Εκπαιδευτική δράση Virtual Reality για όλη την οικογένεια στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας
Ως παιδί της επαρχίας μεγάλωσα με την αντίληψη ότι όλα τα ωραία και τα διαφορετικά μπορούσε κάποιος να τα δει και να τα ζήσει μόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Όχι άδικα.
Εκεί υπήρχαν απίθανα προς εξερεύνηση μέρη και υλοποιούνταν δραστηριότητες που άφηναν άφωνους μικρούς και μεγάλους. Οπότε, περίμενα με ανυπομονησία την κάθε οικογενειακή επίσκεψη σε μια από τις δύο πόλεις, αφού στο παιδικό μου μυαλό είχαν ταυτιστεί με τη «Γη της Επαγγελίας»! Τι γινόταν, όμως, με τους φίλους μου που δεν είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τα μεγάλα αστικά κέντρα;
Αυτό το ερώτημα με απασχολεί σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα. Όχι, βέβαια, σε ό,τι αφορά τους φίλους μου - εκείνοι έχουν πια μεγαλώσει - αλλά όσον αφορά στα παιδιά που ζουν σε όμορφες πόλεις της Περιφέρειας. Κάνοντας, λοιπόν, μια σύντομη έρευνα γύρω από εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις, «έπεσα» πάνω σε μια Virtual Reality εκπαιδευτική δράση η οποία θα υλοποιηθεί από το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας την Κυριακή 3 Ιουνίου στις 12.00 μ.μ.. Ο τίτλος της είναι «Με αφορμή τα εκθέματα του Μουσείου ταξιδεύω στον κόσμο» και απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά 6 – 15 ετών.
Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση με ενθουσίασε, διότι καταφέρνει να «παντρέψει» τις τρεις ακόλουθες έννοιες: Μουσείο – Οικογένεια – Εικονική Πραγματικότητα (Virtual Reality). Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους θα πρότεινα σε όσους γονείς μένουν στη Λάρισα ή σε όσους επισκεφτούν αυτή την όμορφη πόλη την Κυριακή να λάβουν μέρος στο εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα μαζί με τα «αστεράκια» τους; Αν και υπάρχουν αρκετοί, θα περιοριστώ στους ακόλουθους:
1. Θα έχετε την ευκαιρία αλληλεπίδρασης με τα «λουλουδάκια» σας! Για την ακρίβεια, θα σας δοθεί η δυνατότητα να έρθετε κοντά τους, καθώς μαζί θα εξερευνήσετε και θα επεξεργαστείτε τα εκθέματα του Μουσείου, θα συζητήσετε για όλα όσα θα δείτε μέσα από τις μάσκες εικονικής πραγματικότητας, όπως για παράδειγμα για το Βόρειο Σέλας και την Ανταρκτική (δεν αποκαλύπτω άλλα θέματα!) και τελικά θα ενισχύσετε τον μεταξύ σας συναισθηματικό δεσμό!
2. Θα εκπλαγείτε από την παρατηρητικότητα και τη φαντασία τους, όταν εντοπίζοντας το βασικό στοιχείο του πίνακα ναΐφ ζωγραφικής, θα ξεκινούν το μαγευτικό ταξίδι μέσα από τις μάσκες εικονικής πραγματικότητας! Το αποτέλεσμα; Χαρούμενες φωνούλες και τεράστια χαμόγελα ζωγραφισμένα στα προσωπάκια τους!
3. Θα νιώσετε και οι ίδιοι σαν παιδιά! Σας εγγυώμαι ότι χάρη στις μάσκες εικονικής πραγματικότητας θα «συλλάβετε» τους εαυτούς σας να αναφωνούν «Ουάου!!!» προκαλώντας το γέλιο των μικρών σας και δημιουργώντας τους, ταυτόχρονα, την αίσθηση ότι μοιράζεστε ακριβώς τα ίδια συναισθήματα!
4. Θα δώσετε στα μικρά σας την ευκαιρία να αντικρίσουν το Μουσείο μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα. Μετά από τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική δράση, το Μουσείο θα αποτελεί για εκείνα έναν ευχάριστο χώρο στον οποίο διασκέδασαν, χρησιμοποίησαν μια μορφή νέων τεχνολογιών και κυρίως πέρασαν δημιουργικά τον χρόνο τους μαζί σας!
5. Θα πραγματοποιήσετε μια όμορφη και πρωτότυπη «εκδρομή» στην οποία συνδυάζεται με ιδανικό τρόπο η ψυχαγωγία με τη γνώση!
Καλή σας διασκέδαση!
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου και την εκπαιδευτική δράση μπορείτε να βρείτε εδώ
Ολυμπία Χ. Γιαννιώτη
Φιλόλογος – Παιδαγωγός, Μ.Sc.
πηγή φωτογραφιών: Λαογραφικό ιστορικό Μουσείο Λάρισας / archaeology & arts / Instagram