Άλσος Βεΐκου : Απογευματινές οικογενειακές βόλτες για παιχνίδι και άθληση (pics)
Στα βόρεια των Τουρκοβουνίων βρίσκεται το Άλσος Βεΐκου.
Το Άλσος Βεΐκου αποτελεί μια τεράστια έκταση πρασίνου και είναι ένας από τους μεγαλύτερους πνεύμονες της Αθήνας.
Πρόκειται για ένα καταπράσινο πάρκο 256 στρεμμάτων, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την ομορφιά της φύσης, να αθληθεί, να ψυχαγωγηθεί και να περάσει κάποιες ώρες ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης, σε ένα πολύ φιλικό περιβάλλον.
Διαθέτει γήπεδα τένις, μπάσκετ, ποδοσφαίρου, υπαίθρια όργανα γυμναστικής, καφετέριες, θεατράκι (φιλοξενεί κατά την διάρκεια του καλοκαιριού τις πιο δημοφιλείς εκδηλώσεις πολιτισμού), πίστες skateboard, ακόμα και θερινό κινηματογράφο.
Το Άλσος Βεϊκου φιλοξενεί καθημερινά πάνω από 5.000 επισκέπτες. Οι 3.000 είναι πιστοί οπαδοί του αθλητισμού. Παιδικές ακαδημίες λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με αθλητικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 4-14 ετών, ενώ το καλοκαίρι οργανώνει προγράμματα αθλητικού camp.
Εγκαταστάσεις πολιτισμού
Εκτός όμως από τις αθλητικές εγκαταστάσεις λειτουργούν στο Άλσος Βεϊκου δύο παιδικές χαρές αλλά και εγκαταστάσεις πολιτισμού.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν ανοιχτό εκθεσιακό χώρο, ένα διαμορφωμένο χώρο σε θερινό κινηματογράφο, ένα ανοιχτό θέατρο με εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης ηθοποιών (καμαρίνια) καθώς και πέντε διαμορφωμένους μικρούς κλειστούς χώρους που χρησιμοποιούνται περιστασιακά για εκθέσεις ζωγραφικής και διάφορες άλλες εκδηλώσεις του Δήμου Γαλατσίου.
Απέναντι από το Άλσος βρίσκονται οι βίλες του Βεΐκου που κατοικούνται από τους συγγενείς του Λάμπρου Βεΐκου και θυμίζουν άλλες εποχές.
Για την ιστορία, ο Λάμπρος Βέικος ήταν γιος του Βέικου Ζορμπά. Αγωνίστηκε το 1821 και σκοτώθηκε στη μάχη του Ανάλατου το 1827. Λέγεται ότι ήταν περιώνυμος για την ανδρεία του και το κάλλος του. Προς τιμήν του οι Έλληνες έδωσαν το όνομα του σε μια συνοικία των Αθηνών, που σήμερα βρίσκεται μέσα στα όρια του δήμου Καλλιθέας. Το κράτος για να τον τιμήσει έδωσε στους κληρονόμους του εκτάσεις γης στην περιοχή του σημερινού άλσους Βεΐκου στα όρια του Δήμου Γαλατσίου.
Πηγή: http://veikoutrail.gr , http://www.attiko-prasino.gr