Η Αλμπέρτα Τσοπανάκη στο Mothersblog.gr: «Τα παραμύθια είναι ένα ταξίδι ζωής»

«Μέσα από το ταξίδι που σου προσφέρει το παραμύθι, μαθαίνεις να σκέπτεσαι, να αγωνίζεσαι, να διεκδικείς», τονίζει η κα. Αλμπέρτα Τσοπανάκη, στη συνέντευξή της στο Mothersblog.gr.

«Η αγάπη ενώνει» είναι ο τίτλος του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Παραμυθιού, που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά, στο θέατρο Παραμυθίας - Αλμπέρτα Τσοπανάκη. Και πράγματι, η επιτυχία του Φεστιβάλ, που έχει αποκλειστικά κοινωνικό χαρακτήρα, αποδεικνύει ότι «η αγάπη είναι διαχρονική και πάντα ενώνει»!

Η κα. Αλμπέρτα Τσοπανάκη μιλά στο Mothersblog.gr για το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παραμυθιού, για το πώς προέκυψε η ιδέα, τις δωρεάν παραστάσεις παραμυθιών σε ιδρύματα που φιλοξενούν και νοσηλεύουν παιδιά με προβλήματα υγείας, αλλά και πόσο σημαντικά είναι τα παραμύθια για όλους.

*Αν είστε γονείς, που δεν διαβάζουν, πια, παραμύθια στα παιδιά τους, έχετε έναν λόγο επιπλέον να διαβάσετε την παρακάτω συνέντευξη!

Συνέντευξη στη Δήμητρα Ζάρκου

Πείτε μας λίγο τι είναι το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παραμυθιού;

Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παραμυθιού ιδρύθηκε από μια δική μου ιδέα, προκειμένου θεατρικές ομάδες απ’ όλη την Ελλάδα και φέτος από τη Ρουμάνια και την Κύπρο, να επισκέπτονται ιδρύματα που φιλοξενούν και νοσηλεύουν παιδιά με προβλήματα υγείας και να δίνουν δωρεάν παραστάσεις παραμυθιών, αφήγησης και διάδρασης για τα παιδιά αυτά, προσφέροντάς τους ψυχαγωγία, αγάπη κι ενημέρωση, που τόσο πολύ έχουν ανάγκη. Ήδη, οι θεατρικές αυτές ομάδες, έχουν παίξει για την «Καρδιά του Παιδιού», την «Κιβωτό του Κόσμου» το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ της Κεφαλλονιάς, το ίδρυμα «Ελπίδα» για παιδιά με καρκίνο, τα «Παιδικά Χωριά SOS», το Χατζηκυριάκειο ίδρυμα στον Πειραιά και για δεκάδες άλλα ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Στη συνέχεια, όλες αυτές οι θεατρικές ομάδες, παρουσιάζουν τις θεατρικές τους παραστάσεις στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παραμυθιού, που φέτος γίνεται για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Παραμυθίας. Από το προσεχές φθινόπωρο, θ’ ανοίξει ο τρίτος κύκλος του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Παραμυθιού, μ’ έναρξη στις 6 Οκτωβρίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή (ώρα 12 το μεσημέρι), μέχρι τα τέλη Μαΐου 2019.

Πώς προέκυψε η ιδέα για το φεστιβάλ;

Από μικρό παιδί αγαπώ να προσφέρω και κατανοώ ότι αυτά τα παιδιά έχουν ανάγκη υποστήριξης, τόνωσης του ηθικού τους και οποιουδήποτε ψυχολογικού παράγοντα, διότι είναι πολύ σημαντικό για κάποιον να δίνει μια μάχη για να κερδίσει τη ζωή του. Επισκεπτόμενη, λοιπόν, κατά καιρούς, φορείς που φιλοξενούν παιδιά με κάποιο είδους πρόβλημα υγείας, παρατήρησα ότι έχουν ανάγκη από ψυχαγωγία, σε αυτήν την τόσο τρυφερή ηλικία που βρίσκονται. Με τα παραμύθια, λοιπόν, ταξιδεύεις και μέσα από τον φανταστικό κόσμο των παραμυθιών ανακαλύπτεις κρυμμένα πράγματα του εαυτό σου, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεσαι. Ο μύθος είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για ν’ αναπτύξει ο άνθρωπος τη σκέψη και την ψυχή του.

Πόσο σημαντικά είναι τα παραμύθια για τα παιδιά;

Πάρα πολύ σημαντικά, όπως προανέφερα. Για όλους μας είναι πολύ σημαντικά, διότι μέσα από το ταξίδι που σου προσφέρει το παραμύθι, μαθαίνεις να σκέπτεσαι, να αγωνίζεσαι, να διεκδικείς. Μαθαίνεις ν’ αγαπάς τη Φύση, να σέβεσαι καθετί που έχει η ζωή στη Γη, δηλαδή ν’ αγαπάς τα ζώα και τον πλανήτη που σε φιλοξενεί, με ό,τι σου προσφέρει· τ’ οξυγόνο, το νερό, τη χαρά της ζωής, τη λύπη, που κι αυτή έχει μια θέση πολύ σημαντική στη ζωή του κάθε ζώντος οργανισμού. Διότι μέσα αυτό αυτήν, μπορείς ν’ αντιληφθείς καλύτερα τις μικροχαρές που βρίσκονται γύρω σου. Τα παραμύθια είν’ ένα ταξίδι ζωής, επειδή μέσα σε αυτά διακρίνεις το καλό και το κακό. Μαθαίνεις να τα ξεχωρίζεις, ενώ το αίσιο τέλος που έχουν τα περισσότερα από τα παραμύθια, δεν σου προσφέρει τίποτε άλλο, απ’ το να μάθεις να «διαβάζεις» τον εαυτό σου. Και πιστεύω πως όποιος γνωρίζει να διαβάζει τον εαυτό του, είν’ ένας καλύτερος άνθρωπος και σίγουρα πιο δίκαιος, αφού σέβεται το υπόλοιπο περιβάλλον όπως τον ίδιο του τον εαυτό.

Οι γονείς -πιστεύετε- διαβάζουν σήμερα παραμύθια στα παιδιά; Τα φέρνουν σε επαφή με τον κόσμο αυτό, με τον τρόπο που μεγαλώσαμε κι εμείς; Ή έχουν αντικατασταθεί (τα παραμύθια) από τα τάμπλετ και βιντεάκια που βλέπουν σε αυτά, για παράδειγμα;

Σίγουρα διαβάζουν και σήμερα παραμύθια και πάντα θα διαβάζουν. Η τεχνολογία εξελίσσεται και κάλλιστα το παραμύθι μπορεί να συνυπάρχει με όλα αυτά που αναφέρετε, χωρίς να χάνει τον μύθο του. Βέβαια, αν με ρωτούσατε, θα σας έλεγα ότι το διάβασμα είναι πιο σημαντικό από την εικόνα, διότι η εικόνα προσφέρει ένα δεδομένο αποτέλεσμα, ενώ διαβάζοντας μια ιστορία, ο κάθε εγκέφαλος την επεξεργάζεται με τις δικές του προσλαμβάνουσες παραστάσεις. Εάν βάλουμε δέκα παιδιά και δέκα μεγάλους να διαβάσουν το ίδιο παραμύθι και ύστερα τους ζητήσουμε να το αφηγηθούν, θα έχουμε είκοσι διαφορετικές ιστορίες. Πάντοτε, η ανάγνωση ενός βιβλίου, σου δίνει τη δυνατότητα να δραπετεύσεις, ενώ ξεχωρίζει η μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου.

Το παραμύθι στη δική σας ζωή τι ρόλο έχει παίξει;

Επειδή είμαι συγγραφέας και γράφω από μικρό παιδί, πιστεύω ότι το έχω τεράστια ανάγκη, ώστε να μπορώ να δραπετεύω από την πραγματικότητα, την οποία, τις περισσότερες φορές, δεν κατανοώ. Με τρομάζει η βία της, καθώς και ό,τι έχει σχέση με πράγματα που δημιουργεί ο άνθρωπος προκειμένου να καλυτερεύσουν οι συνθήκες της ζωής του και τελικά όλο αυτό το σύστημα τον κατατρώει. Νομίζω, λοιπόν, ότι το παραμύθι είναι κάτι αναγκαίο, όχι μόνο για μένα, αλλά και για όλους. Να μπορείς να δραπετεύεις και να κάνεις ένα διάλειμμα απ’ ό,τι βίαια αποκόπτει η ανθρώπινη μοίρα.

Το φεστιβάλ έχει κοινωνικό χαρακτήρα με τίτλο «Η αγάπη ενώνει». Στις μέρες μας, ενώνει η αγάπη;

Πάντα η αγάπη ενώνει, πάντα είναι διαχρονική. Ασφαλώς και αγάπη ενώνει και να μην ξεχνάμε πως ό,τι δίνουμε μας επιστρέφεται σε αυτήν τη ζωή…

Οι παραστάσεις ολοκληρώνονται στις 31/05/2018. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ για κάθε μήνα θα ανακοινώνεται 10 ημέρες πριν από τον ερχόμενο μήνα.

Πληροφορίες :
www.paramithias.gr

Στοιχεία Θεάτρου Παραμυθίας
Τοποθεσία: Θέατρο Παραμυθίας - Αλμπέρτα Τσοπανάκη
Διεύθυνση: Παραμυθιάς 27 και Μυκάλης, Κεραμεικός, Αθήνα 104 35
Τηλέφωνο Κρατήσεων : 2103457904, 6945450034

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved