Το tip της μαμάς: Εύκολοι τρόποι να καθαρίσετε τα σημάδια και τους λεκέδες από το μάρμαρο

Το μάρμαρο αν και ανθεκτικό είναι ευαίσθητο σε χημικές και όξινες ουσίες.

Το tip της μαμάς: Εύκολοι τρόποι να καθαρίσετε τα σημάδια και τους λεκέδες από το μάρμαρο
Bigstock

Η αφαίρεση λεκέδων από μάρμαρο μπορεί να είναι μια δύσκολη υπόθεση καθώς το υλικό είναι ευαίσθητο σε οξέα και άλλα χημικά προϊόντα. Γι΄αυτό κι είναι σημαντικό να δράσετε γρήγορα για να αποτρέψετε την απορρόφηση του λεκέ.

To tip της μαμάς: Πώς να καθαρίσετε αποτελεσματικά τα μάρμαρα στο σπίτι

Τρόποι αφαίρεσης λεκέδων από μάρμαρο

  • Σκουπίστε αμέσως το λεκέ με ένα καθαρό, απορροφητικό πανί. Μην τρίβετε το λεκέ, καθώς μπορεί να το απλώσει περισσότερο.
  • Ξεπλύνετε την περιοχή με κρύο νερό. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα διάλυμα ζεστού νερού και ήπιου σαπουνιού.
  • Στεγνώστε την περιοχή με ένα καθαρό πανί.
  • Εάν ο λεκές παραμένει, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τα ακόλουθα:
  • Σε ένα μπουκάλι ψεκασμού, αναμείξτε μια κουταλιά υγρό απορρυπαντικό πιάτων με ζεστό νερό.
  • Ψεκάστε ολόκληρη την μαρμάρινη επιφάνεια και μετά σκουπίστε με ένα πανί από μικροΐνες. Στεγνώστε με ένα δεύτερο καθαρό πανί για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει μείνει υγρασία στην επιφάνεια ( το νερό μπορεί να αφήσει σημάδια στο μάρμαρο.)

Οξέα, όπως ο χυμός λεμονιού και η σάλτσα ντομάτας, μπορεί να προκαλέσουν θαμπάδα στο μάρμαρο. Για να αφαιρέσετε αυτά τα σημάδια δοκιμάστε αυτό το κόλπο: Φορέστε γάντια, διαλύστε μαγειρική σόδα σε ζεστό νερό και με μαλακό σφουγγάρι καθαρίστε τον λεκέ.

lekedes-se-marmaro.jpg

Λεκές από λάδι

Αν έπεσε λάδιστο μάρμαρο και δεν προλάβατε να το καθαρίσετε αμέσως, δοκιμάστε να φτιάξετε ένα … κατάπλασμα. Αρχικά, κόψτε μια λευκή χαρτοπετσέτα σε μικρά κομμάτια και μουλιάστε τα σε υπεροξείδιο του υδρογόνου. Τοποθετήστε τα κομμάτια στη λεκιασμένη περιοχή και στη συνέχεια καλύψτε με πλαστική μεμβράνη φροντίζοντας να έχετε κάνει τρύπες ώστε να περνά αέρας. Αφήστε το πάνω στον λεκέ έως και 24 ώρες. Αφαιρέστε το πλαστικό περιτύλιγμα και το χαρτί κουζίνας και, στη συνέχεια, καθαρίστε την επιφάνεια με νερό και πανί από μικροίνες.

Λεκές από τρόφιμα

Σκουπίστε αμέσως το λεκέ και μετά ξεπλύνετε με ζεστό νερό και σαπούνι. Εάν ο λεκές παραμένει, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα διάλυμα από 1 μέρος υδρογόνου του υδρογόνου και 3 μέρη νερό.

lekedes-apo-idrwta.jpg

Λεκές από καφέ

Η μαγειρική σόδα με νερό είναι ο πιο αποτελεσματικός συνδυασμός για να καθαρίσετε τον λεκέ από καφέ στη μαρμάρινη επιφάνεια.

Τι να θυμάστε

  • Να καθαρίζετε πάντα αμέσως το χυμό λεμονιού, τη σάλτσα ντομάτας και άλλες όξινες ουσίες από το μάρμαρο.
  • Μην καθαρίζετε το μάρμαρο με λευκό ξίδι. Αν κι ένα αποτελεσματικό καθαριστικό για πολλές επιφάνειες, μπορεί να προκαλέσει φθορά στο μάρμαρο.
  • Κάντε ένα γρήγορο καθάρισμα του μαρμάρινου πάγκου καθημερινά.
  • Να χρησιμοποιείτε σουβέρ ή σουπλά όταν θέλετε να τοποθετήσετε ζεστά πιάτα σε μαρμάρινους πάγκους.

Με πληροφορίες από realsimple.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved