«Μαρτάκια»: Το έθιμο, η ιστορία του και πώς θα φτιάξετε τα δικά σας (vids)
- Γιατί φτιάχνουμε τα «Μαρτάκια»;
- Πώς θα φτιάξετε «Μαρτάκια» για όλα τα μέλη της οικογένειας;
Ο Μάρτης είναι ο πρώτος μήνας της άνοιξης. Οι μέρες μεγαλώνουν και το καλοκαιράκι είναι ένα βήμα πιο κοντά. Κάτι ακόμα που χαρακτηρίζει αυτόν τον μήνα είναι ότι φοράμε τα «Μαρτάκια», τα βραχιολάκια από κόκκινη και λευκή κλωστή, ένα παμπάλαιο έθιμο που τηρούμε μέχρι και σήμερα
«Μαρτάκια» - Το έθιμο και η ιστορία του
Ο λεγόμενος «Μάρτης» είναι ένα παμπάλαιο έθιμο που πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Όπως οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι έτσι και εμείς σήμερα από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, φοράμε στον καρπό του χεριού μας ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή. Αυτό το βραχιολάκι λέγεται «Μάρτης» ή «Μαρτιά» αν και πλέον όλοι τα αποκαλούμε «Μαρτάκια». Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, το «μαρτάκι» προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της άνοιξης, για να μην καούν. Συνήθως τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι και το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.
Πώς θα φτιάξετε Μαρτάκια για όλη την οικογένεια
Μπορείτε να φτιάξετε Μαρτάκια και μόνες σας πολύ εύκολα αρκεί να εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα υλικά. Ποια είναι αυτά; Κόκκινη και λευκή κλωστή (πλέον στο εμπόριο υπάρχουν και έτοιμες κλωστές για Μαρτάκια), χάντρες και ό,τι άλλα διακοσμητικά θέλετε.
Στο YouTube υπάρχουν αρκετά βίντεο με βήμα-βήμα τη διαδικασία για να φτιάξουμε «Μαρτάκια» σε διάφορα σχέδια. Κάποια από αυτά που ξεχωρίσαμε, μπορείτε να τα δείτε παρακάτω.