Πώς γιορτάζεται το Πάσχα σε άλλες χώρες της Ευρώπης - Βίντεο και φύλλα εργασίας για παιδιά

Αγόρι χαμογελά κρατώντας μια πασχαλινή χειροτεχνία στα χέρια του

Bigstock

Αν σκεφτούμε την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά σαν ένα ψηφιδωτό, η άυλη πολιτιστική κληρονομιά είναι το χρώμα στις ψηφίδες! 

Τα έθιμα, μέρος της Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, η ζωντανή πολιτιστική κληρονομιά, περνά από γενιά σε γενιά και αναπαράγεται σε σχέση με το κοινωνικό, και ιστορικό της περιβάλλον. Δημιουργεί την αίσθηση της ταυτότητας και της συνέχειας, προστατεύει, προωθεί, διατηρεί και αναπτύσσει την πολιτιστική ποικιλομορφία και την ανθρώπινη δημιουργικότητα.

Το Πάσχα, σε όλη την ανοιξιάτικη Ελλάδα, γιορτάζεται με κατάνυξη και λαμπρότητα με πολλά και ξεχωριστά έθιμα, που με τη ζωντάνια και τη συνέχειά τους, αποτελούν συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις γενιές.

Από την περιφορά του επιταφίου, τις λιτανείες, τα φαναράκια που φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό, μέχρι το κάψιμο του Ιούδα, τις αυγομαχίες και τον σαϊτοπόλεμο, τα έθιμα που αναβιώνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας, κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας και στην Ανάσταση, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και προσελκύουν τους πιστούς και τους ταξιδιώτες.

Κοριτσάκι κρατά την αναμμένη του πασχαλινή λαμπάδα

Bigstock

Τι γίνεται όμως σε άλλες χώρες; Είναι πολλά τα κοινά έθιμα στον εορτασμό του χριστιανικού Πάσχα, όμως δεν λείπουν και οι περίεργες παραδόσεις που διαφοροποιούν τον εορτασμό από μέρος σε μέρος.

Για ακόμη μια φορά ο Δημήτρης Αίσωπος, ειδικός παιδαγωγός και η εκπαιδευτικός, Ευτυχία Πλακαρού, ξεχωρίζουν και παρουσιάζουν κάποιες από αυτές, ιδιαίτερες και χαρακτηριστικές, που δε μοιάζουν με τις ελληνικές. Σκοπός τους είναι να φωτίσουν και να αναδείξουν τις ψηφίδες της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιά ως ένα ζωντανό κομμάτι της συνύπαρξης σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον.

Βίντεο - «Το Πάσχα σε άλλες χώρες της Ευρώπης»

Το video «Το Πάσχα σε άλλες χώρες της Ευρώπης» μπορεί να λειτουργήσει ως αυτόνομο πληροφοριακό υλικό και ως αφόρμηση σε σχέδια εργασίας που αφορούν τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αλλά και άλλα γνωστικά αντικείμενα, όπως πχ. στη Γλώσσα, Μαθηματικά, Θρησκευτικά, Εικαστικά, Γεωγραφία, Μελέτη Περιβάλλοντος.

Φύλλα εργασίας για παιδιά

Οι δραστηριότητες αξιοποίησης του βίντεο είναι ενδεικτικά και αντικατοπτρίζουν την οπτική των δημιουργών. Καθώς κάθε τάξη έχει τις ιδιαιτερότητες που την καθιστούν μοναδική, οι δραστηριότητες μπορούν να τροποποιηθούν ή να προσαρμοστούν ανάλογα.

Βρείτε και κατεβάστε τα υπόλοιπα φύλλα εργασίας εδώ

Λίγα λόγια για το Sakidio.gr και τους δημιουργούς του:

Πίσω από το Sakidio.gr κρύβονται οι Δημήτρης Αίσωπος, ειδικός παιδαγωγός ( 2ο Ειδικό Δημοτικό σχολείο Βόλου) και η επίσης εκπαιδευτικός Ευτυχία Πλακαρού (27ο Δημοτικό σχολείο Βόλου).

To Sakidio είναι ένα website με δικό του κανάλι στο Youtube, με εκπαιδευτικά βίντεο για μικρούς αλλά... και μεγάλους.

Για κάθε βίντεο που δημιουργούν ετοιμάζουν και προτεινόμενη διδακτική αξιοποίηση αυτών, με φύλλα εργασίας, κουίζ, παιχνίδια ρόλων και πολλά πολλά ακόμα.

Κανάλι στο YouTube

Βρείτε τους επίσης στο: Facebook και το Instagram

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved