Κολύμβηση: Πώς συνδέεται με την απόδοση του παιδιού στο σχολείο

Η κολύμβηση φαίνεται πως είναι μια ιδανική δραστηριότητα για τα παιδιά για τη συνολική τους ανάπτυξη.

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Κολύμβηση: Πώς συνδέεται με την απόδοση του παιδιού στο σχολείο
Bigstock

Πολλοί είναι οι γονείς που κατανοούν τη ζωτική σημασία του να μαθαίνει το παιδί κολύμπι σε νεαρή ηλικία, ωστόσο αρκετοί μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι η κολύμβηση είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα για την ανάπτυξη και την ψυχική υγεία του παιδιού τους.

Εκτός από τη διδασκαλία της ασφάλειας στο νερό και το γεγονός ότι αποτελεί μία αποτελεσματική μορφή άσκησης, η κολύμβηση έχει πολλά άγνωστα οφέλη, τα οποία σχετίζονται με το σχολείο και όχι μόνο.

Μια διεθνής μελέτη του Πανεπιστημίου Griffithδιαπίστωσε ότι τα παιδιά που κολυμπούν έχουν καλύτερη μνήμη, κινητικές, μαθηματικές,αισθητηριακές και γνωστικές δεξιότητες στην πρώιμη παιδική ηλικία.

Στην τετραετή, αυτή, μελέτη συμμετείχαν γονείς 7.000 παιδιών ηλικίας έως πέντε ετών από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Τα ευρήματα έδειξαν πως παιδιά που κολυμπούσαν ήταν περίπου 10 μήνες μπροστά στη γνωστική τους ανάπτυξη και 15 μήνες μπροστά στην κοινωνικο-συναισθηματική.

Baby swimming: 5 βασικά οφέλη της βρεφικής κολύμβησης

Τα οφέλη της κολύμβησης για την ψυχική υγεία

Η σχολική χρονιά μπορεί να είναι μια πιεστική περίοδος για τα παιδιά, καθώς προσπαθούν να εξισορροπήσουν μελέτη, φιλίες, κοινωνικές υποχρεώσεις και άλλα.

Ένα χόμπι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος . Πιο συγκεκριμένα, το κολύμπι απελευθερώνει ενδορφίνες, βελτιώνει την ποιότητα ύπνου καθώς επίσης ενισχύει τον συντονισμό.

Πώς επηρεάζεται ο εγκέφαλος

Η τακτική κολύμβηση ενεργοποιεί το αριστερό και το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου και τους τέσσερις λοβούς ταυτόχρονα. Συνεπώς, αυξάνεται η ευκολία μάθησης. Παράλληλα, ωφελεί τη μνήμη , τη μάθηση και άλλες εγκεφαλικές λειτουργίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα βελτιωμένη διάθεση και ενισχυμένη αυτοεκτίμηση .

Ποια είναι τα οφέλη της κολύμβησης για τα παιδιά

Παιδικές ωτοασπίδες για κολύμπι: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων

Οι κοινωνικές δεξιότητες είναι απαραίτητες για τα παιδιά καθώς έτσι μαθαίνουν να επικοινωνούν αποτελεσματικά και να δημιουργούν υγιείς σχέσεις. Με την κατάκτηση των κοινωνικών δεξιοτήτων, τα παιδιά λειτουργούν θετικά σε κοινωνικές καταστάσεις κάνοντας νέους φίλους.

Η κολύμβηση ενισχύει τις κοινωνικές δεξιότητες με τους ακόλουθους τρόπους:

1. Αλληλεπίδραση με άλλους

Τα παιδιά μπορούν να αποκτήσουν δεξιότητες κοινωνικής ανάπτυξης, φιλίας και συγκρότησης ομάδας κολυμπώντας με άλλα παιδιά σε ένα ασφαλές και δομημένο περιβάλλον . Αυτό μπορεί να τα βοηθήσει να νιώσουν μέλη μιας ομάδας μέσα στην οποία μπορούν να δημιουργήσουν σχέσεις που βασίζονται στην εμπιστοσύνη και την ασφάλεια.

2. Ομαδικό πνεύμα

Η κολύμβηση πολλές φορές απαιτεί από τα παιδιά να συνεργαστούν για την επίτευξη ενός κοινού στόχου, διδάσκοντάς τους την αξία του ομαδικού πνεύματος, της υπομονής, της ευγενής άμιλλας, της αυτοπειθαρχίας και την αξία της συνεργασίας.

Παιδικά σωσίβια: Ποιο είναι το πιο ασφαλές ανάλογα με την ηλικία του παιδιού

Σωματικά οφέλη

Η κολύμβηση γυμνάζει ολόκληρο το σώμα, ενισχύοντας την ισορροπία και τη στάση του σώματος αλλά και βελτιώνοντας τη δύναμη και την αντοχή τους. Ως άθλημα χαμηλής έντασης αποτρέπει τον τραυματισμό των αρθρώσεων και των οστών.

Καθώς λοιπόν η θεερμοκρασία πέφτει, μην αφήνετε στην άκρη αυτή τη δραστηριότητα εφόσον την απολαμβάνει το παιδί , για να αποδίδει καλύτερα και να είναι ήρεμο και χαρούμενο όλη τη σχολική χρονιά !

Πηγή: mother.ly

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved