Οχιά: Fun facts για τα φίδια, συμβουλές προστασίας και δωρεάν χρωμοσελίδες για παιδιά

Οχιά: Πώς θα την αναγνωρίσετε και πώς θα προστατευτείτε.

Μαργαρίτα Νικολάου
Οχιά: Fun facts για τα φίδια, συμβουλές προστασίας και δωρεάν χρωμοσελίδες για παιδιά
Bigstock

Ο καλοκαιρινός φόβος των περισσότερων γονιών που αφήνουν τα παιδιά στους στο χωριό για την περίοδο των διακοπών; Τα φίδια και ιδιαίτερα οι οχιές. Οι οχιές ανήκουν στην οικογένεια των Εχιδνιδών και φημίζονται για το επικίνδυνο δάγκωμά τους.

Κατοικίδια ερπετά: Ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις τους

Το φίδι αυτό συναντάται σε παραποτάμιες περιοχές με βραχώδεις σχηματισμούς, καθώς έχει την ικανότητα να αναρριχάται και να κολυμπάει.

Πώς θα την αναγνωρίσετε;

Σε σχέση με τα άλλα φίδια, είναι κοντόχοντρο και με τριγωνικό κεφάλι.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για τις οχιές;

Όπως αναφέρεται και στο herpetofauna.gr είναι δηλητηριώδες ερπετό και έχει ολικό μήκος έως 50cm, σπάνια περισσότερο. Τα θηλυκά είναι μεγαλύτερα από τα αρσενικά και τρέφεται κυρίως με μεγάλα έντομα, αλλά και με σαύρες και μικρά τρωκτικά. Το δηλητήριό της είναι σχετικά ασθενές, παρ' όλα αυτά η ιατρική φροντίδα μετά το δάγκωμα συνιστάται.

Φίδια και ασφάλεια παιδιών - Μην τρομάζετε τα παιδιά σας

Δεν υπάρχει λόγος να τρομάζετε τα παιδιά σας για τα φίδια. Απλά μιλήστε τους για αυτά και για την ασφάλεια. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να αποτρέψει κανείς το δάγκωμα φιδιού, καθώς επίσης και τρόποι ώστε τα παιδιά να μη φοβούνται τα φίδια.

Φίδι για κατοικίδιο απέκτησε ο γιος του γνωστού σεφ (εικόνες)

Το πώς αντιδράτε εσείς επηρεάζει την ασφάλεια του παιδιού σας

Μπορεί να φοβάστε ή να μην φοβάστε τα φίδια, αλλά το πώς αντιδράτε όταν ακούτε ακόμη και τη λέξη «φίδι» μπορεί να παίξει ρόλο στην ασφάλεια του παιδιού σας.

Εάν δείχνετε αρνητικά συναισθήματα ή υψηλά επίπεδα φόβου, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα το παιδί σας να αναπτύξει αυτά τα συναισθήματα για τα φίδια και το ίδιο. Μπορεί να πιστεύετε ότι αυτό θα κρατήσει το παιδί σας ασφαλές, ενώ στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να θέσει το παιδί σας σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι ξαφνικές κινήσεις ενός φοβισμένου παιδιού θα έκαναν κάθε φίδι να ανησυχεί και ως αποτέλεσμα να επιτεθεί. Τα φίδια επιτίθενται όταν νιώθουν απειλή. Εάν το παιδί σας δει ένα φίδι, είναι πιο ασφαλές να παραμείνει ήρεμο, επομένως είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να παραμείνετε ήρεμοι και θετικοί απέναντι στα φίδια, είτε σας αρέσουν είτε όχι.

Μάθετε και μιλήστε για τα φίδια μαζί

Μάθετε για τα φίδια μαζί με τα παιδιά σας και πού ξέρετε, μπορεί ακόμη και να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα ακόμη και εσείς για αυτά τα φολιδωτά πλάσματα. Ακολουθούν μερικές ιδέες που θα σας βοηθήσουν:

  • Μάθετε για τα φίδια
  • Μιλήστε για το γιατί μερικά φίδια μπορεί να είναι επικίνδυνα
  • Διαβάστε βιβλία για φίδια

Fun Facts για τα φίδια

Τα φίδια είναι μάστορες της μεταμφίεσης, επιδέξιοι κυνηγοί και πρωταθλητές. Εδώ είναι εννέα fun facts που ίσως δεν γνωρίζατε για αυτά τα ερπετά.

Μυρίζουν από τη γλώσσα τους

Ένα φίδι χρησιμοποιεί τη γλώσσα του για να το βοηθήσει να μυρίσει. Κουνάει τη μακριά, διχαλωτή γλώσσα του για να πάρει χημικά μόρια από τον αέρα, το έδαφος ή το νερό. Η γλώσσα μεταφέρει τα δύσοσμα μόρια πίσω σε δύο μικρά ανοίγματα στην οροφή του στόματος του φιδιού όπου αναλύονται.

Μπορούν να «δουν» τη θερμότητα

Μερικά φίδια -όπως οι πύθωνες και οι κροταλίες- δεν βλέπουν καλά και χρησιμοποιούν άλλες αισθήσεις για να βρουν το θήραμά τους. Αυτά τα πλάσματα έχουν ανοίγματα που ονομάζονται λακκούβες μπροστά στα μάτια τους. Αυτοί οι λάκκοι αισθάνονται τη θερμότητα που εκπέμπεται από τα θερμόαιμα θηράματα.

Το δηλητήριό τους μπορεί να σκοτώσει και να θεραπεύσει

Πολλά φίδια εγχέουν δηλητήριο για να παραλύσουν ή να σκοτώσουν τα θύματα πριν τα κατασπαράξουν. Αλλά οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι το ίδιο δηλητήριο που προκαλεί ακόμα και θάνατο, μπορεί να μετατραπεί σε φάρμακο.

Το εννιάχρονο κοριτσάκι που έχει 30 ερπετά για κατοικίδια! (εικόνες, βίντεο)

Πόσα μικρά γεννάει η οχιά

Η οχιά είναι από τα λίγα φίδια που δεν γεννά αβγά αλλά τα κρατά στο σώμα της και γεννά απευθείας νεαρά φιδάκια. Γεννά 10-20 ζωντανά μικρά, τα οποία έχουν δηλητήριο.

Κάποια είδη πετούν

Τα «ιπτάμενα» φίδια καθώς πέφτουν παίρνουν ένα σχήμα C για να παγιδεύουν τον αέρα κάτω από το σώμα τους καθώς πέφτουν. Κατά την πτώση κυματίζουν εμπρός και πίσω σε σχήμα S και μοιάζουν σαν να πετούν στον αέρα.

Αλλάζουν δέρμα

Τα φίδια κυριολεκτικά βγαίνουν από... τα ρούχα τους (aka δέρμα του). Κάθε λίγους μήνες, τα περισσότερα αρχίζουν να τρίβονται στο έδαφος ή στα κλαδιά δέντρων. Ξεκινώντας από το στόμα, ένα φίδι ξεφεύγει από το πολύ σφιχτό δέρμα του. Σαν κάλτσα, το δέρμα βγαίνει από μέσα προς τα έξω και κάπως έτσι το φίδι έχει μια φρέσκια και λαμπερή εμφάνιση.

Ακούνε με το σαγόνι τους

Τα φίδια δεν έχουν αυτιά για να ακούνε. Αντίθετα, τα οστά στην κάτω γνάθο τους δέχονται δονήσεις στο έδαφος ή στο νερό. Οι δονήσεις πυροδοτούν σήματα στον εγκέφαλο των φιδιών, τα οποία λαμβάνονται ως μηνύματα. Πχ. "Ζουμερό ποντίκι έρχεται πιο κοντά!"

Υπάρχουν πολλά είδη

Υπάρχουν περισσότερα από 2.500 είδη φιδιών σε όλο τον κόσμο.

Είναι γρήγορα

Το μαύρο φίδι μάμπα γλιστράει έως και με 11 χιλιόμετρα την ώρα!

Τι να κάνει το παιδί σας αν δει φίδι;

Είναι σημαντικό να υπενθυμίσετε στο παιδί σας να μην πανικοβληθεί αν δει ένα φίδι. Μπορεί να είναι δύσκολο να παραμείνετε ήρεμοι, αλλά ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποτρέψετε το δάγκωμα φιδιού είναι να μείνετε ακίνητοι και να περιμένετε το φίδι να απομακρυνθεί από εσάς. Μόλις το φίδι απομακρυνθεί, μπορείτε να φύγετε αργά.

Παιδιά και ερπετά: Ασφάλεια και υγεία στην οικογένεια

Δάγκωμα φιδιού και πρώτες βοήθειες

Αμέσως μετά από ένα δηλητηριώδες δάγκωμα οι κινήσεις που πρέπει να κάνετε (ή να μην κάνετε) είναι λίγες αλλά ουσιαστικές.

  • Μην πανικοβάλλεστε (πολύ σημαντικό). Ο πανικός χειροτερεύει την κατάσταση. Με τα σημερινά μέσα έχετε όλο το χρόνο μπροστά σας να επισκεφτείτε ένα νοσοκομείο, όπου κι αν βρίσκεστε στη χώρα, μέσα στις επόμενες ώρες, με ασφάλεια και χωρίς ρίσκο.
  • Αφαιρέστε όποιο αντικείμενο ή ύφασμα θα μπορούσε να σφίξει το μέλος όσο αυτό πρήζεται (π.χ. δαχτυλίδια, ρολόι, βραχιόλια, κτλ).
  • Κρατήστε το θύμα ακίνητο εάν δεν είναι απαραίτητη η μετακίνησή του. Κρατήστε το δαγκωμένο μέλος όσο το δυνατόν πιο ακίνητο. Με την ακινησία του δαγκωμένου μέλους καθυστερούμε την εξέλιξη των συμπτωμάτων.
  • Μην κόβετε ή σκίζετε το δέρμα για να ρουφήξετε το δηλητήριο. Όχι μόνο δεν ωφελεί σε τίποτα, αντιθέτως μάλιστα, το τραύμα και το σοκ που προκαλείται από την πράξη επιδεινώνουν την κατάσταση και τα συμπτώματα.
  • Μην προσπαθείτε να ρουφήξετε το δηλητήριο με το στόμα.
  • Μη δένετε το δαγκωμένο μέλος. Είναι πολύ σημαντικό να μην εμποδιστεί η κυκλοφορία του αίματος. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος δημιουργίας θρόμβων και νέκρωσης του άκρου. Το δηλητήριο εξαπλώνεται κυρίως μέσω της λέμφου, επομένως μία σφιχτή περίδεση που θα σταματούσε την κυκλοφορία του αίματος είναι ανώφελη και επικίνδυνη.
  • Μην τοποθετείτε πάγο στην περιοχή του τραύματος/δήγματος.
  • Μη δίνετε αλκοόλ στον ασθενή.
  • Μη χρησιμοποιείτε συσκευές άντλησης δηλητηρίου. Έχει αποδειχθεί ότι δεν βοηθούν, αλλά ενδεχομένως και να επιδεινώνουν την κατάσταση τοπικά.
  • Καλέστε το 166 ή το 112 αν το θύμα βρίσκεται μακριά από οδικό δίκτυο ή σε δύσβατη περιοχή.
  • Μεταφέρετε τον ασθενή σε κοντινό νοσοκομείο με ψυχραιμία και ασφάλεια, αφού πρώτα έχετε ειδοποιήσει.

    Μπορείτε να έχετε στο κιτ πρώτων βοηθειών σας χάπια αντιισταμινικών και κορτιζόνης για να τα χορηγήσετε επικουρικά στον ασθενή, αφού όμως ενημερωθείτε καταλλήλως και πάρετε έγκριση γιατρού. Σε περιπτώσεις αναφυλακτικής αντίδρασης (αλλεργικό σοκ) απαιτείται άμεσα χορήγηση ενέσιμης επινεφρίνης.

Προσοχή! Ενημερωθείτε από τον/την γιατρό σας για τη σωστή χρήση των παραπάνω φαρμάκων προτού καν τα αποκτήσετε! Η χρήση των φαρμάκων αυτών ενέχει σοβαρούς κινδύνους υπό ορισμένες συνθήκες.

Η χαλαρή περίδεση δεν συνιστάται πλέον καθώς η ωφελιμότητά της στις περιπτώσεις κυτταρολυτικού δηλητηρίου είναι σήμερα υπό αμφισβήτηση (χρησιμεύει σε περιπτώσεις νευροτοξικών δηλητηρίων που δεν αφορούν όμως την Ελλάδα).

Η χρήση αντιοφικού ορού στην ύπαιθρο δεν συνιστάται επίσης καθώς μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνη (κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης). Για τον λόγο αυτό ο αντιοφικός ορός δεν διατίθεται σε φαρμακεία και κέντρα υγείας. Μόνο οι ειδικοί γιατροί μπορούν να κρίνουν και να αποφασίσουν για τη χρήση του ορού, η οποία γίνεται μόνο σε νοσοκομεία και μόνο σε κρίσιμες περιπτώσεις. Συνήθως ακολουθείται συμπτωματική θεραπεία πάντα υπό την κρίση των γιατρών. Κατά κανόνα τα συμπτώματα υποχωρούν μετά την κατάλληλη ιατρική αγωγή.

Δωρεάν χρωμοσελίδες με φίδια για παιδιά

Ακόμη ένας τρόπος να συμπαθήσουν τα φίδια τα παιδιά, είναι μέσα από χρωμοσελίδες. Εκτυπώστε δωρεάν μία ή όλες τις παρακάτω που σας προτείνουμε.

xromoselides-me-fidia-(6).jpg

με πληροφορίες από mothernatured.com / herpetofauna.gr / kids.nationalgeographic.com / el.wikipedia.org

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved