Μπαχαρικά και βότανα που βοηθούν να μειώσετε το αλάτι στη διατροφή σας

Πείτε αντίο στο αλάτι, χωρίς να χάσετε τη γεύση επιλέγοντας μπαχαρικά και βότανα. 

Μπαχαρικά και βότανα που βοηθούν να μειώσετε το αλάτι στη διατροφή σας
Bigstock

Έχετε σκεφτεί πόσο αλάτι καταναλώνετε καθημερινά; Εκτός από αυτό που προσθέτετε στο φαγητό, υπάρχει κρυμμένο σε πληθώρα προϊόντων που τρώτε συχνά ανεβάζοντας κατά πολύ την συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ανέρχεται στα 5 γρ.

Πώς να μειώσετε το αλάτι

Ένας σχετικά εύκολος τρόπος να μειώσετε την ποσότητα αλατιού που καταναλώνετε καθημερινά, είναι τα βότανα και τα μπαχαρικά.

Αν θέλετε λοιπόν να τρώτε λιγότερο αλάτι ( αλλά και ζάχαρη) δεν έχετε παρά να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε στο φαγητό σας τα ακόλουθα:

Μέντα

Η μέντα ταιριάζει σε σαλάτες, ζυμαρικά ή σε κουσκούς. Είναι νόστιμη επίσης με καρότα, αρακά ή κουκιά.

Δεντρολίβανο

Προσθέστε δεντρολίβανο σε ψητά κρέατα, ψωμί, αλμυρά αρτοσκευάσματα , σπιτική πίτσα, σάλτσα ντομάτας, φασόλια, πατάτες ή αυγά. Μπορείτε να το καλλιεργείσετε στο μπαλκόνι σας καθώς ανθεκτικό φυτό.3. Μοσχοκάρυδο

Μοσχοκάρυδο

Έχει γλυκιά και πικάντικη γεύση και είναι ιδανικό σε σπιτικές σάλτσες, σούπες με πατάτα, λάχανο και κουνουπίδι.

vasilikos.jpg

Βασιλικός

Ο φρέσκος βασιλικός έχει πιο έντονη γεύση και άρωμα από τον αποξηραμένο. Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε σε μαρινάδες, ντρέσινγκ, σάλτσες, σάντουιτς , σούπες και σαλάτες.

Κάρδαμο

Προσθέστε ολόκληρους λοβούς κάρδαμου στα πιάτα σας ή χρησιμοποιήστε τους σπόρους είτε ολόκληρους είτε αλεσμένους. Ταιριάζει σε αρτοσκευάσματα και γλυκά ψωμιά, με γαρύφαλλο και κανέλα.

Τσίλι

Το τσίλι μπορεί να αγοραστεί ολόκληρο (φρέσκο ή αποξηραμένο), ως αποξηραμένες νιφάδες, σκόνη ή ως καυτερή σάλτσα. Η σάλτσα τσίλι μπορεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι (ή ζάχαρη στην περίπτωση της γλυκιάς σάλτσας τσίλι), οπότε επιλέξετε σκόνη ή νιφάδες.

Κανέλα

Η κανέλα χρησιμοποιείται κυρίως σε γλυκές λιχουδιές όπως κέικ αλλά και σε ορισμένα αλμυρά πιάτα.

Σχοινόπρασο

Εξαιρετικό σε αυγά, σούπες και σαλάτες.Προσθέστε το στα ζεστά πιάτα την τελευταία στιγμή, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν τη γεύση του.

KOLIANDROS.jpg

Κόλιανδρος

Τα φύλλα κόλιανδρου έχουν μια ξεχωριστή γήινη και λεμονάτη γεύση ενώ οι σπόροι είναι πιο πικάντικοι. Προσθέστε τα σε σούπες , σαλάτες και πιάτα με ψάρι και κοτόπουλο ή συνδυάστε το με λάιμ και τσίλι σε stir fries συνταγές.

Τζίντζερ

Αγοράστε αλεσμένο ή φρέσκο τζίντζερ, το οποίο μπορείτε στη συνέχεια να το ψιλοκόψετε ή να το τρίψετε. Πασπαλίστε το πάνω από το κρέας πριν το ψήσιμο ή το μπάρμπεκιου. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε ντρέσινγκ για σαλάτες ή να προστεθεί στο ρύζι. Το αλεσμένο τζίντζερ ταιριάζει και με βραστά λαχανικά.

Με πληροφορίες από bhf.org.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved