#StayConnected: Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών «έρχεται» στο σπίτι μας!

Είμαι μια μαμά αποφασισμένη να μην αφήσω τον χρόνο που είμαστε υποχρεωμένοι να #menoume spiti να περάσει «έτσι» για τα παιδιά μου.

Όχι, δεν τους κάνω «εντατικά» μαθήματα για να γίνουν… «πανεπιστήμονες», το σχολείο τους είναι αναντικατάστατο. Όμως αυτός ο «έξτρα» χρόνος με τα παιδιά είναι η ιδανική ευκαιρία για να ανοίξουν τους ορίζοντές τους σε διάφορους τομείς, πέρα από τα παιδικά στην τηλεόραση ή τα ηλεκτρονικά παιχνίδια – γιατί καλά είναι κι αυτά, αλλά με μέτρο. Αξιοποιούμε λοιπόν τον χρόνο μας σερφάροντας στο διαδίκτυο, σε ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες, που συνδυάζουν τη γνώση με τη διασκέδαση, την πληροφορία με τη δημιουργία και κρατούν το ενδιαφέρον των παιδιών αμείωτο – παραδέχομαι δε, πως το ίδιο συμβαίνει και με το δικό μου ενδιαφέρον, τις περισσότερες φορές.

Εξερευνώντας τις ιστοσελίδες μεγάλων μουσείων και ψάχνοντας στα social media να βρω τι θα μπορούσε να μας ταιριάξει οικογενειακώς, εντόπισα το σύνθημα #StayConnected, #StayCurious, που αμέσως με «τράβηξε». Αυτό ακριβώς ήθελα, κάτι που θα μας κρατήσει σε επαφή και θα ικανοποιήσει την περιέργειά μας. Το σύνθημα μιλούσε για το εξαιρετικά ενδιαφέρον Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ που, όπως όλα τα μουσεία της χώρας, έχει αναστείλει τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, τις ξεναγήσεις και τις επισκέψεις, έχει αναδείξει όμως την digital επικοινωνία του με το αγαπημένο του κοινό, τα παιδιά! Πώς θα μπορούσε άλλωστε ένα Μουσείο Τηλεπικοινωνιών, που διηγείται την ιστορία της επικοινωνίας να… κάνει διαφορετικά, από το να εξελίξει την επικοινωνία στο επόμενο επίπεδο;

Οι on line δραστηριότητες στο site otegroupmuseum.gr συνεχίζονται αδιάκοπα και το hashtag #StayConnected κρατάει ενωμένους όλους εμάς που ψάχνουμε το κάτι διαφορετικό για τα παιδιά μας. Ουσιαστικά, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών παραμένει «ανοιχτό» διαδικτυακά και μας προτείνει συνεχώς νέες δράσεις για όλη την οικογένεια.

Μαθαίνουμε ζωγραφίζοντας, δημιουργώντας και κατασκευάζοντας

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών και οι δράσεις που προτείνει, απευθύνονται σε παιδιά από 4 έως 12 ετών. Είναι όλα βασισμένα στα εκθέματα και τις συλλογές του μουσείου, το περιεχόμενό τους ανανεώνεται συνεχώς, ενώ, οφείλω να εξομολογηθώ πως με την προτροπή «Καν’ το σπίτι», ασχοληθήκαμε με την τετράχρονη κόρη μου και τον 6χρονο γιο μου για περισσότερες από δύο ώρες! Τα παιδιά μου δεν είχαν δει ποτέ τηλέφωνο με κερματοδέκτη και περάσαμε αρκετή ώρα μέχρι να το συλλάβουν στο μυαλό τους πως έτσι ήταν τα πράγματα όταν η μαμά τους ήταν μικρούλα… Το τυπώσαμε, το ζωγραφίσαμε, έτσι κατακόκκινο όπως το θυμόμουν, ενώ μετά φτιάξαμε ένα «κανονικό» 3d τηλέφωνο από ανακυκλώσιμα υλικά που βρήκαμε στο σπίτι…



Εκεί που πραγματικά ενθουσιάστηκαν όμως ήταν με το πρόγραμμα ζωγραφικής για παιδιά από 4 έως 6 ετών, καθώς είδαν ότι μπορούσαν να… φτιάξουν το δικό τους κινητό τηλέφωνο ο καθένας και μάλιστα να το χρωματίσουν με τα χρώματα που θα διαλέξουν εκείνοι!

Η Mona Liza στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών

Με τα παιδιά χαρούμενα και απολύτως ικανοποιημένα, συνεχίζουμε αυτή την ιδιότυπη και μοναδική «περιήγηση» στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ παρέα με… τη Mona Lisa! Η διάσημη προσωπογραφία που δημιούργησε ο Leonardo da Vinci και η οποία «κανονικά» βρίσκεται στο μουσείο του Louvre, στο Παρίσι και ξεχωρίζει για την έκφραση και το αινιγματικό χαμόγελο της γυναίκας, βρίσκεται μαζί μας και μας προτρέπει να παρατηρήσουμε καλά τα χαρακτηριστικά της, το πρόσωπό της και τα ρούχα της, να εμπνευστούμε από ένα μοναδικό βίντεο με διάφορα έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη που τη δημιούργησε, αλλά και με έργα κολάζ διάσημων άλλων δημιουργών. Τώρα είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε τα απλά βήματα, να συγκεντρώσουμε υλικά και να βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει για να φτιάξουμε το δικό μας κολάζ! Αν και η δράση αυτή απευθύνεται σε μεγαλύτερα παιδιά, από 7 έως 12 ετών, εγώ προσωπικά τη βρήκα υπέροχα διασκεδαστική και επιμορφωτική για όλους μας κι έτσι δεν χάσαμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε και με αυτό το μοναδικό έργο τέχνης. Το highlight της υπόθεσης άλλωστε ήταν όταν μετά την ολοκλήρωση του έργου μας, «τοποθετήσαμε» τη Mona Lisa μαζί με εκθέματα τηλεφωνικών συσκευών του Μουσείου!

Πώς φτιάχνεται ένα τετράδιο;

Μέσα από την ενότητα #StayConnected /Eκπαιδευτικά προγράμματα & δράσεις του Μουσείου τηλεπικοινωνιών, τα παιδιά από την ηλικία των εννέα ετών μπορούν να μάθουν πώς φτιάχνεται ένα τετράδιο – και φυσικά να φτιάξουν μόνα τους το δικό τους τετράδιο στο σπίτι. Ένα βίντεο, απλά και κατανοητά, δείχνει με έξι βήματα τις βασικές αρχές της βιβλιοδεσίας, ενώ παράλληλα πληροφορίες για την τέχνη αυτή μαθαίνουν στα παιδιά πώς εμφανίστηκαν τα βιβλία σε παρόμοια μορφή με αυτή των σημερινών. Χαρτόνι, φύλλα χαρτί, βελόνα και κλωστή αρκούν, ώστε σε λίγη ώρα ένα ολοκαίνουριο τετράδιο να βρίσκεται στα χέρια τους. Από εκεί και πέρα φυσικά, δεν υπάρχουν… όρια, ούτε ως προς το πώς θα διακοσμηθεί το εξώφυλλό του ούτε στο πώς θα γεμίσει το περιεχόμενό του!

Digital περιήγηση παρέα με τον Μορς

Αν και μικρά σε ηλικία, τα παιδιά μου δεν ξεκόλλησαν από δίπλα μου ούτε όταν αποφάσισα να κάνω μια ψηφιακή περιήγηση στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, μιας και μας δίνεται και αυτή η δυνατότητα μέσω της ιστοσελίδας του. Με ένα απλό κλικ είδαμε τις ψηφιακές εφαρμογές επαυξημένης (AR) και εικονικής πραγματικότητας (VR) της έκθεσης και γνωρίσαμε τον κύριο Μόρς, που με τη βαθιά του φωνή μας μίλησε για τον εαυτό του και την εφεύρεσή του. Είδαμε ακόμα το καλωδιακό πλοίο «Θαλής ο Μιλήσιος», τα αναλογικά τηλεφωνικά κέντρα και τον πρώτο τηλεφωνικό θάλαμο της δεκαετίας του 1930 – πρέπει να εξομολογηθώ και πάλι πως δεν απέφυγα την ερώτηση αν αυτό «υπήρχε όταν ήμουν μικρούλα»!



Στη συνέχεια, η εμπειρία μας στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ακολούθησε πιο ιστορικά μονοπάτια και βήμα - βήμα είδαμε και μάθαμε για σημαντικές στιγμές και άγνωστες πτυχές της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και τον κόσμο. Μιλήσαμε ακόμα και για τον Κόμη Μοντεκρίστο, τον διάσημο ήρωα του Αλέξανδρου Δουμά και για τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν στην ιστορία του και στην προσπάθειά του να εκδικηθεί όσους τον αδίκησαν οι τηλεπικοινωνίες…

#StayConnected, #StayCurious μας προτρέπει το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών και όντως είναι η καθημερινή μας δραστηριότητα. Η πλοήγηση στην ιστοσελίδα και οι προτάσεις μέσω Instagram είναι ανεξάντλητες και κυρίως τρομερά ενδιαφέρουσες για όλους. Μένουμε σπίτι, περνάμε καλά, μαθαίνουμε διασκεδάζοντας και… βγαίνουμε κερδισμένοι!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved