρο ότι έχουν πολλά να πουν ...

Θάνος Ασκητής
Νευρολόγος- Ψυχίατρος
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved