Είναι «φυσιολογική» η σεξουαλική μας ζωή;
Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί αν η σεξουαλική σας ζωή είναι καλή; Αν η σεξουαλική συχνότητα είναι «αυτή που πρέπει», αν ο σύντροφος είναι ικανοποιημένος, αν …, αν …, αν…
Ας ξεκινήσουμε λέγοντας πρώτα από όλα, πως όταν κάποιος αρχίζει και αναρωτιέται συχνά για την σεξουαλική του ζωή, μάλλον κάτι δεν πηγαίνει καλά! Πολλές φορές αναζητώντας το «φυσιολογικό», προβάλλουμε τις δικές μας ανασφάλειες αλλά και μία επιβράβευση για το αν το «κάνουμε καλά». Άλλες φορές πάλι, μπορεί να κρύβεται ένα σεξουαλικό πρόβλημα από πίσω και ψάχνουμε – όχι πάντα συνειδητά – να δούμε αν το έχουν και άλλοι, καθώς θεωρούμε πως ίσως είμαστε οι μοναδικοί που το κουβαλάμε!
Σε άλλα ζευγάρια επίσης, βλέπουμε να έρχεται αυτό το «ψάξιμο» όταν παρουσιάζονται προβλήματα στη σχέση και νιώθουμε να σείεται το έδαφος κάτω από τα πόδια μας! Άλλοι νιώθουν σαν να ξυπνάνε από …λήθαργο, όταν ακούν γύρω τους συζητήσεις για τις …σεξουαλικές επιδόσεις και για το «τι» και «πόσο» είναι το “normal”. Όποιος και αν είναι ο λόγος, όποια και αν είναι η αιτία όμως, ίσως χρειάζεται να ξεκινήσουμε με το να ξεκαθαρίσουμε τι είναι το «φυσιολογικό» στη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού. Και πως θα νιώθατε αν λέγαμε πως το φυσιολογικό δεν έχει ορισμό; Και πως αυτό που σήμερα είναι «φυσιολογικό», εχθές μπορεί να ήταν ανήθικο ή διαταραχή; Για να μην πελαγοδρομήσετε όμως, ας πούμε πως φυσιολογικό είναι αυτό που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι, ο μέσος όρος δηλαδή και πως δεν ανήκει στα άκρα…
Πιο απλά, δεν υπάρχει φυσιολογικός αριθμός σεξουαλικών επαφών σε ένα ζευγάρι, καθώς το ίδιο το ζευγάρι είναι αυτό που τον καθορίζει. Κάποια ζευγάρια κάνουν σεξ κάθε μέρα, άλλα 2-3 φορές την εβδομάδα, άλλα το Σαββατοκύριακο! Η σεξουαλική συχνότητα διαφέρει ανάλογα με την ερωτική επιθυμία των συντρόφων, το αν έχουν παιδιά και τις ηλικίες τους, τις ευθύνες, τα οικονομικά και πως επηρεάζεται η ζωή τους, κλπ
Αυτό που χρειάζεται να προσέξουμε είναι να αισθάνονται και τα δύο μέλη της σχέσης ικανοποιημένα από τη σεξουαλική τους ζωή και να μην νιώθει ο ένας από τους δύο πως «παρακαλάει» για να βρεθούν ερωτικά, να μην αισθάνεται παραμελημένος γιατί τότε είναι που ξεκινούν τα προβλήματα. Έρχονται λοιπόν ζευγάρια στο χώρο μας επειδή η κατάσταση μεταξύ τους έχει ξεφύγει και συνήθως ο ένας «φέρνει» τον άλλον μετά από την απειλή του χωρισμού ή επειδή ένα τρίτο πρόσωπο μπήκε ανάμεσά τους!
Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή
Διαβάστε επίσης:
Ισχύει πώς η πρώτη ερωτική εμπειρία καθορίζει τη μετέπειτα σεξουαλική ζωή;
Κάθε πότε πρέπει να κάνουμε σεξ;
Είναι φυσιολογικό να χρησιμοποιούμε βοηθήματα στη σεξουαλική μας ζωή;