Hμέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Για πολλούς δεν σημαίνει τίποτα, για αρκετούς σημαίνει πολλά
Εγώ και ο Βαλεντίνος μου…
Η μεγάλη μέρα της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου. Για πολλούς δεν σημαίνει τίποτα, για αρκετούς σημαίνει ότι «πρέπει να βγω έξω με τη γυναίκα μου και να φάω μαζί της, ως απόδειξη της αγάπης μου γι αυτήν», για κάποιους άλλους που ζουν την ηδονή και το πάθος του ερωτικού πρελούδιου ανταλλάσσοντας αιώνια αγάπη και πίστη και για τους υπόλοιπους ότι τραβάει η όρεξή τους…
Τελικά η σχέση έχει ανάγκη την ύπαρξη της ημέρας της γιορτής της; και πίσω από αυτή την ημέρα ο έρωτας κυριαρχεί και ανανεώνεται; και αν ναι, μας διορθώνει λάθη, κακές συμπεριφορές και συγκρούσεις από την 15η Φεβρουαρίου και μετά; ή όλα είναι μία απάτη της εμπορικής προβολής αλλά και της απαίτησης να τσεκάρω τον άλλον, ότι αυτή τη μέρα με θεωρεί ξεχωριστό και αναγκαίο;
• Ο Ρολάν Μπαρ στο βιβλίο του «Αποσπάσματα του ερωτικού λόγου», γράφει κάτι πολύ ωραίο για τον έρωτα της ανθρώπινης σχέσης που δεν χρειάζεται την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου για να τον πιστοποιήσει. Συγκεκριμένα, κλέβοντας τα λόγια του από το βιβλίο του για την απόδειξη του έρωτα: «Σου προσφέρω θυσία το φαντασιωσικό μου για να φτάσω στο ύψος του αληθινού έρωτα. Αγαπώ το ιδανικό και το απόλυτο, όπως η ζωή δεν μπορεί να αποφύγει τον θάνατο». Ο Αντουάν Κομπανιόν, λέει: «Το αγαπημένο πλάσμα πέφτει στη μελαγχολία της αδυναμίας του να εκφραστεί ολόψυχα σε αυτό που αγαπά, ζώντας την ίδια του την έκπτωση μπροστά στο ανολοκλήρωτο της υπαρξιακής του ανάγκης».
• Ο δε Φρόιντ, αναφέρεται στο «…χαμένο ερωτικό αντικείμενο όταν το νόημα της ηδονιστικής αναζήτησης έχει τελειώσει και απλά υποχρεώνεσαι να το συντηρείς».
• «Το φαντασιωσικό υποφώσκει σαν την αθρακιά που δεν έσβησε τελείως. Έπειτα, παίρνει φωτιά και πάλι, σαν το νεκρό που δεν έχει πεθάνει και η ανάγκη της ζωής τον ξυπνά και του δίνει το δικαίωμα της μάχης», συμπληρώνει ο Αντουάν Κομπανιόν.
• Θα κλείσω με την φράση του Βίνικοτ που λέει ότι: «Η αγάπη και η τρέλα συγκρούονται συνεχώς στο φόβο του χωρισμού και η άρνησή της είναι μία ακαταμάχητη γοητεία της υπαρξιακής αναζήτησης».
Για να μην σας ζαλίζω με φιλοσοφήματα των «άκρατων εραστών» σας εύχομαι το βράδυ, να ψιθυρίσετε στο αυτί του αγαπημένου σας «Είμαι και εγώ εδώ!»
Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
Διαβάστε επίσης:
Ισχύει πώς η πρώτη ερωτική εμπειρία καθορίζει τη μετέπειτα σεξουαλική ζωή;
Κάθε πότε πρέπει να κάνουμε σεξ;
Είναι φυσιολογικό να χρησιμοποιούμε βοηθήματα στη σεξουαλική μας ζωή;