25η Μαρτίου - Φύλλα εργασίας και βίντεο για εκπαιδευτικούς και γονείς με παιδιά στο δημοτικό
πηγή: Sakidio.gr / με τη βοήθεια AI
Αν είστε δάσκαλος σε δημοτικό σχολείο ή νηπιαγωγείο αυτό το υλικό θα σας φανεί χρήσιμο.
Οι ήρωες του 1821 ζωντανεύουν και μας διδάσκουν, με τα ηρωικά τους κατορθώματα, τις αξίες και τα ιδανικά της χώρας μας.
Η επανάσταση του 1821
Η επανάσταση του 1821 αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία της Ελλάδας και παγκοσμίως. Είναι ένας αγώνας που σήμανε την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Μια ιστορική εξέγερση που αντιπροσώπευε την πνευματική και πολιτική αφύπνιση μιας εθνικής κοινότητας, καθιστώντας την έναν αναπόσπαστο μέρος της πορείας προς τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία και κράτος.
Οι γενικοί διδακτικοί στόχοι της Ιστορίας στο δημοτικό σχολείο εστιάζουν στην κατανόηση και ανάλυση του παρελθόντος με σκοπό την ανάπτυξη δεξιοτήτων κριτικής σκέψης, κατανόησης της συνεχόμενης αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπων και κοινωνικών δομών, και απόκτησης ευαισθησίας σε πολιτισμικά και ιστορικά θέματα.
Η διδασκαλία της επανάστασης του 1821 στα παιδιά του δημοτικού σχολείου είναι σημαντική για την εκπαίδευση τους όχι μόνο σε ιστορικά γεγονότα αλλά και στην ανάπτυξη ενός πολιτισμού της μνήμης και της συνείδησης.
Ακόμη συμβάλλει στη δημιουργία ενός πλαισίου που επιτρέπει στους μαθητές να αναπτύξουν κριτική σκέψη, πολιτισμική ευαισθησία και κατανόηση της σημασίας του παρελθόντος για το παρόν και το μέλλον.
Γενικοί στόχοι της διδασκαλίας της επανάστασης του 1821
- Κατανόηση της χρονολογικής σειράς γεγονότων: Οι μαθητές αναπτύσσουν τη δεξιότητα να ταξινομούν γεγονότα και περιόδους σε χρονολογική σειρά, κατανοώντας τη συνεχή ροή του χρόνου.
- Ανάπτυξη ιστορικής συνείδησης: Οι μαθητές εξερευνούν τη σημασία του παρελθόντος στο σύγχρονο κόσμο και αναπτύσσουν ευαισθησία σε ιστορικά και πολιτισμικά θέματα.
- Κριτική σκέψη: Οι μαθητές μαθαίνουν να αναρωτιούνται και να αμφισβητούν τις πηγές πληροφοριών, να αναλύουν προβλήματα και να αναζητούν λύσεις, αναπτύσσοντας έτσι κριτική σκέψη.
- Ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων: Οι μαθητές μαθαίνουν να εκφράζουν τις ιδέες τους με τρόπο που να είναι κατανοητός και πειστικός, τόσο προφορικά όσο και γραπτά.
- Ανάπτυξη πολιτισμικής ευαισθησίας: Οι μαθητές μαθαίνουν να εκτιμούν τη διαφορετικότητα και την πολυπολιτισμικότητα και να κατανοούν την επίδραση του πολιτισμού στην ανάπτυξη της κοινωνίας.
Διδακτικοί στόχοι της παρουσίασης των ηρώων του 1821
- Εθνική αυτογνωσία: Οι ηρωικές πράξεις των επαναστατών αντιπροσωπεύουν την αγάπη και την αφοσίωσή τους στην πατρίδα. Η μελέτη των ηρώων ενισχύει την εθνική αυτογνωσία των μαθητών.
- Κατανόηση ιστορικού πλαισίου: Οι ηρωικές προσωπικότητες του 1821 παρέχουν ένα ιστορικό πλαίσιο για τα γεγονότα της εποχής και την κατανόηση της ανάγκης για ανεξαρτησία και ελευθερία.
- Εμπνευση- πρότυπα: Οι ηρωικές πράξεις των επαναστατών μπορούν να λειτουργήσουν ως πηγή έμπνευσης και να παρέχουν πρότυπα για την ανάπτυξη ηθικών αξιών και αρετών.
- Διατήρηση πολιτιστικής κληρονομιάς: Οι ηρωικές προσωπικότητες του 1821 αποτελούν σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Διδάσκοντας τους ηρώες της επανάστασης, διατηρείται και ενισχύεται η συνείδηση αυτής της κληρονομιάς.
- Ανάπτυξη κριτικής σκέψης: Η μελέτη των ηρώων του 1821 προσφέρει την ευκαιρία για ανάλυση και κριτική αξιολόγηση των πράξεών τους, ενισχύοντας έτσι την ανάπτυξη κριτικής σκέψης στους μαθητές.
25η Μαρτίου: Βίντεο για παιδιά δημοτικού «Ζωντανεύοντας του ήρωες του 1821 με τεχνητή νοημοσύνη-μέρος 1ο»
Τι θα μάθουν τα παιδιά μέσα από το βίντεο;
☑️ Πώς ήταν τα πρόσωπά τους;
☑️ Ποια ήταν τα πραγματικά τους ονόματα;
☑️ Ποια ήταν η μόνη γυναίκα που ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας;
☑️ Ποιος ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης διετέλεσε 5 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδος;
☑️ Ποιος ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης ήταν μονόχειρας αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να δώσει και την ψυχή του για την πατρίδα;
Φύλλα εργασίας για μαθητές δημοτικού με αφορμή την 25η Μαρτίου και την επανάσταση του 1821
Τα φύλλα εργασίας που έχουν ποικίλες δραστηριότητες, στα πλαίσια της διαφοροποιημένης διδασκαλίας, που ενεργοποιούν ποικιλότροπα τους μαθητές και μαθήτριες, εμβαθύνοντας και ενισχύοντας το οπτικό ερέθισμα.
Οι δραστηριότητες στοχεύουν οι μαθητές και μαθήτριες:
- Να καλλιεργήσουν δεξιότητες παραγωγής γραπτού και προφορικού λόγου.
- Να αναπτύξουν κριτική σκέψη μέσω λογικών συσχετίσεων.
- Να αναγνωρίσουν τα μηνύματα των εικόνων (εγγραμματισμός της εικόνας).
- Να γνωρίσουν την τοπική ιστορία τους αναπτύσσοντας δεξιότητες έρευνας.
- Να αυτοαξιολογηθούν.
- Να ενδυναμώσουν την προϋπάρχουσα γνώση και τη νέα με παιχνίδια, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή.
Βρείτε και κατεβάστε τα υπόλοιπα φύλλα εργασίας εδώ.
Πίσω από το Sakidio.gr κρύβονται οι Δημήτρης Αίσωπος, ειδικός παιδαγωγός ( 2ο Ειδικό Δημοτικό σχολείο Βόλου) και η επίσης εκπαιδευτικός Ευτυχία Πλακαρού (27ο Δημοτικό σχολείο Βόλου).
To Sakidio είναι ένα website με δικό του κανάλι στο Youtube, με εκπαιδευτικά βίντεο για μικρούς αλλά... και μεγάλους.
Για κάθε βίντεο που δημιουργούν ετοιμάζουν και προτεινόμενη διδακτική αξιοποίηση αυτών, με φύλλα εργασίας, κουίζ, παιχνίδια ρόλων και πολλά πολλά ακόμα.
Κανάλι στο YouTube