28η Οκτωβρίου: Χρωμοσελίδες για μικρά παιδιά (εικόνες)
- Πώς μιλάμε για τον πόλεμο στα παιδιά
- Πώς να τους μιλήσετε για την 28η Οκτωβρίου
- Δωρεάν χρωμοσελίδες με θέμα την 28η Οκτωβρίου
Σήμερα, παραμονή της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου, είναι μια καλή ευκαιρία να μιλήσετε με τα παιδιά σας γι΄αυτή την ιστορική μέρα που δυστυχώς πολλοί μαθητές την συγχέουν με την 25η Μαρτίου.
Επίσης είναι μια καλή αφορμή να λύσετε τυχόν απορίες των μικρών παιδιών σας, σχετικά με το τι είναι πόλεμος, γιατί γίνονται πόλεμοι, ποιες είναι οι επιπτώσεις των πολέμων.
Παρόλο που αυτές οι συνομιλίες μπορεί να είναι δύσκολες, είναι σημαντικό να δώσετε στα παιδιά τις κατάλληλες πληροφορίες ώστε να κατανοήσει την έννοια του πολέμου στις μέρες μας.
Πώς μιλάμε για τον πόλεμο στα παιδιά
Το να προσπαθείτε να εξηγήσετε γιατί ορισμένοι άνθρωποι βλάπτουν σκόπιμα άλλους και πώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο είναι ένα περίπλοκο θέμα. Και για πολλά παιδιά, μπορεί να είναι τρομακτικό. Πολλές δε από τις έννοιες αυτές πιθανότατα να είναι σε πλήρη αντίθεση με τα μηνύματα που προσπαθείτε να διδάξετε στο παιδί σας για καλοσύνη, σεβασμό και συμπόνια.
Είναι λοιπόν σημαντικό να είστε ανοιχτοί στη συζήτηση των γεγονότων που σχετίζονται με τον πόλεμο εάν το παιδί σας το αναφέρει. Ωστόσο, κάντε το με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία του. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πείτε : «Ορισμένοι άνθρωποι σε άλλη χώρα διαφωνούν για το τι είναι σημαντικό για αυτούς και μερικές φορές γίνεται πόλεμος όταν συμβαίνει αυτό. Ο πόλεμος δεν συμβαίνει κοντά μας και δεν κινδυνεύουμε».
Ως γονέας, είναι δική σας δουλειά να το διαβεβαιώσετε ότι είναι ασφαλές. Εάν το μικρό σας δεν ενδιαφέρεται να μιλήσει για πόλεμο, τότε δεν χρειάζεται να το πιέσετε.
Πώς να τους μιλήσετε για την 28η Οκτωβρίου
Από περιγραφές και οικογενειακές ιστορίες
Στις περισσότερες ελληνικές οικογένειες, υπάρχουν παραδείγματα παππούδων που πολέμησαν και γιαγιάδων που καρδιοχτύπησαν. Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών σας, μπορείτε να παροτρύνετε την γιαγιά ή τον παππού να διηγηθούν με τον δικό τους τρόπο, ιστορίες που έζησαν, λόγια που άκουσαν ή είπαν, ακόμη και περίεργα γεγονότα που συνέβησαν. Τα παιδιά θα ακούσουν με περίσσιο ενδιαφέρον τον παππού να διηγείται τους ηρωισμούς του, και κατά πάσα πιθανότητα, θα το ζητάνε ξανά και ξανά, ειδικά αν ο παππούς κάνει ζωηρές και γλαφυρές περιγραφές. Αν μάλιστα έχει και φωτογραφίες εκείνης της εποχής να συνοδεύσει την ιστορία του, στα μάτια τους θα είναι πάντα ο μεγάλος ήρωας που πολέμησε «τους κακούς» και στον οποίο σίγουρα θα θέλουν να μοιάσουν.
Από εξωσχολικά βιβλία
Υπάρχουν βιβλία για τον πόλεμο ή εικονογραφημένες ιστορίες, τις οποίες θα πρέπει να προσαρμόσετε στην ηλικία των παιδιών. Αν απευθύνεστε σε νήπια, προσέξτε τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσετε, τη «σκληράδα» των εικόνων και την αγριότητα της ιστορίας. Δώστε βάση στο καλό, στις έννοιες της ελπίδας, του αγώνα, της απελευθέρωσης. Προωθήστε τις αρετές για τις οποίες πολεμάει ένας λαός και τονίστε τη σημασία του «μάχεσθαι». Αν έχετε αγόρια, και επιμένουν στον τρόπο του πολέμου και στις σκοτεινές του πλευρές, μην τις αναλύσετε πολύ, παρασύροντάς τα στον ηρωισμό, την ικανότητα των πολεμιστών, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, την πείνα, τον φόβο και το θάρρος που έπαιρναν όλοι από την ελπίδα που σιγόκαιγε στην καρδιά τους.
Για τα μεγαλύτερα παιδιά το βιβλίο που σας προτείνουμε είναι "Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου" της Άλκης Ζέη. Το μυθιστόρημα παρουσιάζει ένα αγόρι, τον Πέτρο, που στην ηλικία των εννιά ετών ζει τον πόλεμο του 1940 και κατόπιν μεγαλώνει μέσα στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Αθήνα. Το α΄ μέρος («Όχι») του βιβλίου ξεκινάει με τον θάνατο του τριζονιού του Πέτρου στις 27 Οκτωβρίου 1940, μια ημέρα πριν την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Την θλίψη του Πέτρου για τον θάνατο του τριζονιού θα την διαδεχθεί ο ενθουσιασμός για τις νίκες του Ελληνικού Στρατού, και αργότερα η πίκρα για την ήττα και την εισβολή των Γερμανών. Στο β΄ μέρος («Πεινάααω»), όλα αλλάζουν για τον Πέτρο και την οικογένειά του. Όλοι τους ζουν τον πρώτο δύσκολο χειμώνα της Κατοχής. Στο γ΄ μέρος («Συσσίτιο»), στο σχολείο του Πέτρου αρχίζουν τα συσσίτια, ενώ ο Πέτρος αρχίζει να συνειδητοποιεί πως αρχίζει η Αντίσταση στους κατακτητές. Στο δ΄ μέρος («Λευτεριά ή θάνατος»), ο Πέτρος και ο Σωτήρης συμμετέχουν σε αντιστασιακές πράξεις αλλά γνωρίζουν και την βαρβαρότητα των κατακτητών, οι οποίοι θα σκοτώσουν τον φίλο του Πέτρου. Το βιβλίο τελειώνει στις 12 Οκτωβρίου 1944, την επομένη της αποχώρησης των Γερμανών από την Αθήνα. Ο Πέτρος «είναι άντρας πια, δεκατριώ χρονώ»!
Η The New York Times Book Review έχει γράψει «Διαβάστε τον Μεγάλο περίπατο του Πέτρου» για πολλούς λόγους αλλά έστω και μόνο για να θαυμάσετε το θάρρος και την επινοητικότητα του Πέτρου, του μικρού αυτού αντιστασιακού που έκανε τη ζωή δύσκολη στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές».
Διαβάστε το βιβλίο, είτε μόνοι σας για να το αφηγηθείτε στα παιδιά με εικόνες και γλαφυρότητα, είτε μαζί τους δυνατά, σε αποσπάσματα που θεωρείτε ότι θα το ενδιαφέρουν. Και φυσικά όταν εσείς νομίζετε ότι το παιδί σας έχει την ωριμότητα να το διαβάσει μόνο του, δοκιμάστε το. Τα παιδιά όταν διαβάζουν κάνουν δικές τους ιστορίες στο μυαλό, δημιουργούν τις δικές τους εικόνες και φτιάχνουν πρότυπα στα οποία πολλές φορές θέλουν να μοιάσουν. Η μοναδική γραφή της Άλκης Ζέη συνδυάζει με απαράμιλλο τρόπο τη δραματικότητα και την αγωνία του πολέμου με την ανεμελιά της παιδικής ματιάς.
Δωρεάν χρωμοσελίδες με αφορμή την 28η Οκτωβρίου για ένα ευχάριστο απόγευμα
Για να περάσετε ένα ευχάριστο απόγευμα με τα παιδιά σας, προτείνουμε να εκτυπώσετε τις παρακάτω χρωμοσελίδες για τα παιδιά σας. Ζητήστε τους να βάλουν χρώμα στον τσολιά μας τον λεβέντη, στο τανκ, στην ελληνική σημαία και τους φαντάρους.
Μιλήστε τους όπως αναφέραμε παράλληλα για τον πόλεμο και για το έπος του '40 με απλά και κατανοητά λόγια και όμορφες ιστορίες.
Για να εκτυπώσετε τις χρωμοσελίδες που ακολουθούν, αποθηκεύστε τις πρώτα και έπειτα εκτυπώστε τις.