Βόλτα στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού: Μια καταπράσινη όαση για κοντινές οικογενειακές αποδράσεις

Το Αισθητικό Δάσος Υμηττού (Καισαριανής) απλώνεται από την άκρη της πόλης μέχρι τις βραχώδεις πλαγιές του Υμηττού στα 760 μέτρα υψόμετρο.

Πού βρίσκεται

Το Αισθητικό δάσος Καισαριανής βρίσκεται στη δυτική πλευρά του όρους Υμηττός, στην Αττική, και συνορεύει προς βορρά, ανατολικά και νότια με τις βραχώδεις πλαγιές του Υμηττού και στα δυτικά με την Πανεπιστημιούπολη Αθηνών και τους δήμους Καισαριανής και Βύρωνα. Η συνολική έκταση του δάσους είναι 4.460 στρέμματα

Ο σκοπός για τον οποίο δημιουργήθηκε

Η μεγάλη αναδασωτική προσπάθεια της Φιλοδασικής σε συνδυασμό με την αναστήλωση της Μονής Καισαριανής, είχε ως σκοπό τη δημιουργία ενός αρμονικού συνόλου φύσης και πολιτισμού και ταυτόχρονα την προστασία των εδαφών και της αυτοφυούς βλάστησης της περιοχής, την αισθητική βελτίωση του περιβάλλοντος και την προσφορά ενός χώρου για την αναψυχή των κατοίκων της πρωτεύουσας. Ολόκληρη η έκταση που αναδάσωσε με επιτυχία η Φιλοδασική, με το ΠΔ 91/74 κηρύχθηκε "αισθητικό δάσος".

Τι μπορεί να κάνει ο επισκέπτης

Η περιοχή του Αισθητικού δάσους προσφέρεται για την άσκηση ελαφρών δραστηριοτήτων αναψυχής όπως είναι:

  • Πεζοπορία στους δρόμους, τους πεζοδρόμους και τα μονοπάτια της περιοχής.
  • Αθληση, ατομική ή ομαδική (χωρίς τη χρήση οργάνων και υποδομής)
  • Ανάπαυση σε διάφορες ειδικά διαμορφωμένες θέσεις.
  • Απόλαυση θέας από διάφορα υψηλά σημεία και θέσεις θέας της περιοχής.
  • Ποδηλασία στους δασικούς δρόμους.
  • Επίσκεψη στις Μονές Καισαριανής, Αγ.Ιωάννη Θεολόγου και Αγ.Γεωργίου Κουταλά και στα μνημεία του λόφου Ταξιαρχών και της Ανάληψης.
  • Εκπαιδευτικές δραστηριότητες, σχολικές και άλλες, σχετικές με το φυσικό περιβάλλον και ειδικά με τη βλάστηση και τη χλωρίδα του Υμηττού.
  • Διάφορες μεμονωμένες δραστηριότητες ήπιας μορφής.
  • Οργανωμένες ξεναγήσεις στον Βοτανικό Κήπο της ΦΕΑ

Αξιοθέατα

Η άσκηση των δραστηριοτήτων μπορεί να λάβει χώρα ελεύθερα στους δρόμους, τα μονοπάτια και στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους στις θέσεις "Καλοπούλα", "Αγ.Ιωάννης Πρόδρομος", "Αγ.Γεώργιος Κουταλάς", "Πύργος" και στις πλατείες της Μονής Καισαριανής. Στην περιοχή υπάρχουν τρείς πηγές στις θέσεις "Καλοπούλα", "Ανάληψη" και στη Μονή Καισαριανής (πιθανότατα η αρχαία πηγή "Καλλία"). Ολες οι πηγές ειναι μικρής, εποχιακώς κυμαινόμενης, παροχής και το νερό τους δεν είναι πόσιμο.

Το Αισθητικό δάσος φιλοξενεί αξιοθέατα όπως η Μονή Καισαριανής, οι εκκλησίες του Αγ.Μάρκου και των Ταξιαρχών, το ξωκλήσι της Ανάληψης, τα μοναστήρια του Αγ.Ιωάννη Προδρόμου και του Αγ.Γεωργίου Κουταλά και άλλα αξιοθέατα (π.χ. Μονή Αστερίου) που για την επίσκεψή τους είναι υποχρεωτική η διέλευση από το Αισθητικό δάσος. Οι χώροι που περιβάλλουν τα αξιοθέατα αυτά αντιμετωπίζονατοι με ιδιαίτερη βαρύτητα δεδομένου ότι αποτελούν σημεία έντονης πίεσης από τους επισκέπτες. Η φροντίδα της βλάστησης εγγυάται τόσο τη διατήρηση και προστασία του φυσικού πόρου όσο και τη διαρκή δυνατότητα της περιοχής να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του κοινού για αναψυχή.

Πρόσβαση

Η πρόσβαση στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού γίνεται είτε με τη δημόσια συγκοινωνία είτε με ιδιωτικό μέσο μεταφοράς (ΙΧ αυτοκίνητο ή ΤΑΧΙ, πούλμαν, μοτοσυκλέττα, ποδήλατο). Οι κάτοικοι των γειτονικών περιοχών μπορούν να φθάσουν στο δάσος και με τα πόδια.

Την ευρύτερη περιοχή Καλοπούλας διασχίζει ο κεντρικός ασφαλτοστρωμένος δρόμος που οδηγεί από την Καισαριανή στην λεωφόρο Κατεχάκη και στην Περιφερειακή Υμηττού (και αντίθετα) και στην κορυφή του Υμηττού, και από δεκαετίας προς την περιοχή Παπάγου- Αγ. Παρασκευής. Ο δρόμος αυτός αποτελεί την πρόσβαση στο δάσος, στην ευρύτερη περιοχή και στις εγκαταστάσεις της κορυφής του βουνού (ραντάρ, κεραίες κλπ). Στην υπόλοιπη περιοχή υπάρχει πυκνό δίκτυο δασικών δρόμων.

Για τους επιβάτες των ιδιωτικών μέσων μεταφοράς, μετά την προσέγγιση και στάθμευση στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, ακολουθεί εσωτερική μετακίνηση με τα πόδια. Όλες οι προσβάσεις στο δασικό οδικό δίκτυο είναι κλειστές με μεταλλικές μπάρες. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών (μήκους 9 χλμ. περίπου) μικρού και μεγάλου πλάτους που παρέχουν τη δυνατότητα διάσχισης αλλά και περιφερειακής διέλευσης.

Πηγή: www.philodassiki.org και www.attiko-prasino.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved