Γυναικεία εμπόδια στη σεξουαλική απόλαυση

Θάνος Ασκητής

"Γιατί δεν μπορώ να απολαύσω το σεξ; …γιατί δεν μπορώ να φτάσω σε οργασμό;" Ερωτήσεις που ακούμε συχνά στο χώρο μας, ερωτήσεις γεμάτες αγωνία αλλά και φόβο μήπως κάτι …"δεν πάει καλά!"

Αλήθεια, τι μπορεί να μας μπει εμπόδιο στην οργασμική κορύφωση και γενικότερα στην σεξουαλική απόλαυση;

Είναι γεγονός πως όταν μπαίνει στο μυαλό μας η προσδοκία μιας «τέλειας» σεξουαλικής επαφής, το άγχος αυξάνεται μέσα από την σκέψη ότι «πρέπει να κορυφώσω γιατί διαφορετικά θα με θεωρήσει ψυχρή». Αποτέλεσμα, να υπάρχει διάσπαση της προσοχής, το μυαλό δηλαδή να απασχολείται με τέτοιου είδους σκέψεις, όπου με τη σειρά τους χαλάνε την ερωτική διάθεση και μας απομακρύνουν από την ολοκλήρωση.

Ας έχουμε λοιπόν στο μυαλό μας, πως ο οργασμός δεν είναι υποχρεωτικός, ούτε όμως και καθορίζει την σεξουαλική μας ικανοποίηση. Αντίθετα, η σκέψη «θέλω και διεκδικώ τον οργασμό μου» μας οδηγεί σε ένα ταξίδι απόλαυσης και ικανοποίησης.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μία γυναίκα μπορεί να μην μπορεί να κορυφώσει, όπως:

Η εικόνα σώματος:

Μία κακή εικόνα για το σώμα μου, μου αποσπά την προσοχή, καθώς σκέφτομαι εκείνη την ώρα, να μην δει εκείνος την κοιλιά μου, την κυτταρίτιδά μου, τα παχάκια μου… και δεν υπάρχει πιο ξενερωτική σκέψη από αυτήν! Μία σκέψη που «τρώει» το γυναικείο μυαλό, εφόσον ο άνδρας την ώρα του πάθους, συνήθως δεν είναι και τόσο παρατηρητικός, εκτός βέβαια και αν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

Ταμπού, ηθικές αναστολές, ενοχικά συναισθήματα:

Ακόμα και σήμερα υπάρχουν γυναίκες που για διάφορους λόγους θεωρούν το σεξ ταμπού, ντρέπονται ή νιώθουν πως δεν είναι σωστό να νιώσουν ηδονή. Σκέψεις που δυστυχώς βλέπουμε συχνά στο χώρο μας να δημιουργούν πληθώρα σεξουαλικών δυσλειτουργιών στις γυναίκες, με συνέπεια το κόστος σεξουαλικής ικανοποίησης, όπως διαταραχές του οργασμού, του πόνου ή της επιθυμίας.

Έλλειψη σεξουαλικής επικοινωνίας:

Γνωρίζουμε πως το σεξ στη γυναικεία ψυχοσύνθεση είναι θέμα εγκεφαλικής συμμετοχής. Όταν λοιπόν, η σχέση στο ζευγάρι δεν είναι τόσο καλή και η επικοινωνία γίνεται μέσα από λανθασμένες στρατηγικές που συνήθως βέβαια οδηγούν στην ασυνεννοησία, το πρώτο που την πληρώνει είναι το σεξ, όσον αφορά στις γυναίκες.

Η καθημερινότητα:

Ειδικά σήμερα, με το υπερβολικό άγχος και στρες καθώς βυθιζόμαστε στους λογαριασμούς και στις καθημερινές υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να τα μεταφέρουμε και στο κρεβάτι μας.

Η απόκτηση παιδιών:

Πριν ήμασταν ο εραστής και η ερωμένη. Τώρα μπήκαμε σε νέους ρόλους που σίγουρα χρειαζόμαστε λίγο χρόνο προσαρμογής αλλά και να προσέξουμε να μην είμαστε πλέον μόνο γονείς, στο νέο ρόλο πλήρους απασχόλησης που συχνά καταστρέφει τη σεξουαλική μας ζωή.

Φαρμακευτική αγωγή, αλκοόλ:

Μπορεί να νιώθουμε πως με λίγο αλκοόλ μπορεί να χαλαρώνουμε και να νιώθουμε πιο όμορφα και πιο απελευθερωμένα, χρειάζεται όμως προσοχή, εφόσον άλλο να πιώ ένα ποτηράκι και άλλο μεγάλη ποσότητα που λειτουργεί ανασταλτικά. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με κάποιες φαρμακευτικές αγωγές που μπορεί να επηρεάσουν την σεξουαλική μας διάθεση και επιθυμία αλλά και την αίσθηση, όπως για παράδειγμα, τα αντικαταθλιπτικά ή αντισυλληπτικά.

Εάν λοιπόν, αντιμετωπίζουμε προβλήματα στη ερωτική μας ζωή, πρώτα από όλα καλό είναι να τα συζητήσουμε με τον σύντροφό μας και αν αυτά συνεχίσουν να υπάρχουν, η βοήθεια ενός ειδικού σε θέματα σεξουαλικής υγείας. μπορεί να φέρει ξανά νέα πνοή στη σεξουαλική συνεύρεση… Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να τις αναζητήσουμε!

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Διαβάστε επίσης:
6 είδη σεξ που κάθε ζευγάρι πρέπει να δοκιμάσει
Στάσεις του σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ποιες να δοκιμάσετε και ποιες όχι!
Ποια είναι η κατάλληλη στάση στο σεξ για να συλλάβετε;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved