Θάνος Ασκητής: «Τα καταφέρνει» η σημερινή γυναίκα;
Έρευνες δείχνουν το 68% των γυναικών να αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στην εργασία και στην δημιουργία οικογένειας.
Μια μελέτη που έγινε το 1997 από την Καναδική Επιθεώρηση Κοινωνιολογίας και Ανθρωπολογίας έδειξε ότι η εκδήλωση άγχους σχετίζεται άμεσα με το γεγονός ότι η γυναίκα εργάζεται εκτός σπιτιού με πλήρες ωράριο. Πιο συγκεκριμένα 8 στις 10 γυναίκες θα προτιμούσαν να μείνουν σπίτι να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, σύμφωνα με άρθρο της Charlotte Gill που δημοσιεύτηκε στην Daily Mail το 2006. Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι το 78% θα προτιμούσε να παρατήσει τα δουλειά του και να μείνει σπίτι με τα παιδιά του εάν δεν υπήρχε το οικονομικό ζήτημα. Στην έρευνα που έγινε στην Αμερική το 2001 βρέθηκε ότι πολλές γυναίκες επιλέγουν να εργάζονται λιγότερες ώρες από ότι οι άντρες.
Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ελαστικότητα στο ωράριο, οδηγεί στην αδυναμία των γυναικών να φροντίσουν το σπίτι τους και ταυτόχρονα να διατηρήσουν την καριέρα τους. Οι γυναίκες χάνουν τόσα πολλά από το μεγάλωμα των παιδιών τους όταν είναι εργαζόμενες μητέρες. Αισθάνονται ότι χάνουν σημαντικά γεγονότα από την ζωή των παιδιών τους. Όλοι απαιτούν από τις γυναίκες να έχουν ένα τέλειο σπίτι, τέλεια παιδιά και μια τέλεια καριέρα, ενώ οι άντρες μπορούν να κάνουν ότι θέλουν.
Από την άλλη παρακολούθησαν τις ίδιες τους τις μητέρες να αποτυγχάνουν στην προσπάθειά τους να τα έχουν όλα δικά τους, και να αποφασίσουν ότι δεν θέλουν το ίδιο να συμβεί σε αυτές. Οι γυναίκες σήμερα επιθυμούν την ευτυχία τους και τη μείωση του ωραρίου εργασίας τους: « Η εποχή της σούπερ γυναίκας που θέλει να είναι η καλύτερη μητέρα του κόσμου, σύζυγος και αφεντικό έχει περάσει ανεπιστρεπτί».
Οι γυναίκες σήμερα δεν πέφτουν στην παγίδα προσπαθώντας να γίνουν Superwomen όπως οι μητέρες τους. Πολλές γυναίκες τα κάνουν όλα και τα κάνουν καλά, χωρίς να αναρωτηθούν εάν θα έπρεπε. Η θεωρία του «τα κάνω όλα» έχει ως αποτέλεσμα το άγχος, την εξάντληση και τη δυστυχία.