Ασφάλεια στο διαδίκτυο: 5 προτάσεις βιβλίων για γονείς και παιδιά
Με τις ψηφιακές συσκευές να έχουν κυριεύσει τις ζωές μας, είναι επόμενο να είναι ένα σημαντικό μέρος και της ζωής των παιδιών μας.
Με smartphones και tablets να απασχολούν ένα μεγάλο μέρος του χρόνου τους, οι μικροί μας αγαπημένοι, πιστεύουν πως το internet είναι μια… μαγική οντότητα που απαντά σε όλες τους τις ερωτήσεις και παράγει καινούργιο περιεχόμενο του αγαπημένου τους παιδικού, χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα! Και έχουν δίκιο, καθώς τα παιδιά μας δεν έχουν ιδέα τι θα πει «ιός», «ψηφιακή ιδιωτικότητα», «phising» (ή αλλιώς ενέργεια εξαπάτησης των χρηστών του διαδικτύου), ή οποιοδήποτε άλλο μεγάλο θέμα μας απασχολεί καθημερινά εμάς, ως γονείς.
Αφού, λοιπόν, το να πάρουμε τις ηλεκτρονικές συσκευές από τις ζωές των παιδιών μας είναι κάτι απίθανο, πρέπει να τους εξηγήσουμε τους κίνδυνους του internet και όλους τους τρόπους να προφυλάσσονται από αυτούς. Παρακάτω, υπάρχουν 5 βιβλία τα οποία μπορείς να διαβάσεις με το μικρό σου αγγελούδι, ώστε να μειωθεί το άγχος σου κάθε φορά που πιάνει το tablet!
Ο Κλουζ στο διαδίκτυο του Γίργκεν Μπανσέρους
Μπορεί ο συγγραφέας Γίργκεν Μπάνσερους να μην έχει καμία σχέση με το ηλεκτρονικό έγκλημα, αλλά τα βιβλία της σειράς «Μια υπόθεση για τον ντετέκτιβ Κλουζ», από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, έχουν κερδίσει τις περισσότερες οικογένειες του κόσμου. Με περισσότερα από 850.000 αντίτυπα παγκοσμίως, η σειρά βιβλίων έχει τιμηθεί με το Hansjorg-Martin-Preis, το σημαντικότερο γερμανικό βραβείο για συγγραφείς παιδικών και νεανικών αστυνομικών βιβλίων κι έχει μεταφραστεί σε 14 γλώσσες. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, ο ντετέκτιβ Κλουζ, ο μεγαλύτερος μικρός ντετέκτιβ του κόσμου απέκτησε τον πρώτο του υπολογιστή. Έναν υπολογιστή που ονειρευόταν και έτσι δεν είναι πια αναγκασμένος να δουλεύει τις υποθέσεις του με… μεσαιωνικές μεθόδους. Το βιβλίο «Ο Κλουζ στο διαδίκτυο» εξηγεί σε κάθε παιδί τη σωστή χρήση του διαδικτύου και τα οφέλη ενός υπολογιστή στην καθημερινότητά μας.
Πως θα ζήσω με το διαδίκτυο; Του Μιχάλη Βαφόπουλου
Ο Μιχάλης Βαφόπουλος, με πάνω από 40 δημοσιευμένες εργασίες σε διεθνή συνέδρια και περιοδικά σχετικά με την οικονομία και τη διδακτική του Διαδικτύου, έγραψε το βιβλίο με τίτλο: «Πώς θα ζήσω με το διαδίκτυο;» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Όπως όλοι γνωρίζουμε το Διαδίκτυο βρίσκεται πλέον παντού. Στο σχολείο, το έγκλημα, τη διασκέδαση, τον εκφοβισμό, την ενημέρωση, την εργασία, την απάτη, την κυβέρνηση και τον θάνατο. Βρίσκεται στα χέρια μας αλλά και στα χέρια των παιδιών μας. Είναι παντού, είναι πολύπλοκο και αντιφατικό. Στο παραπάνω βιβλίο, ο συγγραφέας εξηγεί στους γονείς αλλά και τους δασκάλους, πώς να διαχειρίζονται πρωτόγνωρες ισορροπίες και νέες δεξιότητες στο διαδίκτυο, καθώς δεν αρκεί μόνο η συμβουλή «μέχρι δύο ώρες στο Διαδίκτυο και ο υπολογιστής σε κεντρικό σημείο». Το «Πώς θα ζήσω με το διαδίκτυο;» εστιάζει στα βασικά σημεία που θα πρέπει να γνωρίζει κάθε γονιός, δάσκαλος και γενικότερα, χρήστης. Με απτά παραδείγματα, οι αναγνώστες, θα συνειδητοποιήσουν τι μπορούν να πάθουν και τι να κάνουν στη ζωή τους με το Διαδίκτυο, μέσα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας και δημιουργικότητας.
Η φάρμα του διαδικτύου, της Βερόνικας Σαμαρά και του Γεώργιου Κορμά
Το βιβλίο αυτό με τίτλο «Η φάρμα του διαδικτύου» έχει ως στόχο να μυήσει τα παιδιά στους βασικούς κανόνες χρήσης του Διαδικτύου από μικρή ηλικία. Μέσα από πέντε χαρούμενες ιστορίες που διαδραματίζονται σε μια φάρμα ζώων, ο Νικόλας και η Νίκη, η σοφή κουκουβάγια και ο πιστός φίλος Ηρακλής, καταφέρνουν να εξηγήσουν στα παιδιά τα πολύ σημαντικά θέματα ασφάλειας στο Διαδίκτυο. Θέματα δηλαδή, όπως η αποφυγή επικοινωνίας με άγνωστους, η προστασία των προσωπικών τους δεδομένων, η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης γύρω από την αξιοπιστία των διαδικτυακών πληροφοριών, ο σεβασμός στην ιδιωτική ζωή τρίτων, η παρενόχληση και γελοιοποίηση στο Διαδίκτυο, και η ηθική και υπεύθυνη χρήση του Διαδικτύου. Οι συγγραφείς του βιβλίου αυτού προτείνουν να το διαβάσουμε παρέα με τα παιδιά μας, αφυπνίζοντας έτσι τη σκέψη τους και οξύνοντας την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν αντίστοιχα ζητήματα στις δικές τους διαδικτυακές αναζητήσεις στο μέλλον.
Ο Θέμης σερφάρει στο διαδίκτυο της Λίλιαν Μήτρου
Η Λίλιαν Μήτρου τα τελευταία 19 χρόνια, είναι αναπληρωματικό μέλος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και συγγραφέας. Το βιβλίο «Ο Θέμης σερφάρει στο διαδίκτυο» είναι το τελευταίο της και μπορούμε να το βρούμε στη Νομική Βιβλιοθήκη της Αθήνας. Στο βιβλίο αυτό, ο Θέμης είναι ένα παιδί που δεν ξέρει ακόμη τι μπορεί να κάνει χρησιμοποιώντας το internet, και αναρωτιέται αν λόγω των πολλαπλών δυνατοτήτων του ψηφιακού κόσμου μπορεί πραγματικά να κάνει ό,τι θέλει. Για αυτό και ο φίλος του ο Κωστής, αναλύει πώς το διαδίκτυο δεν είναι «τόπος εκτός νόμου» κι ας νομίζουν πολλοί ότι «εκεί» μπορείς να κάνεις και να πεις ό,τι θέλεις - χωρίς συνέπειες. Όπως και στον «πραγματικό κόσμο» υπάρχουν όρια και φυσικά, κανόνες. Κάπως έτσι, ξεκινά η ξενάγηση του Θέμη στον συναρπαστικό κόσμο του διαδικτύου από το μεγάλο του ξάδελφο, τον Κωστή, που τον βοηθά να μάθει πώς να σερφάρει με ασφάλεια.
Ο Μπεν και το cyberbullying του Μανώλη Σφακιανάκη
Δεν υπάρχει καλύτερος άνθρωπος να εξηγήσει στο παιδί σου τους κινδύνους στο διαδίκτυο από τον Μανώλη Σφακιανάκη, ο οποίος εργαζόταν στην Ελληνική Αστυνομία επί 23 έτη αποκλειστικά με τη διερεύνηση των ηλεκτρονικών εγκλημάτων. Σε μια σειρά τριών βιβλίων από τις εκδόσεις Ψυχογιός, είναι σίγουρα τα τέσσερα πιο σημαντικά βιβλία για να διαβάσεις μαζί με το παιδί σου. Το πρώτο βιβλίο στη σειρά, φέρει τον τίτλο «Ο Μπεν και το cyberbullying» και αφηγείται την πρώτη επαφή του Μπεν με το διαδίκτυο. Ο Μπεν φτάνει στο πέρασμα από την παιδικότητα στην εφηβεία, όταν η τεχνολογία θρονιάζει για τα καλά στη ζωή του. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνονται το κύριο «εργαλείο» επικοινωνίας με την παρέα του και ο πιο βασικός λόγος ώστε να νιώθει ανεξάρτητος. Μέχρι που εμφανίζεται ο ΤΙΜΩΡΟΣ του διαδικτύου. Ο ΤΙΜΩΡΟΣ εκφοβίζει, επιτίθεται και είναι αποφασισμένος να κυνηγήσει τον έφηβο μαθητή μέχρι το τέλος. Θα καταφέρει ο Μπεν να ξεφύγει από τις απειλές και το bullying και να ξαναγυρίσει στη φυσιολογική του ζωή; Ποιους κανόνες πρέπει να εφαρμόσει για να ξεφύγει από τον εκφοβισμό και τον τρόμο; Η οικογένειά του είναι δίπλα του την κρίσιμη στιγμή;
Διαβάστε επίσης
Τι μπορεί να κάνει ο γονιός για να μην είναι το παιδί του συνεχώς μπροστά σε μια οθόνη
Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο διαδίκτυο: Ασφαλής χρήση παιχνιδιών εικονικής πραγματικότητας
Πιο επικίνδυνο απ' όσο νομίζουν οι γονείς το cyberbullying