Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Γιορτάστε την με 3 χειροτεχνίες από ανακυκλώσιμα υλικά

Πώς θα διδάξετε στα παιδιά την αξία της βιωσιμότητας με διασκεδαστικό τρόπο.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Γιορτάστε την με 3 χειροτεχνίες από ανακυκλώσιμα υλικά
Bigstock

Το μήνυμα του ΟΗΕ για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για το 2024 είναι: «Αποκατάσταση του εδάφους, ερημοποίηση και η ανθεκτικότητα στην ξηρασία».

Η αδράνεια κοστίζει ακριβά. Η ταχεία και αποτελεσματική δράση θα αναβιώσει την οικονομία. Κάθε ευρώ που επενδύεται στην αποκατάσταση του οικοσυστήματος επιστρέφει τριάντα ως οικονομικό όφελος.

Διασκεδαστικές χειροτεχνίες από ανακυκλώσιμα υλικά

Τα χάρτινα κουτιά, τα πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, τα οποία γεμίζουν γρήγορα τον κάδο ανακύκλωσης προσφέρουν έναν θησαυρό από διασκεδαστικές, εύκολες κατασκευές για παιδιά.

Το καλύτερο με αυτές τις ανακυκλώσιμες κατασκευές είναι ότι προσφέρουν πάντα ένα σπουδαίο μάθημα βιωσιμότητας . Τα παιδιά σας όχι μόνο μαθαίνουν τη σημασία της επαναχρησιμοποίησης αντικειμένων, αλλά ανακαλύπτουν επίσης τρόπους να δημιουργούν, βλέποντας τα συνηθισμένα αντικείμενα από μια νέα (πιο πολύχρωμη) οπτική γωνία.

1. Φωλιά πουλιών από κουτί γάλα

Μια ταΐστρα πουλιών είναι ένα διασκεδαστικό έργο που διδάσκει στα παιδιά τόσο την ανακύκλωση όσο και τη φροντίδα της φύσης.

Τι θα χρειαστείτε:

  • 1 κουτί γάλα
  • Ψαλίδι
  • Μαρκαδόρους
  • 1 μη ακονισμένο μολύβι ή ξυλάκι
  • Σπάγκο

Πρώτα, καθαρίστε και στεγνώστε καλά το κουτί από το γάλα .Στη συνέχεια, κόψτε ένα άνοιγμα σε σχήμα τετραγώνου στη μία πλευρά ακριβώς στο κέντρο. Βάψτε και διακοσμήστε το εξωτερικό του κουτιού πριν ανοίξετε μια τρύπα ακριβώς κάτω από το τετράγωνο άνοιγμα. Περάστε το μολύβι ή το ξυλάκι μέσα από αυτή την τρύπα για να δημιουργήσετε ένα σημείο όπου μπορούν τα μικρά πουλάκια να κάθονται.

Κάντε μια παρόμοια τρύπα στο πάνω μέρος του κουτιού προκειμένου να περάσετε το σπάγκο για να το κρεμάσετε. Γεμίστε το με τροφή για πουλιά μέχρι το τετράγωνο άνοιγμα και κρεμάστε στην αυλή ή στο μπαλκόνι σας.

2. Κουκλόσπιτο από χαρτόνι

Με μία τέτοια κατασκευή, τα παιδιά αρχίζουν πραγματικά να σκέφτονται δημιουργικά!

Τι θα χρειαστείτε:

  • 1 κουτί δημητριακών ή χάρτινη σακούλα
  • Ψαλίδι
  • Μαρκαδόρους

Ανοίξτε το κουτί δημητριακών ή τη χαρτοσακούλα για να δημιουργήσετε ένα επίπεδο ορθογώνιο. Αφήστε το παιδί σας να ζωγραφίσει και να δημιουργήσει όπως του αρέσει. Είναι τόσο απλό!

3. Αισθητηριακό μπουκάλι

Αυτά τα μπουκάλια είναι μπορείτε να τα φτιάξετε σε πολλές εκδοχές. Είναι μία τέλεια επιλογή για την εξάσκηση της προσοχής και την μείωση του άγχους στα παιδιά.

Τι θα χρειαστείτε:

  • 1 άδειο πλαστικό μπουκάλι
  • Μικρά μπιχλιμπίδια όπως χάντρες , παλιά κουμπιά ή ένα παρόμοιο αντικείμενο αρκετά μικρό για να χωρέσει μέσα στο μπουκάλι
  • Φυτικό έλαιο
  • Χρωστική ουσία τροφίμων
  • Κόλλα

Γεμίστε το μπουκάλι με νερό και χρώμα τροφίμων και θα μετατραπεί σ' ένα διασκεδαστικό παιχνίδι ανακάλυψης για ένα νήπιο παιδί. Για μεγαλύτερα παιδιά, γίνετε λίγο πιο δημιουργικές και προσθέστε φυτικό λάδι, μικρά μπιχλιμπίδια ή οτιδήποτε άλλο θα του άρεσε να βλέπει να στροβιλίζεται μέσα στο μπουκάλι .

Οι παραπάνω κατασκευές είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να φτιάξετε κάτι καινούργιο από ένα κουτί δημητριακών για παράδειγμα, καθώς έτσι τα παιδιά θα μάθουν πως να είναι πιο καινοτόμα και γιατί είναι σημαντικό να ανακυκλώνουμε .

με πληροφορίες από: tomsofmaine.com, sansimera.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved