Η μητρότητα μπορεί να αλλάξει τη ζωή της γυναίκας;
Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Αλλάζουν πάρα πολλά, από τη δυαδική σχέση του ζευγαριού, έως τις καθημερινές απλές συνήθειες, αλλά και τον τρόπο που αισθάνεται, σκέφτεται και συμπεριφέρεται!
Μάλιστα, οι αλλαγές αυτές αρχίζουν από την περίοδο της εγκυμοσύνης. Τα πρώτα συμπτώματα (ναυτίες, αδιαθεσίες), οι αλλαγές στο σώμα της, καθώς και η αλλαγή της διάθεσής της κατά την εγκυμοσύνη ανοίγουν έναν νέο κύκλο ζωής για εκείνην.
Η στενή σχέση μητέρας - παιδιού και η προσοχή που χρειάζεται να του δίνει όταν είναι νεογέννητο μπορεί να ακούγεται κάτι το αυτονόητο. Παρόλα αυτά η νέα μητέρα, έχοντας βιώσει όλα τα δύσκολα στάδια που εμπεριέχει η εγκυμοσύνη σε βιολογικό και ψυχολογικό επίπεδο, νιώθει συχνά μελαγχολικά μετά τη γέννα και δεν αισθάνεται τη χαρά που πίστευε ότι θα της φέρει ο ερχομός του παιδιού της.
Κάθε νέα μητέρα πρέπει να γνωρίζει ότι τα συναισθήματα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά και δεν χρειάζεται να την οδηγούν σε ενοχές. Το περιβάλλον της είναι σημαντικό να δείξει κατανόηση και να είναι υποστηρικτικό, κυρίως ο σύντροφός και πατέρας του παιδιού της.
Η μειωμένη διάθεση που μπορεί να έχει μια γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη ή τη λοχεία δεν πρέπει επίσης να συγχέεται με την επιλοχία κατάθλιψη που συχνά παρουσιάζεται στις νέες μητέρες. Στις περιπτώσεις αυτές είναι σημαντικό να υπάρχει παρέμβαση ειδικού ψυχικής υγείας.
Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή