10 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε όταν διαβάζετε βιβλία με τα παιδιά
Η ανάγνωση βιβλίων με τα παιδιά μπορεί να γίνει μια καθημερινή στιγμή σύνδεσης και ενίσχυσης της κριτικής σκέψης.
Το βιβλίο ως γέφυρα σύνδεσης με το παιδί
Η ανάγνωση βιβλίων με τα παιδιά δεν είναι απλά μια εκπαιδευτική δραστηριότητα αλλά και ένας μοναδικός τρόπος να χτίσετε ισχυρούς δεσμούς μαζί.
Τα παραμύθια πριν τον ύπνο ή οι μικρές ιστορίες στη διάρκεια της ημέρας μετατρέπονται σε ποιοτικό χρόνο χωρίς περισπασμούς.
Οι στιγμές αυτές είναι ευκαιρίες για να ενισχύσετε τη φαντασία, να ενδυναμώσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη και να καλλιεργήσετε την κριτική σκέψη των παιδιών.
Βιβλία ή διάβασμα στην οθόνη; Τι είναι καλύτερο για τα μικρά παιδιά
Ο ρόλος των ερωτήσεων ανοιχτού τύπου
Καθώς διαβάζετε με το παιδί σας, μπορείτε να του κάνετε ερωτήσεις που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή και την αναζήτηση. Αυτές οι ερωτήσεις όχι μόνο βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση της πλοκής της ιστορίας αλλά και ενισχύουν την επικοινωνία μεταξύ σας.
Μέσα από τον διάλογο, ενθαρρύνεται η σκέψη και η έκφραση. Το παιδί σας μαθαίνει να βλέπει τις ιστορίες με νέες προοπτικές.
Αφήστε το παιδί σας να επιλέξει εκείνο το «μεγάλο» βιβλίο πριν τον ύπνο
Ο στόχος δεν είναι πάντα μια σωστή απάντηση, αλλά το να ανοίξει ένας διάλογος που προάγει την ενσυναίσθηση, την ανάλυση των γεγονότων και την αγάπη για το διάβασμα. Η ανάγνωση , λοιπόν, θα γίνει μια διαδραστική εμπειρία που ενισχύει τις γνωστικές και συναισθηματικές δεξιότητες.
Η Ηλιάνα Φιλέα μέσα από το παιδικό της βιβλίο μιλά για τη δύναμη της μουσικής στην παιδική ανάπτυξη
10 ερωτήσεις για μια συναρπαστική εμπειρία ανάγνωσης
- «Τι πιστεύεις ότι θα γίνει στη συνέχεια ;»: Ενθαρρύνει τη φαντασία και την πρόβλεψη γεγονότων, δίνοντας στο παιδί την ευκαιρία να φανταστεί τη συνέχεια της ιστορίας .
- «Πώς πιστεύεις ότι νιώθει ο χαρακτήρας αυτή τη στιγμή;»: Αυτή η ερώτηση ενισχύει τη συναισθηματική κατανόηση.
- «Τι συμβαίνει σε αυτή την εικόνα;»: Μια ερώτηση που βοηθά το παιδί να περιγράψει όσα βλέπει, αναπτύσσοντας την παρατηρητικότητα και την έκφρασή του.
- «Γιατί πιστεύεις ότι ο χαρακτήρας έκανε αυτή την επιλογή;»: Ενθαρρύνει την κριτική σκέψη και την ανάλυση των κινήτρων των χαρακτήρων.
- «Έχεις ζήσει ποτέ κάτι παρόμοιο με αυτό που συνέβη στον ήρωα;»: Προσφέρει στο παιδί τη δυνατότητα να συνδέσει την ιστορία με προσωπικές εμπειρίες.
- «Πώς θα περιέγραφες αυτό το μέρος;»: Καλλιεργεί τη φαντασία, καθώς το παιδί περιγράφει τον κόσμο της ιστορίας με δικά του λόγια.
- «Θα ήθελες να γίνεις φίλος με τον χαρακτήρα;»: Δημιουργεί χώρο για μια συζήτηση γύρω από τις αξίες, τις συμπάθειες και την προσωπικότητα του παιδιού.
- «Ξέρεις τι σημαίνει αυτή η λέξη;»: Δίνει την ευκαιρία για εξάσκηση της γλώσσας και τη διεύρυνση του λεξιλογίου.
- «Σε ποιον στην οικογένεια μας θα άρεσε αυτό το βιβλίο;»: Βοηθά στην ενίσχυση της επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια και στη σύνδεση.
- «Μήπως αυτή η ιστορία σου θυμίζει κάτι που έχουμε κάνει μαζί;»: Φέρνει τις ιστορίες στην καθημερινότητα , κάνοντάς τες πιο προσωπικές.
Με πληροφορίες: mother.ly